back to top
18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Σε εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Περίπου στις 9 το βράδυ θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, ενώ από τις 3 μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τελευταία αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αναμένεται να είναι σε πολύ υψηλούς τόνους.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να δώσει και από την δική του πλευρά απαντήσεις για όλα όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση απορρίπτοντας τις αιτιάσεις περί «προσπάθειας συγκάλυψης” και περί «μονταζιέρας» και καταλογίζοντας και από την δική του πλευρά στην αντιπολίτευση προσπάθεια «εργαλειοποίησης της τραγωδίας». Θα εκφράσει επίσης εκ νέου την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη επαναλαμβάνοντας ότι μόνο εκείνη μπορεί να έχει τον τελικό λόγο.

Εν τω μεταξύ, μετά το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά «αδειάζει» τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά αναφορικά με τους υπαινιγμούς που άφησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως για την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης προηγήθηκε συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. «Δεν γνωρίζουμε σε τι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναφέρεται ή επινοεί εκ των υστέρων ο κύριος Παππάς. Ξέρουμε όμως ότι χρειάστηκε να περάσουν 24 και πλέον ώρες από την αποκάλυψη της Κυριακής, αντιπαραθετικές διαρροές κι ένα ακατάληπτο μήνυμα του κυρίου Κασσελακη, για να καταλήξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας» σημειώνουν πηγές προσκείμενες στη Νέα Αριστερά, θεωρώντας πως με την παρέμβαση του προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στη ΝΔ.

«Ο κύριος Παππάς με τη δήλωσή του προσέφερε σήμερα μια πολύτιμη υπηρεσία στη Νέα Δημοκρατία. Το γιατί επέλεξε να το κάνει ας το απαντήσει ο ίδιος ή ο πρόεδρος του κόμματος του» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Τέμπη πραγματοποιούν στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος επτά αριστερές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το ΜΕΡΑ 25.

Τη δημιουργία μνημείου για τα 57 θύματα της τραγωδίας αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, κατόπιν εισήγησης του δημάρχου Χάρη Δούκα. «Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και διατηρούμε άσβεστη την ανάγκη για αλήθεια και δικαιοσύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δούκας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα στηθεί στο τέλος της οδού Ερμού προς την οδό Πειραιώς.

 

 

Συστάσεις, προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, εξαιτίας του εκρηκτικού «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης, που έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της χώρας και στην Αθήνα.

Παρατείνονται, λόγω των ειδικών αργιών για το Πάσχα των Καθολικών, οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων – διευκολύνσεων που λήγουν στις 29 Μαρτίου και την 1η Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Εθνικής Οικονομίας και της ΑΑΔΕ.

 

 

Εκδόθηκε η Κοινη Υπουργική Απόφαση με την οποία παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο -όπως σε ελαιόδεντρα και αμπέλια- από τις πυρκαγιές του 2023 στον Έβρο, τη Ρόδο και τη Θεσσαλία.

 

Ολοκληρώνεται σήμερα η καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μηνός Απριλίου αλλά και του εφάπαξ στους δικαιούχους.

 

Την αισιοδοξία του ότι το έργο της Διπλής Ανάπλασης σε Ελαιώνα και Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα γίνει, εξέφρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα καθώς -όπως είπε- η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε φροντίσει να τα λύσει ώστε το έργο να «τρέξει» γρήγορα.

 

Σε ό,τι αφορά στην ανάπλαση του Λόφου του Στρέφη είπε ότι τα έργα θα εκτελεστούν από τις υπηρεσίες του δήμου μετά από διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής.

 

Τη μισθολογική εξίσωση των συμβασιούχων καθώς και την μισθολογική τους ωρίμανση με βάση τα χρόνια εργασίας τους ζητά με ομόφωνο ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Το ψήφισμα έφερε ο δήμαρχος της πόλης Χάρης Δούκας ενω υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε το σύνολο της δημοτικής αντιπολίτευσης. Οι υπηρεσιες του Δημου δεν ειναι τα αψυχα κτιρια, ειναι οι ανθρωποι και δεν ειναι δυνατον εργαζομενοι που κανουν ακριβως την ιδια εργασια να εχουν διαφορετικη αντιμετωπιση τονισε στον 984 ο Κωστας Ζαχαριάδης επικεφαλής στην Ανοικτη Πολη με την υπογραμμιση για την αναγκαιοτητα ισων αποδοχων και εργασιακης αντιμετωπισης

 

 

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σήμερα και αύριο στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος.

 

Άνδρας άνοιξε πυρ νωρίτερα εναντίον πολλών οχημάτων, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ένα σχολικό, κοντά στην Ιεριχώ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό, που κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Νετανιάχου ξεκίνησε ξανά τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

 

Αν η Δύση προσφέρει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία αυτά θα καταρρίπτονται από τις ρωσικές δυνάμεις, διαμήνυσε αργά το βράδυ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέροντας πάντως ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ.

 

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, με τοπικές βροχές το πρωί και από το μεσημέρι γενικά αίθριος προβλέπεται σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα έως 26 βαθμούς Κελσίου. 20 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι.

 

 

Με σφοδρή αντιπαράθεση για το κατά πόσο η Δικαιοσύνη αφήνεται απερίσπαστη να επιτελέσει το έργο της, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας, από το βήμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, καθώς όπως τόνισε αμφισβητεί ευθέως θεμελιώδεις κανόνες που διέπουν τη θεσμική λειτουργία του κράτους, δηλαδή το ρόλο της Δικαιοσύνης .

Όπως είπε, στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν χωρούν τακτικισμοί , ούτε βεβαίως κομματική εκμετάλλευση, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι η Δικαιοσύνη να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της και να αποδώσει ευθύνες όπου αναλογούν.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, είπε ότι υπάρχουν πολλαπλά ζητήματα παραβίασης του κράτους Δικαίου, τα οποία αφορούν είτε τις διαρροές προσωπικών δεδομένων, είτε παρεμβάσεις σε ανεξάρτητες αρχές, είτε αλλοιώσεις ηχητικών, για να του απαντήσει ο κ. Δένδιας «Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα, υπάρχουν δικαστές στη Λάρισα και ας τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους».

 

«Η κυβέρνηση ευτελίζει τους θεσμούς», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, οποίος έκανε λόγο για δημοσίευμα, της εφημερίδας «Καθημερινή», που αναφέρει ότι πέντε άτομα, τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη του ΟΣΕ, απέκτησαν πρόσβαση στα ηχητικά του οργανισμού, από την επόμενη κιόλας μέρα του δυστυχήματος.

 

 

Όσον αφορά στην διαδικασία, περίπου στις 9 το βράδυ θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, ενώ από τις 3 μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τελευταία αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία αναμένεται να είναι σε υψηλούς τόνους.

 

Να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει τη συγκρότηση προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη μιας η δυο συνεδριάσεων κάλεσε τη ΝΔ -μιλώντας στον Αθήνα 984- η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά, προκειμένου όπως είπε να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 86 του Συντάγματος και να οδηγηθεί ο κ. Καραμανλής και όσα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη.

Πρέπει να προχωρήσει η προανακριτική επιτροπή , δήλωσε επίσης στον σταθμό μας ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστερας, Αλέξης Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής θα πρέπει να οδηγηθεί στον φυσικό δικαστή για τα πεπραγμένα του στο Υπουργεί Μεταφορών. Η εξεταστική απάλλαξε από τις ευθύνες τους πραγματικούς ενόχους, είπε χαρακτηριστικά. Έβαλλε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το κόμμα του συναίνεσε αμέσως στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς συνεννοήσεις και κρυφές συζητήσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση και να βγάλει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση.

 

Δεν παραιτούμαστε των υποχρεώσεων που μας έχει θέσει το Σύνταγμα. Πρέπει να σχηματιστεί κατηγορητήριο από 30 βουλευτές και να συζητηθεί στη Βουλή. Τώρα ούτε η εισαγγελία δεν έχει τέτοιο αίτημα. Εάν κάποιος έχει στοιχεία να τα φέρει. Όσο υπάρχει το άρθρο 86 πρέπει να το σεβαστούμε, είπε στον Αθήνα 984 ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

 

 

Υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσε από πλευράς ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς η αρχική του αναφορά του, περί συνεννόησης μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων πριν την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης ο Νίκος Παππ άς, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, προέβη σε διορθωτικές δηλώσεις, εξηγώντας πως για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε «προσυνεννόηση».

«Τον ευχαριστώ που διαψεύδει των εαυτό του» σχολίασε ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ.

Εν τω μεταξύ ο Νικος Παππάς άφησε να εννοηθεί πως οι δηλώσεις του «δαιμονοποιήθηκαν» από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της υπονόμευσης της συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων.

«Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το θέμα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας. Το να φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία είναι προϊόν ωρίμανσης και προφανώς ζυμώσεων. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, μεμπτό και επιλήψιμο. Η ιδέα της πρότασης δυσπιστίας κυκλοφορούσε και πιο πριν. Είχε κάνει πρόταση και η Νέα Αριστερά με αφορμή το άρθρο 16» είπε χαρακτηριστικά.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Τέμπη πραγματοποιούν στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος επτά αριστερές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το ΜΕΡΑ 25.

 

Συστάσεις, προς τις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, εξαιτίας του εκρηκτικού «κοκτέιλ» ζέστης και αφρικανικής σκόνης, που έχει δημιουργήσει αποπνικτική ατμόσφαιρα σε αρκετές περιοχές της χώρας και στην Αθήνα.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 η Μέτα Τσικρικά, πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων τόνισε ότι πλήθος περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα συνέρρευσαν χθες στα νοσοκομεία της Αθήνας καθώς και σστον Βολο, την Κρήτη και τις Σέρρες . Τόνισε ότι επιβάλλεται προσοχή ιδιαίτερα σε ευπαθή άτομα καθώς η σκόνη εμπεριέχει βακτήρια και μύκητες.

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σήμερα και αύριο στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό Συντάγματος.

Ξεκινάει η λειτουργία των Κέντρων Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης και των Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης Αττικής και Θεσσαλονίκης και η σταδιακή μεταφορά σε αυτές των αρμοδιοτήτων των υφιστάμενων σήμερα ΔΟΥ, με απόφαση του διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

 

Το Κρεμλίνο κάλεσε τον ιδιοκτήτη της Telegram, Πάβελ Ντούροφ, να είναι πιο προσεκτικός καθώς όπως αναφερει, η συγκεκριμένη πλατφόφμα -η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι- φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για τη στρατολόγηση των ενόπλων που επιτέθηκαν εναντίον του συναυλιακού χώρου έξω από τη Μόσχα. “Θα περιμέναμε μεγαλύτερη προσοχή γιατί αυτή η μοναδική και εξαιρετική πηγή, από τεχνολογικής πλευράς, γίνεται όλο και περισσότερο εργαλείο στα χέρια τρομοκρατών”, είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, με τοπικές βροχές το πρωί και από το μεσημέρι γενικά αίθριος προβλέπεται σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα έως 26 βαθμούς Κελσίου. 21ας βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα