back to top
31.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

31.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Φυλλορροούν οι Σπαρτιάτες: Τα σενάρια για ανακατανομή των εδρών

Διαβάστε επίσης

Με την ΚΟ των Σπαρτιατών να φυλλορροεί και την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το κατά πόσον ήταν νόμιμη η συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές του 2023 να βρίσκεται σε εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος και για τις αποφάσεις του Εκλογοδικείου που θα δρομολογήσουν εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σήμερα στην συνεδρίαση της  ΚΟ των Σπαρτιατών και στη συνέντευξη τύπου που αναμένεται να παραχωρήσει ο πρόεδρος των Σπαρτιατών  Βασίλης Στίγκας.

Εν τω μεταξύ ο προεδρεύων Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Μπούρας, ανακοίνωσε στην Ολομέλεια και κατέθεσε στα Πρακτικές τις Επιστολές που απέστειλαν χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, οι βουλευτές Γεώργιος Μανούσος και Ιωάννη Δημητροκάλλης και με τις οποίες δήλωσαν ότι αποχωρούν από την ΚΟ των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ και ανεξαρτητοποιούνται.

Η ΚΟ των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ, πλέον αριθμεί τους οκτώ βουλευτές και σε δύναμη αποτελεί την όγδοη κατά σειρά κοινοβουλευτική ομάδα. Οι Ανεξάρτητοι βουλευτές πλέον ανέρχονται συνολικά σε έξι βουλευτές.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει πως οι Σπαρτιάτες συμμετείχαν παράνομα στις εκλογές, τότε αυτομάτως διαλύεται η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα και εκκινούν οι διαδικασίες για να συμπληρωθούν οι έντεκα κενές θέσεις, πλην του Βασίλη Στίγκα που έχει εξαιρεθεί από τις ποινικές διώξεις.

Τα σενάρια για την ανακατανομή των εδρών είναι τρία, με τo τρίτο να προκρίνεται ως το  επικρατέστερο. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο είναι δυνατή η ανακατανομή των εδρών ανά περιφέρεια στους πρώτους σε σταυρούς υποψηφίους από τα κόμματα που είχαν το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο. Το σενάριο αυτό είναι αδύναμο, καθώς τότε θα βρεθούν με έδρες κόμματα που δεν πέρασαν τον πήχη του 3%, όπως το ΜέΡΑ25.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρεται σε νέες εκλογές είτε πανελλαδικά είτε στις περιφέρειες όπου εξελέγησαν οι βουλευτές των Σπαρτιατών.

Το τρίτο και επικρατέστερο σενάριο είναι η εφαρμογή της  αναλογική κατανομή του ποσοστού που πήραν οι Σπαρτιάτες σε όλα τα κόμματα. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό της Ν.Δ. θα αυξανόταν κατά 1,9%, και θα έφθανε στο 42,45% ενώ το κόμμα θα κέρδιζε από πέντε έως έξι έδρες επιπλέον. Τρεις έδρες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ή δύο το ΠΑΣΟΚ, μία το ΚΚΕ, μία η Πλεύση Ελευθερίας και καμία ή μία η Νίκη. Σε αυτή την περίπτωση η ανακατανομή δεν μπορεί να γίνει «τοπικά», στους νομούς δηλαδή που έχουν εκλέξει βουλευτές οι Σπαρτιάτες, αλλά θα γίνει πανελλαδικά.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα