back to top
21.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

21.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ζ. Μακρή: Η προσπάθεια αποδόμησης του νομοσχεδίου εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα

Διαβάστε επίσης

Για τα “μη κρατικά πανεπιστήμια” και τον τρόπο λειτουργίας τους στην Ελλάδα, μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Υπογράμμισε ότι ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας τους επελέγη από την κυβέρνηση ώστε η ίδρυσή τους να είναι συμβατή με το Σύνταγμα. Σχετικά με τα δημόσια πανεπιστήμια δήλωσε ότι θα ενισχυθούν με ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

«Ακριβώς επειδή η εκπαίδευση αποτελεί δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα, για αυτό και η κυβέρνηση έχει στο νομοσχέδιο 176 άρθρα που αφορούν τα δημόσια ΑΕΙ, τα οποία χρηματοδοτούνται με 1 δισ. και μόνο τα 71 αφορούν στα μη κρατικά ΑΕΙ. Στην κατεύθυνση αυτή ενισχύεται το Δημοκρίτειο και γίνεται αυτόνομο το “Ανοιχτό Πανεπιστήμιο».

Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες όχι όμως και παραρτήματα μη κερδοσκοπικά.

‘Ολοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να πρωταγωνιστεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες, αλλά μπορεί να γίνει παράρτημα ξένου πανεπιστημίου, υπό τον όρο ότι δεν θα είναι κερδοσκοπικό. Αυτή είναι η στρέβλωση και η αδυναμία στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης.

Επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί εξυπηρέτησης συμφερόντων

«Είναι τόσο αυστηρά τα κριτήρια που είναι φανερό ότι δεν γίνεται εξυπηρέτηση συμφερόντων, το αντίθετο μάλλον συμβαίνει. Η προσπάθεια αποδόμησης αυτού του νομοσχεδίου εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Οικονομική διευθέτηση για παράδειγμα, με ένα πανεπιστήμιο του κύρους και της επάρκειας της Σορβόννης; Μάλλον όσοι θέλουν να παραμείνει αρρύθμιστο το τοπίο, εκείνοι μάλλον θέλουν τη ρύθμιση κάποιων συμφερόντων».

Πρόταση Χαρίτση για από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης 

«Η ένδεια επιχειρημάτων και η διάθεση να απασχολήσουν τη δημοσιότητα, τους οδηγεί σε αυτές τις κινήσεις».

Τέλος η υφυπουργός Παιδείας αναφερόμενη στο θέμα της σχολικής βίας με αφορμή τη σημερινή Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας, προανήγγειλε σύντομα ανακοινώσεις και ειδικά για την επικαιροποίηση , εφαρμογή και λειτουργία της πλατφόρμας για επώνυμες καταγγελίες τέτοιων φαινομένων από γονείς αλλά και μαθητές.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα