back to top
30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μια συζήτηση… εκτός στερεοτύπων στο στούντιο του Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οκτώ σημαντικές προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους, βρέθηκαν σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου στο στούντιο του Αθήνα 9.84 και σε μια συζήτηση εκτός στερεοτύπων με τον Γιώργο Αποστολίδη, μίλησαν για πτυχές της καθημερινότητάς τους, για τα κοινά σημεία συνύπαρξης αλλά και για τη διάθεσή τους για προσφορά στα κοινά.

Ιωάννα Λυτρίβη (υφυπουργός Παιδείας)

«Όταν συντελείται μια αλλαγή, όπως τώρα με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, πρέπει να κάνουμε μια προβολή στο χρόνο, να δούμε τι μπορεί να έχει αλλάξει στο εκπαιδευτικό σύστημα σε βάθος χρόνου. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου που είναι διαχρονικά ο πιο ισχυρός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας για άνδρες και γυναίκες. Γυναίκες που λαμβάνουν ανώτατη εκπαίδευση είναι εκείνες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν σε μια καλύτερη θέση εργασίας αλλά και γενικότερα στην κοινωνία».

 

Παρασκευή Κατσαούνου, καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ- Πνευμονολόγος στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και εθελόντρια στην Ομάδα Αιγαίου επί 30 χρόνια

«Η εφημερία δεν τελειώνει ποτέ στο ωράριό της, επομένως, δεν έχουμε 24ωρες, συνήθως δουλεύουμε 38ωρες εφημερίες και εν συνεχεία επιστρέφουμε στο σπίτι όπου μας περιμένουν κι άλλες υποχρεώσεις. Η δουλειά μας δεν αποζημιώνεται ούτε οικονομικά ούτε και ηθικά. Δεν θέλουμε να θεωρούμαστε ήρωες. Διεκδικούμε μια καθημερινότητα που να υπάρχει η αναγνώριση και ο σεβασμός και από την πολιτεία και από τους ασθενείς».

 

Βένια Δημητρακοπούλου (εικαστικός)

«Ο χώρος της Τέχνης είναι ανοικτός για τις γυναίκες αλλά στη διαδρομή συναντάς εμπόδια και δυσκολίες. Η Τέχνη είναι μια παράλληλη πραγματικότητα, ένας άλλος τρόπος να βλέπει κανείς τον κόσμο. Όπως και σε άλλα επαγγέλματα , ετσι και στον δικό μας χώρο, που μοιάζει ανοιχτός και ελεύθερος για πτήση, αν πλησιάσεις ή αν έχεις μεγάλη ταχύτητα μπορεί η πρόσκρουση να είναι σφοδρή. Διότι υπάρχει η περίφημη … γυάλινη οροφή¨”

Νίκη Νικολοπούλου (υπεύθυνη του τμήματος Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

«Ο ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο κυριότερος αρωγός της ελληνικής πολιτείας. Όπου υπάρχει καταστροφή, συνδράμει και είναι πάντα δίπλα στον συνάνθρωπο. Θα ήταν πολύ σημαντικό να μπουν οι πρώτες βοήθειες ως βασικό μάθημα στα σχολεία γιατί η γνώση σώζει».

 

Νάγια Καραγκούνη (εθελόντρια ΕΠΟΜΕΑ -Εθελοντές Αιγάλεω)

«Βρεθήκαμε πέρυσι στον μεγάλο σεισμό της Τουρκίας αλλά και στις πυρκαγιές στο Μάτι, στην Πάρνηθα, στην Εύβοια, στις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Κάνουμε εθελοντικό έργο καθώς πολλές φορές το κράτος δεν επαρκεί για να καλύψει τα ζητήματα που προκύπτουν».

Χαρά Τζιουβάρα ( παιδίατρος – πρόεδρος των «Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας)

«Η φωνή της γυναίκας πρέπει να γίνει πιο δυνατή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο ρόλος μιας γυναίκας εθελόντριας στο πεδίο είναι εξαιρετικά δύσκολος και απαιτητικός και συνάμα προκλητικός και υπέροχος».

Βασιλική Κοντογεωργάκου ( καθηγήτρια στο 2ο Πρότυπο ΓΕΛ )

«Όλοι οι συνάδελφοι πασχίζουμε καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη αλλαγή σε ζητήματα στερεοτύπων. Αν και προφανώς υπάρχουν και εξαιρέσεις, ωστόσο, έχει αλλάξει το κλίμα στα σχολεία, δεν δίνονται λιγότερες ευκαιρίες στα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια».

 

Φιόρη Μεταλληνού ( Αστροφυσικός -Εθνικό Αστεροσκοπείο)

«Στόχος μας είναι να ταξιδέψουμε τους επισκέπτες μας στο μαγικό κόσμο του σύμπαντος. Δίνουμε μια διάσταση των μεγάλων αποστάσεων και των κλιμάκων που εμπεριέχει το σύμπαν και ίσως γυρνώντας πίσω στη γη κατανοούμε και τη μικρότητά μας. Η Αστρονομία μας διδάσκει τη θέση μας στο σύμπαν. Το ζητούμενο είναι να σε οδηγεί η επιστήμη στην αυτογνωσία και να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα