back to top
28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Στο Κάιρο την Κυριακή ο Κ. Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό – Συνάντηση με αλ Σίσι

Διαβάστε επίσης

Στο Κάιρο μεταβαίνουν την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν συμφωνία οικονομικής στήριξης της Αιγύπτου με στόχο ένα νέο πρότυπο διαχείρισης της αυξανόμενης μεταναστευτικής ροής.

Οι αυξανόμενες ροές μεταναστών προκαλούν ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς μόνο στην Κρήτη, τους γτελευταίους τρεις μήνες, οι αφίξεις αγγίζουν τις 1.500.

Η Αθήνα θεωρεί ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού την βοήθεια ύψους 7,4 δισεκ. που προσφέρει η ΕΕ προς την Αίγυπτο, την οποία θεωρεί κομβικό χώρο για τη διαχείριση των ροών προσφύγων και μεταναστών από την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας κυρίως προς την Κρήτη.

Επίσης η Αίγυπτος, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από τη μείωση κατά 60% της εμπορικής κίνησης των πλοίων στην διόρυγμα του Σουέζ, αποτελεί για την Αθήνα, μαζί με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προνομιακό σύμμαχο σε πολλά επίπεδα και η ενίσχυσή της είναι «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, «ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Κάιρο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργού του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρό και θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι – σε μια επίσκεψη που συμβολίζει τον σημαντικό και κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, καθώς και την στρατηγική σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός θα έχει στο Κάιρο και διμερή συνάντηση με τον κ. Σίσι», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα