back to top
28.7 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

28.7 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Βουκουρέστι: Τι περιλαμβάνει το νέο πολιτικό μανιφέστο του ΕΛΚ

Διαβάστε επίσης

Στο Βουκουρέστι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που στόχο έχει  με στόχο να επικυρώσει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσουν το μανιφέστο του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του πολιτικού μανιφέστου που θα υπογράψουν οι ηγέτες το ΕΛΚ αναμένεται να προτείνει την αντικατάσταση του Ύπατου Εκπροσώπου από έναν Υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα είναι Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αλλά και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή κρατών μελών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Ισλανδία).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει εξαιρετικά ανήσυχη εμπρός στις εξελίξεις στις ΗΠΑ και την “επέλαση” του Ντόναλντ Τραμπ καθώς επανεκλογή του αμερικανού μεγιστάνα τον προσεχή Νοέμβριο θα πλήξει την παραδοσιακή διατλαντική σχέση και για το λόγο αυτό οι Κεντροδεξιές και συντηρητικές δυνάμεις στην ΕΕ πρέπει να προετοιμασθούν  για ενδεχόμενες αλλαγές στη σχέση με τις ΗΠΑ ώστε να διασφαλισθεί η Ευρωπαϊκή κυριαρχία και η συλλογική ασφάλεια

Το ΕΛΚ προωθεί την ιδέα ενός ευρωστρατού, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ που θα έχει τη δυνατότητα να μετακινείται άμεσα στα σημεία ενδιαφέροντος, αλλά και αύξηση της παραγωγής αμυντικού υλικού.

Οι ηγέτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή άμυνα, το αυξημένο κόστος ζωής, η δράση λαϊκίστικων δυνάμεων και ο εξτρεμισμός.

Η Αθήνα πρωτοστατεί στηρίζοντας την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βασικό προφανή στόχο ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο για τον επόμενο Έλληνα Επίτροπο . Από το κυβερνών κόμμα σημειώνουν ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επισημαίνουν ότι η ΝΔ επικράτησε στις περσινές εκλογές αυξάνοντας τα ποσοστά της σε σχέση με τις κάλπες του 2019, έχοντας αναδειχθεί πλέον σε ένα από τα σημαντικότερα κεντροδεξιά κόμματα στη Γηραιά Ήπειρο. Η ισχύςαυτή αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι η ομιλία του στο συνέδριο είναι η τελευταία προγραμματισμένη τοποθέτηση ηγέτη πριν λάβουν τον λόγο για να δρομολογήσουν το κλείσιμο των εργασιών ο πρόεδρος της οικοδέσποινας Ρουμανίας και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά την παραμονή του στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Γερουσίας της Ρουμανίας.

Η αποστολή υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αποτελείται από τον βουλευτή Σερρών και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος θα έχει χρέη συντονιστή, την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου, τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη, τη Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος Γιάννη Σμυρλή κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα