back to top
29.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

29.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Χρ. Σπίρτζης στον Αθήνα 984: Η κυβέρνηση είχε δυο ευκαιρίες για προανακριτική και δεν το έκανε

Διαβάστε επίσης

«Νομίζω έχουν αναδειχθεί πλέον όλες οι τακτικές που χρησιμοποίησαν τα κυβερνητικά στελέχη για να αποπροσανατολίσουν και να υπάρξει διάχυση ευθυνών. Είχε δύο ευκαιρίες να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή και μάλιστα με τη συμμετοχή ανώτατων δικαστικών. Γιατί δεν το έκαναν;» αναρωτιέται ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός Μεταφορών και μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, πρώην Υπουργός Μεταφορών ο οποίος μίλησε σήμερα στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Μελιγγώνη.

«Βρισκόμαστε, σημείωσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών, σε αναμονή της πρωτοβουλίας που ανέλαβα για ενδεχόμενη ευθύνη μου για τη σύμβαση 717. Σε περίπτωση που απορριφθεί, θα αναλάβω κι άλλες πρωτοβουλίες. Μπορεί όποιος θέλει να διαβάσει τη διάταξη που περιλαμβάνει για την παραγραφή. Εγώ ζήτησα να μην υπάρχει παραγραφή. Την ώρα που οι οικογένειες έψαχναν να βρουν κάτι από τα παιδιά τους, η ΝΔ έκανε μοντάζ στις συνομιλίες, έκανε καμπάνια για το πού είναι ο Σπίρτζης και συνεχίζει την ίδια άθλια τακτική. Είναι ένα ζήτημα που δε θα καλυφθεί, δε θα σταματήσουμε, το χρωστάμε στα παιδιά που έφυγαν, στις οικογένειες τους και στην κοινωνία. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο και δε θα γίνουμε όλοι το ίδιο. Η ΝΔ μιλάει για μένα και δεν έχουν δώσει ένα δημόσιο έγγραφο που να αποδεικνύει τα λεγόμενά τους, σε αντίθεση με μας. Η σύμβαση 717 δεν μπορούσε να υλοποιηθεί γιατί από την αρχική σύμβαση έλειπαν τα μισά συστήματα, ενώ προέβλεπε συσκευές που είχε καταργηθεί η παραγωγή τους. Καλό είναι να ενημερωθούν οι πολίτες τί έγινε με τη σύμβαση 717 και να αποφασίσει κι η δικαιοσύνη, που δεν την αφήνει η κυβέρνηση» είπε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η ολοκλήρωση ή μη οποιουδήποτε έργου δεν μπορεί να συνδέεται με οποίο ατύχημα ή δυστύχημα. Για παράδειγμα στον σιδηρόδρομο, το θέμα είναι ποιες προβλέψεις υπάρχουν για να κυκλοφορεί με ασφάλεια. Δεν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης, αλλά υπήρχε δικλίδα ασφαλείας στη Λάρισα, υπήρχε ικανό προσωπικό, ενώ η ΝΔ, όταν ανέλαβε το 2019, μείωσε αισθητά το προσωπικό, υπήρξε κατάρρευση του ΟΣΕ κι αξιοποιήθηκε προσωπικό που δεν είχε την εμπειρία και δεν είχε πάρει τα μέτρα για να λειτουργεί με ασφάλεια. Πήρε κάποια μέτρα μετά το δυστύχημα. Αυτό σημαίνει ότι παρότι είχαν καταστραφεί οι δικλίδες ασφαλείας, η ΝΔ δεν έλαβε μέτρα ασφαλείας. Στην τελική, θα έπρεπε να σταματήσει τη λειτουργία του σιδηροδρόμου κι εκεί είναι βαρύτατες οι ευθύνες της ΝΔ γιατί ο σκοπός της ήταν να δώσει μεγάλο τμήμα του ΟΣΕ σε ιδιώτες…

Δεν είμαι δικαστής. Νομίζω ότι υπάρχουν ευθύνες για τον κ. Καραμανλή και πρέπει να επιληφθεί δικαιοσύνη.

Δεν πρέπει να μείνει καμία λεπτομέρεια που να μην διερευνηθεί και να χυθεί άπλετο φως για όλους.

Ακόμη και στο δικό μου αίτημα για διερεύνηση του εαυτού μου και μόνο, η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί. Πρέπει να συμπαρασταθούμε όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη σε αυτούς τους ανθρώπους που ζουν για δικαιοσύνη.

Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι ότι σταμάτησε η υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων το 2019 στα 4,5 χρόνια είχαμε υλοποιήσει έργα πάνω από 1 δισ. ευρώ, ολοκληρώθηκαν κρίσιμες υποδομές και στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Από το 2019 και μετά μόνο ένα 20% των έργων έχουν γίνει. Ακυρώθηκαν διαγωνισμοί για τρία μεγάλα σιδηροδρομικά έργα. Αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο σχεδιασμός της ΝΔ για τον σιδηρόδρομο κι είναι και θράσος να μην ενημερώνουν τον ελληνικό λαό τί γίνεται με τις εξαγγελίες και για ποιο λόγο δεν υλοποιούνται».

Όσον αφορά στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές ο κ Σπίρτζης δήλωσε: «Σωστά ζητούνται εκλογές. Είναι όλος ο χειρισμός του εγκλήματος των Τεμπών και της συγκάλυψης, που είναι πολύ βαρύ για ένα κράτος δικαίου. Η ΝΔ λειτουργεί καθεστωτικά, είναι κι η υπόθεση των υποκλοπών κι η διαχείρισή της. Δεν έχουμε δει ποια είναι η εξέλιξη και δεν έχουμε δει να υπάρχει πίεση για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Σωστά η αντιπολίτευση έκανε πρόταση μομφής και ζητά εκλογές. Είναι ελπιδοφόρο ότι κατατέθηκε πρόταση από τα προοδευτικά δημοκρατικά κόμματα της Βουλής και ξεπερνιούνται ζητήματα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων λίγο πριν της ευρωεκλογές».

Ο κ. Σπίρτζης πάντως διαχώρισε τη θέση του από το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές λέγοντας: «Είναι ακραίο να ζητάμε παρατηρητές, ενώ είμαστε μια χώρα που έχουμε δημοκρατικό πλαίσιο. Θεωρώ κορυφαία στιγμή κι ελπιδοφόρα πράξη που συνυπογράψαμε με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ την πρόταση απέναντι σε μια κυβέρνηση με καθεστωτική αντίληψη».

Αθήνα 9.84

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα