back to top
30.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

30.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Εντυπωσιακό συλλαλητήριο αλλά και επεισόδια – 9 τραυματίες – ΕΔΕ για την τη βία αστυνομικών

Διαβάστε επίσης

Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι φοιτητές που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και προχωρούν σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την προσεχή Πέμπτη στην Αθήνα.Την διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης ανακοίνωσε η αστυνομία μετά τα περιστατικά βίας αστυνομικών κατά διαδηλωτών στο σημερινό συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν περίπου 20.000 διαδηλωτές.

Εκτός κινδύνου οι εννέα οι τραυματίες ηλικίας από 19 έως 23 ετών κι ένας 57χρονος, που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» μετά την επίθεση που δέχθηκαν από αστυνομικούς στην πλ. Συντάγματος. Οι τραυματίες φέρουν τραύματα στο κεφάλι από θλον όργανο.

Ανάμεσα στους τραυματίες και ο δημοσιογράφος του Αθήνα 9.84 Σπύρος Χαλικιάς, ο οποίος δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ, ενώ κάλυπτε από το πρωί τις συγκεντρώσεις και τις πορείες και μετέδιδε ζωντανά στον αέρα του σταθμού. Ο συνάδελφος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια βίαιης επέμβασης των ΜΑΤ κατά ομάδα φοιτητών με γκλομπ και χημικά όπως φαίνεται και στο βίντεο του φωτορεπόρτερ του in.gr

Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οκτώ άτομα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ανάμεσά τους και ένας τραυματίας με ιδιωτικό μέσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γεννηματάς. Οι τραυματίες έχουν τραύματα κεφαλής από θλον όργανο και υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο και εξετάσεις από νευροχειρουργούς. Αναμένεται να υποβληθούν σε εξετάσεις από οφθαλμίατρο, λόγω της δακρύρροιας από τα δακρυγόνα αέρια.
Η κατάστασή τους είναι ελεγχόμενη χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους.

Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν συγκεντρωμένοι στην Λεωφόρο Αμαλίας, στο ύψος του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και θα παραμείνουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης και της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου που αναμένεται αργά το βράδυ στην ολομέλεια της Βουλής.

Χιλιάδες φοιτητές από όλη την Ελλάδα έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο που είχε κεντρικό σύνθημα: «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές». Με μια εντυπωσιακή πορεία οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι τη Βουλή. Στη διαδήλωση συμμετείχαν επίσης καθηγητές, ακαδημαικοί, σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.

Συνολικά έγιναν 14 προσαγωγές και τρεις συλλήψεις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, λίγο πριν τις 16:00 ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε χρήση χημικών μέσων.

Στη συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος όπου ομάδα ΔΙΑΣ δέχθηκε επίθεση με πέτρες από αγνώστους στην οδό Ερμού, ενώ άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, προκαλώντας παράλληλα υλικές ζημίες σε καταστήματα.

Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε και στη συμβολή της οδού Σταδίου με την οδό Εδουάρδου Λω όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που απάντησε με χρήση χημικών.

 

Με κεντρικό σύνθημα «Η πλειοψηφία μίλησε. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πτυχία με αξία. Δωρεάν σπουδές» φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και έχουν ξεκινήσει πορεία μέχρι τη Βουλή. Στην διαδήλωση συμμετέχουν επίσης σωματεία εκπαιδευτικών, μαθητές και μαθήτριες, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν, την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές, πτυχία με αξία και δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (Φοιτητικές Εστίες, σίτιση, μεταφορά).

 

Δημήτρης Πέρρος, Μιχάλης Λεγάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα