back to top
29 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

29 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γ. Γεροτζιάφας: Η κυβέρνηση εισάγει στα νοσοκομεία πρακτικές του 1950

Διαβάστε επίσης

Για πρακτικές που γυρίζουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πολλές δεκαετίες πίσω κατηγόρησε την κυβέρνηση ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Η κυβέρνηση εισάγει στα νοσοκομεία μια Ιατρική του 1950 και αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες στην ποιότητα της υγείας των ασθενέστερων οικονομικά συνανθρώπων μας και θα οδηγηθούμε σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών», ανέφερε, μιλώντας στην εκπομπή «Πολιτική Αθήνα» και στον Γιώργο Μελιγγώνη, προσθέτοντας ότι «όταν καθιζάνουν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, πηγαίνει πιο κάτω και ο ιδιωτικός τομέας ως προς το επίπεδο του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του».

Παράλληλα, διατύπωσε την άποψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να αναλάβει ρόλο ως προς την βελτίωση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Φιλοσοφία…ζούγκλας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

«Έχουν εισάγει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τη φιλοσοφία της ζούγκλας. Αυτό συμβαίνει όταν το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ένας συνεκτικός μηχανισμός για να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή μέσω της υγείας και της παιδείας. Ο ασθενής θα πουλάει το χωράφι του για να βγει μια άθλια φωτογραφία με τον αρμόδιο υπουργό που θα θυμίζει τρόπαιο σε σαφάρι. Δυστυχώς, έχουν πέσει κοράκια πάνω στη λεία των ασθενών και την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι κάνουν βαλκανικού τύπου διαφήμιση της πολιτικής τους πραμάτειας».

«Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο promotion στα ιδιωτικά ιατρεία»

« Η κυβέρνηση εισάγει σε νοσοκομεία αιχμής, συστήματα που αντιστοιχούν στο 1950. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο promotion στα ιδιωτικά ιατρεία. Πρόκειται για πισωγύρισμα της Ιατρικής. Πιστεύω ότι  το σύστημα θα δουλέψει καθώς θα βρεθούν πολλοί γιατροί για να κάνουν τη δουλειά, όμως επί της ουσίας διαλύεται γιατί δεν θα μπορεί να συμβαδίσει με την καινούρια τεχνολογική επανάσταση που ζούμε σήμερα στον τομέα της Ιατρικής».

«Οι δήμοι μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο αναστροφής της κατάστασης»

«Το κοινωνικό κράτος οδηγείται σε καταστροφή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμοι μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο αναστροφής της κατάστασης. Ο δήμος, έχοντας χτίσει σχέση με τους πολίτες στο πεδίο, μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Τα υπουργεία δεν πρόκειται να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει, πλέον, οι προοδευτικοί δήμοι, όπως ο δήμος της Αθήνας με τη νέα του διοίκηση ή της Θεσσαλονίκης, να γίνουν μπροστάρηδες, αρκεί να ανοίξουν τα μυαλά τους , να ακούσουν τις νέες ιδέες και να πάρουν το ρίσκο».

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι Σύστημα κοινωνικής συνοχής»

«Θα πρέπει να γίνει μια συνολική επεξεργασία της πολιτικής της Υγείας και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να υπάρχει κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Να χτιστεί ένα πλαίσιο που θα έχει ως προμετωπίδα τη συνταγματική ισότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που θα σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων και τα χρήματα που δίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι σύστημα κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορείς να αφήνεις τον ‘Εβρο, το Καστελόριζο και την Ικαρία να αρχίσουν να εξαρτώνται υγειονομικά από την Τουρκία , τότε θα έχεις εθνικό πρόβλημα».

Για την πρόσφατη ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

«Πλέον, οι φασίστες δεν είναι απλά μπροστά μας, βγήκαν στην Πλατεία Αριστοτέλους. Διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό ομοφοβικές επιθέσεις, πρόκειται για φασιστικές επιθέσεις και ο φασισμός χτυπιέται με τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα