back to top
30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ζ. Δημαδάμα: Δίχτυ προστασίας γύρω από τις κακοποιημένες γυναίκες

Διαβάστε επίσης

Στο δίχτυ προστασίας που δημιουργείται γύρω από τις κακοποιημένες γυναίκες, αναφέρθηκε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου η γ.γ. Ισότητας Ζέφη Δημαδάμα.

Βία

«Η βία κατά των γυναικών είναι μια μάστιγα που” φώτισε” η πανδημία. Η βία ήταν εδώ, μέσα στο σπίτι, πίσω από τις κλειστές πόρτες, είναι καταγεγραμμένη και έχει αυξητικά μεγέθη».
Στο σημείο αυτό η κ.Δημαδάμα υπενθύμισε τη γραμμή SOS 15900 που μπορούν να καλέσουν οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας.
«Εκεί θα της δοθεί ψυχολογική στήριξη και νομική στήριξη για το επόμενο βήμα, ενώ θα φιλοξενηθεί, μαζί με τα παιδιά της, στους ξενώνες που έχουμε σε όλη την Ελλάδα.

Panic button

«Επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα άλλες το πρόγραμμα Panic Button που αποτελεί την ψηφιακή υπηρεσία της Πολιτείας, στη μάχη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουμε ήδη 4.500 καταγεγραμμένα περιστατικά για βίας, από τα οποία τα 1.200 πήραν το panic button και περίπου 250 περιστατικά πρόλαβαν και πάτησαν το panic button

Παρενόχληση στην εργασία

«Τρέχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα σε συνεργασία με το Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) για την παρενόχληση στην εργασία. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει κατευθύνσεις, διότι πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται τι θα πει παρενόχληση στην εργασία, αρκετές φορές το λαμβάνουν ως ένα αστείο. Έχουμε τον αρμόδιο φορέα στο ΣΕΠΕ που δέχεται καταγγελίες, αλλά έχουμε εκδώσει και οδηγίες για το πως ο ίδιες οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά».

Ανεργία γυναικών 

«Η ενδυνάμωση της γυναίκας και η δυνατότητα που πρέπει να της δοθεί για να συμμετέχει να εργάζεται και να είναι αυτόνομη, είναι νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Υπάρχει ανεργία στις γυναίκες, περισσότερο από τους άντρες, αν και όλα τα στοιχεία έχουν βελτιωθεί, οι γυναίκες παραμένουν να είναι περισσότερο ευάλωτες στην ανεργία και στη μαύρη εργασία. Αυτό είναι κάτι που επίσης έχουμε ως προτεραιότητα, διότι όταν φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης θα έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φτώχειας.

Μισθολογική διαφορά – Ευρωπαϊκή οδηγία

«Για την ίδια εργασία οι γυναίκες αμείβονται κατά 14% χαμηλότερα από τον άντρα, ενώ και στις συντάξεις έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση που αγγίζει το 35% σε σχέση με τους άντρες. Έχουμε μια Ευρωπαϊκή οδηγία, που έρχεται μέχρι το τέλος του χρόνου, σε σχέση με την εξισορρόπηση στους μισθούς και τη δυνατότητα να υπάρχει μισθολογική διαφάνεια. Αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι να δούμε σε ποιους τομείς υπάρχουν διαφοροποιήσεις και να ξεκινήσουμε να ελέγχουμε, να παρεμβαίνουμε και να ζητάμε από τις επιχειρήσεις να μας πουν τι είναι αυτό το οποίο διαφοροποιεί μια γυναίκα από έναν άνδρα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα