back to top
21.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

21.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ν. Δένδιας «Είμαστε υπερήφανοι για την Φρεγάτα ΥΔΡΑ»

Διαβάστε επίσης

«Η Φρεγάτα  Ύδρα σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου. Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας…», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από την Αλεξανδρούπολη, όπου παρακολούθησε δραστηριότητες της 12 Μ/Κ ΜΠ.

 Αρχικά θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι: Η Κυβέρνηση αποφάσισε, να έχει συμμετοχή και μάλιστα, με ρόλο πρωταγωνιστικό, στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, που είναι  μια ναυτική δύναμη που συγκρότησε η Ε.Ε., με αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων, από τις επιθέσεις, είτε με μη επανδρωμένα αεροχήματα είτε με πυραύλους, από τους ΧΟΥΘΙ της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η στρατιωτικού χαρακτήρα δραστηριότητα των ΧΟΥΘΙ, σχετίζεται, έστω έμμεσα, με τη στρατιωτική δραστηριότητα του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Η Ελληνική συμμετοχή είναι  σε επιτελικό επίπεδο, με την ενεργοποίηση του Στρατηγείου της Λάρισας και σε επιχειρησιακό με την Φρεγάτα ΥΔΡΑ. Ουσιαστικά, η ναυτική δύναμη που συγκρότησε η Ε.Ε. έχει αποστολή, να αναλάβει δράση, σε μία εμπόλεμη ζώνη και προς τούτο έλαβε πολεμική αποστολή. Να το πούμε απλά, η ΦΡΕΓΑΤΑ ΥΔΡΑ που θα βρίσκεται,   είτε στον Κόλπο του Άντεν , είτε στην Ερυθρά Θάλασσα,   μετέχει σε στρατιωτικές  επιχειρήσεις σε ζώνη υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:  «Στις 13 Μαρτίου 2024, μεταξύ 05:00 π.μ. και 06:00 π.μ. (ώρα Τζιμπουτί), η ελληνική φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρ με πυροβόλα κατά 2 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Η ενέργεια που έκανε η «ΥΔΡΑ» ήταν αποτελεσματική για την αποφυγή ζημιών στους ναυτικούς και στην εμπορική ναυτιλία. Η EUNAVFOR ASPIDES έχει αμυντική εντολή, να προστατεύει τη ναυτιλία από  επιθέσεις στη θάλασσα ή στον αέρα. Οποιαδήποτε απάντηση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης».

Να προσθέσουμε ότι στην ίδια περιοχή και εναντίον των ΧΟΥΘΙ, επιχειρούν και δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που πραγματοποιούν και επιθετικές ενέργειες και όχι μόνο αμυντικές όπως η ευρωπαϊκή αρμάδα. Μάλιστα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι χθες Τρίτη οι Χούτι της Υεμένης εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χωρίς πάντως να το πλήξουν, διότι κατεστράφη από τα αντιπυραυλικά συστήματα του πλοίου. Είναι ανησυχητικό, ότι το τελευταίο διάστημα οι ΧΟΥΘΙ χρησιμοποιούν βαλλιστικούς πυραύλους, μέσου βεληνεκούς, μάλλον ιρανικής κατασκευής, που σημαίνει ότι  ο πόλεμος κλιμακώνεται. Η Φρεγάτα ΥΔΡΑ, διαθέτει ικανοποιητικά αντιαεροπορικά , ΠΥΡΑΥΛΙΚΆ και αντιπυραυλικά συστήματα,  για την προστασία της, από ανάλογες επιθέσεις. Είναι φρεγάτα γερμανικής κατασκευής, τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992. Έχει συμπληρώσει 32 χρόνια ενεργού δράσης.

 Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη σημερινή εμπλοκή με πυρά από το πυροβόλο της φρεγάτας ΥΔΡΑ,   από την 12 Μ/Κ ΜΠ στην Αλεξανδρούπολη τόνισε: «Λίγες μέρες πριν, δύο μέρες πριν για την ακρίβεια, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον Αρχηγό Ναυτικού ήμασταν στον Κόλπο του Άντεν με τη φρεγάτα μας Ύδρα. Νοιώσαμε την περηφάνεια να βλέπουμε τη σημαία της πατρίδας μας στον ιστό της Ύδρας και όπως ξέρετε η Ύδρα σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου. Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Έλληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας και της ελληνικής κοινωνίας».

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα