back to top
35.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

35.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Διαβάστε επίσης

Μια εβδομάδα μετά την εφαρμογή των κυβερνητικών μέτρων κατά της ακρίβειας και νέες ανατιμήσεις έρχονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στις υπό επιτήρηση λίστες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Μπορεί οι τιμές στο βρεφικό γάλα να μειώθηκαν στο ράφι από περίπου 5% έως και λίγο πάνω από 28% λόγω της επιβολής πλαφόν 7% στο μεικτό κέρδος των εταιρειών, ωστόσο η ακρίβεια φαίνεται να «χτυπάει» τα προϊόντα που έμειναν εκτός των ραντάρ του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως τα μέτρα κατά της ακρίβειας είναι εστιασμένα σε μια αγορά των 850 εκατ. ευρώ όπως αυτή των απορρυπαντικών και των προϊόντων οικιακής χρήσης ενώ η αξία για παράδειγμα της αγοράς τροφίμων διαμορφώνεται στα 6,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Σε καθεστώς επιτήρησης των τιμών είναι μόλις το 26% των τροφίμων και προϊόντων που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Και ενώ η μέση μείωση τιμής τιμοκαταλόγου σε 7 κατηγορίες προϊόντων (βρεφικές και παιδικές πάνες, σαμπουάν – αφρόλουτρα και conditioner, απορρυπαντικά πιάτων, καθαριστικά παντός είδους, απορρυπαντικά ρούχων, οδοντόκρεμες, σαπούνια) κυμαίνεται από 12,7% έως 18,1%, αυτόν τον μήνα έρχονται μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξεως του 8% σε πολλά προϊόντα, όπως κακάο, σοκολατοειδή, θαλασσινά, χυμός πορτοκάλι, σνακ, ελαιόλαδο, καφές, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, του «El Nino» και των Χούθι, με τους προμηθευτές να επιλέγουν να βγούνε εκτός προσφορών και προωθητικών ενεργειών για το επόμενο τρίμηνο.

Η ακρίβεια χτυπά και την Σαρακοστή καθώς οι τιμές σε κατεψυγμένα θαλασσινά έχουν εκτοξευτεί. Τα κατεψυγμένα καλαμαράκια (καθαρισμένα) κοστίζουν στα ψυγεία των σουπερμάρκετ από 9,95 έως 16,64 ευρώ το κιλό. Τα κατεψυγμένα χταπόδια, ανάλογα με το μέγεθος, πωλούνται από 16,40 έως 35,26 ευρώ το κιλό, ενώ οι γαρίδες, επίσης ανάλογα με το μέγεθος και την επεξεργασία, από 8,35 έως 38,16 ευρώ το κιλό. Τα μύδια (ψίχα εισαγωγής) από 5,11 έως 8,52 ευρώ ανά κιλό.

Χριστιάννα Κούσιου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα