back to top
30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 22:00

Διαβάστε επίσης

Την Πέμπτη θα απολογηθεί -μετά την προθεσμία που ζήτησε και έλαβε- ο 39χρονος δράστης της χθεσινοβραδινής γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία οπλοχρησία και προμήθεια κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Το 2020 το θύμα είχε καταθέσει μήνυση εις βάρος του δράστη για βιασμό και ξυλοδαρμό. Άμεση παρέμβαση νωρίτερα του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνη Ελευθεριάνου, μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. H νέα αυτή γυναικοκτονία δείχνει με «σκληρό και οδυνηρό τρόπο» την «επείγουσα ευθύνη που έχει η Πολιτεία στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και του εγκλήματος» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. “Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία, ως προς την ποινική μεταχείριση όμως, θέλει μια συζήτηση. Θα πρέπει ποινικολόγοι μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης να “καθίσουν κάτω, να δούμε αν πραγματικά απαιτείται να υπάρξει αυτή η μεταβολή”, δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης μιλώντας στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε πως πάνω από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί στην ενδοοικογενειακή βία και πως αυτό που προέχει να διερευνηθεί είναι το πώς έγινε το περιστατικό. «Η οικογενειακή βία είναι τεράστιο ζήτημα. Έχουμε ζήτημα ασφάλειας. Δεν έχουμε ασφάλεια στην οικογένεια, αλλά δεν έχουμε και οικονομική ασφάλεια», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ. Νωρίτερα στη Βουλή 22 Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν τροπολογία με την οποία επαναφέρουν την αδήριτη ανάγκη αναγνώρισης του εγκλήματος της γυναικοκτονίας και της ενσωμάτωσης του όρου στην ελληνική έννομη τάξη. Για στυγερό έγκλημα έκανε λόγο στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην ασφάλεια των πολιτών. «Δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους ότι μια 28χρονη γυναίκα δολοφονείται από πρώην σύντροφό της και μάλιστα έξω από ένα ΑΤ, όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια και προστασία», τονίζει το ΚΚΕ, ζητώντας άμεση διερεύνηση όλων των συνθηκών της δολοφονίας της 28χρονης, συμπεριλαμβανομένων των ευθυνών των αστυνομικών αρχών. «Να απολογηθεί η κυβέρνηση γιατί από το 2019 έως το 2023 τα θύματα έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί 150 τοις εκατό», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος και ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία του κόμματος του προκειμένου να γίνει διακριτό αδίκημα η γυναικοκτονία. Με σύνθημα «Καμία άλλη, ποτέ ξανά» μέλη της Νέας αριστεράς, φορέων και συλλογικοτήτων πραγματοποίησαν νωρίτερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για το δυστύχημα στα Τέμπη. «Θα καταθέσουμε την πρόταση μας στην Βουλή για προκαταρκτική εξέταση εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευτεί πως δεν θα την απορρίψει, προσφέροντας αμνηστία στον Κώστα Καραμανλή» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κασσελάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι. Μάλιστα ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τα Καλάβρυτα υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχεται πως εάν μπει φυλακή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα πέσει η κυβέρνηση του.

Σχολιάζοντας την συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι «Η στοιχειώδης έλλειψη γνώσης βασικών θεμάτων εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας εκπλήσσει, όσο η αλαζονεία με την οποία εμφανίζεται. Αυτό που σίγουρα επιβεβαιώσαμε και σήμερα είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πορευτεί εκ νέου σε μια εκλογική διαδικασία, με μόνο όχημα την τοξικότητα».

Ελεύθεροι με εγγύηση άλλοι δύο κατηγορούμενοι, στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, μετά την απολογία τους ενώπιον της Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα για την υπόθεση της σύμβασης 717 την οποία οι αρχές συνδέουν με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στον έναν εξ αυτών επιβλήθηκε εγγύηση ύψους 600.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ στον δεύτερο επιβλήθηκε εγγύηση ύψους 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με νομικές πηγές, η διαφορετική ποινική μεταχείριση στο πλαίσιο κύριας ανάκρισης, έχει να κάνει με την ουσία της απολογίας του κατηγορούμενου, ο οποίος -όπως αναφέρουν- με τις απαντήσεις του θα βοήθησε στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και της αλήθειας.

Με ευρεία πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής, υπερψήφισε την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που καθορίζει τους νέους όρους χορήγησης Golden Visa. Η τροπολογία, έγινε δεκτή με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής,της Ελληνικής Λύσης , της Νίκης και των Σπαρτιατών. Αρνητική ψήφο έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

Αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη καταγράφεται τους τελευταίους μήνες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ από τις αρχές του έτους 2024 έχουν καταγραφεί 54 κρούσματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται 32 παιδιά και έφηβοι, από τα οποία 11 αφορούν σε βρέφη ηλικίας κάτω του έτους. Έχουν καταγραφεί 2 θάνατοι, ένας σε νεογνό και ένας σε ενήλικα με υποκείμενα νοσήματα.

Απάντηση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμα Ιμάμογλου στο συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα για την επανεκλογή του. Ο κ. Ιμάμογλου έγραψε στα ελληνικά: “Ευχαριστώ Δήμαρχε Χάρη Δούκα! Είμαι ενθουσιασμένος που περιβάλλομαι από ομολόγους που μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες με εμένα. Το να μου λέει κάποιος ότι δίνω έμπνευση, με κάνει να αισθάνομαι ταπεινοφροσύνη. Η Κωνσταντινούπολη και οι πολίτες της με εμπνέουν καθημερινά, κάνοντας το έργο μου να τους υπηρετώ πιο εύκολο. Ευχές για ένα πιο λαμπρό μέλλον!”

Σε έξι συλλήψεις προχώρησαν οι Τουρκικές αρχές για την τραγωδία με τους 29 νεκρούς από την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο υπόγειο ενός 16ώροφου κτιρίου που χρησιμοποιείται ως νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην περιοχή Γκαϊρέ-τεπέ της Κωνσταντινούπολης.

Εντείνονται οι ανησυχίες για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες “καταδίκασε” σήμερα την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας, ζητώντας τον “σεβασμό του διεθνούς δικαίου”. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ κάλεσε “όλους τους εμπλεκομένους να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση”, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ. Επίσης ζήτησε να “αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση”.

ΚΑΙΡΟΣ

Αποπνικτική και σήμερα η ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών που από αύριο θα αρχίσουν να υποχωρούν. Αίθριος αύριο ο καιρός στην Αττική. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. 22 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα