back to top
30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Σ. Παναγιώτου: Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η γυναικοκτονία ως ξεχωριστό έγκλημα

Διαβάστε επίσης

Για το ρόλο του Κέντρου για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων στο κομμάτι της ισότητας των φύλων και της αντιμετώπισης των έμφυλων και πολλαπλών – διακρίσεων μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιώργο Μελιγγώνη και Έλενα Μπρέγιαννη ο Κοινωνικός Λειτουργός της Συμβουλευτικής Ομάδας του Κέντρου, Σοφοκλής Παναγιώτου.

Όπως εξήγησε, από το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) όπου βρίσκεται το βανάκι του σταθμού της πόλης, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε μία περίοδο που στην ελληνική κοινωνία καταγράφονται όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας, το Κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που σε καθημερινή βάση παρέχει κοινωνική, ψυχολογική και νομική συμβουλευτική.

«Διττός ο ρόλος του Κέντρου για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων»

«Ο ρόλος του Κέντρου είναι διττός. Στηρίζουμε θύματα έμφυλης-ενδοοικογενειακής βίας και πολλαπλών διακρίσεων, ολιστικά, σε πολλά επίπεδα και προάγουμε την πολιτική ισότητας των φύλων μέσα από σειρά δράσεων, ώστε να ενταχθεί η οπτική του φύλου σε όλες τις δομές του Δήμου Αθηναίων. Η δουλειά που γίνεται είναι σημαντική. Μακάρι να ήταν η κοινωνία σε τέτοιο επίπεδο που να μη χρειαζόμασταν».

«Στα τρία χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε στηρίξει περισσότερες από 500 γυναίκες»

«Ανήκουμε σε ένα δίκτυο 44 συμβουλευτικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα. Στα τρία χρόνια λειτουργίας μας, έχουμε στηρίξει περισσότερες από 500 γυναίκες. Προσφέρουμε συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, στέγαση, νομική και εργασιακή συμβουλευτική και παρεμβαίνουμε σε περιπτώσεις που χρειάζονται νομική εκπροσώπηση».

«Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να δεχτεί βία»

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ των γυναικών που απευθύνονται στο Κέντρο. Η οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να δεχτεί βία, σωματική, ψυχολογική, κοινωνική ή οικονομική. Η έμφυλη βία δεν έχει χαρακτηριστικά. Η προσέγγιση των γυναικών που έχουν υποστεί βία πρέπει να γίνεται με προσοχή και ενσυναίσθηση. Μεταξύ των περιστατικών που απευθύνονται σε εμάς, υπάρχουν και εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις όπως γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού και εκεί -εκτός όλων των άλλων- πρέπει να γίνει και η συνολική θεραπεία του τραύματος. Για αυτές τις γυναίκες, είναι πολύ δύσκολο να ανοιχτούν και να συζητήσουν αυτό που τους συνέβη».

«Πρέπει να αναγνωριστεί η γυναικοκτονία ως ξεχωριστό έγκλημα»

«Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η γυναικοκτονία ως ξεχωριστό έγκλημα. Το μήνυμά μου για την Ημέρα της Γυναίκας είναι,  στο μέλλον, η συγκεκριμένη ημέρα να υπάρχει μόνο ως γιορτή και όχι ως προάσπιση και διεκδίκηση δικαιωμάτων και πολιτικών. Μακάρι κάποια στιγμή να μη χρειάζεται να κατακτήσουμε καινούρια πράγματα γιατί θα τα έχουμε κατακτήσει όλα».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα