back to top
34.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

34.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Ιερά Σύνοδος: Να κατοχυρωθεί νομοθετικά το ακατάσχετο των εκκλησιαστικών βοηθημάτων για φυσικές καταστροφές

Διαβάστε επίσης

Την κατοχύρωση του ακατάσχετου των εκκλησιαστικών βοηθημάτων υπέρ των πληγέντων από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές και ανάλογα φυσικά φαινόμενα ζητά με επιστολή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η επιστολή εστάλη με αφορμή την πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου, ο οποίος με έγγραφο του ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο, ότι από τραπεζικούς λογαριασμούς πλημμυροπαθών κατασχέθηκε το ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ, το οποίο χορήγησε η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, ως εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε όσους επλήγησαν στις περιοχές της εκκλησιαστικής της δικαιοδοσίας από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Η κατάσχεση έγινε λόγω εκκρεμών βεβαιωμένων οφειλών των πληγέντων προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις Τράπεζες και άλλους φορείς.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι εκτός από το αμιγώς αγιαστικό και θρησκευτικό της έργο η Εκκλησία είναι πάντοτε αρωγός σε συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση των πλημμυροπαθών της Λάρισας. «Δυστυχώς, όμως, η χορήγηση οικονομικού βοηθήματος από έναν εκκλησιαστικό φορέα δεν περιλαμβάνεται στις περιπτώσεις που ορίζονται από το άρθρο 38 του ν. 4315/2014, περί του ακατάσχετου των οικονομικών βοηθημάτων για οφειλές. Επ’ αυτού λοιπόν προτείνεται νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει το ακατάσχετο για τις οικονομικές ενισχύσεις και τα προνοιακά βοηθήματα που καταβάλλονται από εκκλησιαστικά Ν.Π. δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου σε πληγέντες περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης» καταλήγει η επιστολή.

Μαριλένα Αναστασοπούλου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα