back to top
21.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

21.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Αλλαγές στο σύστημα αιμοδοσίας προετοιμάζει το υπ. Υγείας

Διαβάστε επίσης

Αλλαγές στο σύστημα αιμοδοσίας με τη συγκέντρωση των μονάδων που συλλέγονται σε Κέντρα Αίματος, προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Οι ελλείψεις μονάδων αίματος, οι προσπάθειες αύξησης των αιμοδοσιών και η αναδιοργάνωση του συστήματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ.), του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) και της Πανελλήνιας Εταιρίας Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΕΠΠΑΜΑ).

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι ποσότητες αίματος που συλλέγουμε ετησίως ως χώρα είναι επαρκείς, αναλογικά και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλα αυτά παρατηρούνται ελλείψεις στην κάλυψη των αναγκών σε αίμα. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών έχει γίνει εδώ και μήνες μία μεγάλη προσπάθεια συλλογής, καταγραφής και επεξεργασίας των δεδομένων από όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ. Θα προχωρήσουμε στον σχεδιασμό που έχουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με τη συγκεντροποίηση του αίματος σε Κέντρα Αίματος. Το πρώτο μεγάλο βήμα θα γίνει άμεσα με τη συγκεντροποίηση και την κεντρική επεξεργασία του αίματος των τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων του Νομού Αττικής από το ΕΚΕΑ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σταδιακή ένταξη σε όλη τη χώρα. Στόχος μας είναι να αξιοποιούνται όλες οι μονάδες αίματος έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών που έχουν ανάγκη σε όλη τη διάρκεια του έτους».

Την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας εκπροσώπησαν o Ανδρέας Λίβανος, Πρόεδρος της Ε.Ο.ΘΑ, η Ιωάννα Μυρίλλα, Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.ΘΑ & Γ.Γ. του ΠΑΣΠΑΜΑ, η Αγλαΐα Σαλαμούρα, Γενική Γραμματέας της Ε.Ο.ΘΑ, η Μαρία Αγγελοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΣΠΑΜΑ & Ταμίας της Ε.Ο.ΘΑ. και η Σόνια Τσάκωνα, Γενική Γραμματέας ΠΕΠΠΑΜΑ.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα