back to top
37.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

37.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

ΤτΕ: Θεσπίζεται πλαφόν από το 2025 στο ύψος και τις μηνιαίες δόσεις εξόφλησης των στεγαστικών δανείων

Διαβάστε επίσης

Μέτρα για τη διευκόλυνση και επαύξηση της πιστοδοτικής πολιτικής με την χορήγηση από το 2025 επιπλέον στεγαστικών δανείων από τις 4 συστημικές και τις υπόλοιπες μικρές τράπεζες, με ταυτόχρονο όμως περιορισμό των πιστωτικών κινδύνων, θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος με πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι αποφάσεις της οποίας έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τις τράπεζες.

Κι αυτό ώστε από τη μια να ενισχυθεί ο κλάδος της απόκτησης στέγης κυρίως στα νέα ζευγάρια αλλά από την άλλη να αποφευχθεί το φαινόμενο της δεκαετίας του 2000 όπου κυριάρχησε η ανεξέλεγκτη και με ελάχιστες εξασφαλίσεις , από πλευράς τραπεζών, χορήγηση στεγαστικών (και όχι μόνο) δανείων, που οδήγησε στην κατοπινή πυροδότηση των πολλών “κόκκινων” δανείων.

Με πράξη της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΤτΕ ορίζει πλαφόν, από του χρόνου, ως προς τα ποσά των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων, αλλά και του ύψους της δόσης που θα καλείται να αποπληρώνει ανά μήνα ο δανειολήπτης με βάση το ετήσιο εισόδημά του.

Κύριος στόχος των οδηγιών προς τις τράπεζες είναι να τονωθεί η χορήγηση επιπλέον στεγαστικών δανείων που τα τελευταία χρόνια λόγω των υψηλών επιτοκίων αλλά και των υπερβολικών πλέον, από πλευράς τραπεζών, διασφαλίσεων από τους δανειολήπτες έχει μειωθεί ο αριθμός τους φτάνοντας μετά βίας τα 10.000 το χρόνο και σε απόλυτο ποσό πιστώσεων το 1 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 25% αποτελούσαν πέρυσι επιδοτούμενα κρατικά προγράμματα στέγης για νέα και ευάλωτα ζευγάρια. Και να σκεφτεί κανείς ότι π.χ το 2007 οι χορηγήσεις είχαν φτάσει στα 17 δισ. ευρώ.

Η Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ ορίζει ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ύψους στεγαστικού δανείου θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό έως το 90% της αξίας του ακινήτου για όσους δανειολήπτες είναι αγοραστές κατοικίας για πρώτη φορά και 80% για τους λοιπούς αγοραστές,ενώ το υπόλοιπο ποσό και για τις δύο κατηγορίες δανειοληπτών να καλύπτεται με ιδία συμμετοχή.

Σήμερα η χρηματοδότηση στεγαστικού δανείου από τις τράπεζες κυμαίνεται σε ποσοστό 70%-75% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να καλυφθεί με ιδία συμμετοχή),ενώ για το κρατικό επιδοτούμενο πρόγραμμα το “Σπίτι μου” το ποσοστό συμμετοχής των δικαιούχων περιορίζεται στο 10% Οσον αφορά την εξυπηρέτηση του δανείου ορίζεται η μηνιαία δόση εξόφλησης ως προς το ετήσιο εισόδημα να αντιστοιχεί στο 50% και 40% αντίστοιχα για τις δύο κατηγορίες των δανειοληπτών. Τέλος με την Εκτελεστική Πράξη της ΤτΕ ορίζεται πως οι τράπεζες θα μπορούν να υπερβαίνουν σε ποσοστό έως 10% το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο χορήγησης στεγαστικών δανείων ανά τρίμηνο.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα