back to top
29.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

29.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Εθνική καμπάνια κατά του σχολικού εκφοβισμού: Σήμερα η παρουσίαση – Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

Διαβάστε επίσης

Την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού παρουσιάζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η καμπάνια βασίζεται στις παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων που πλέον καταγράφονται σχεδόν καθημερινά.

Θρυαλλίδα του κυβερνητικού σχεδίου για την καταπολέμηση της σχολικής βίας και του bullying είναι η λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών για περιστατικά εκφοβισμού στα σχολεία. Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και στο πλαίσιο αυτό ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους για την ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία.

Η χρήση της πλατφόρμας θα είναι απλή και εύκολη, καθώς θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό που είδαν ή βίωσαν. Για τα περιστατικά που θα καταγράφονται στην πλατφόρμα θα ασχολείται το σχολείο και αν οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές, τότε θα τα διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης, ενεργοποιώντας την ειδική 4μελή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον αυστηροποιούνται οι ποινές και οι συνέπειες για τους μαθητές που ασκούν bullying, καθώς eπανέρχεται η 5μερη αποβολή ενώ αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή. Επίσης επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες, με αναλογία 40-75, ενώ θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.

Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης. Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο απαγορεύεται και σήμερα, ωστόσο, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

1 στα 3 παιδιά έχουν δεχθεί σχολικό εκφοβισμό

Εν τω μεταξύ, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τα περιστατικά bullying στα σχολεία.

Η έρευνα του οργανισμού, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Σχολικής Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης «Μίλα Τώρα», για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, συνδέει το φαινόμενο του bullying με την ευημερία των παιδιών και πραγματοποιήθηκε σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, για το σχολικό έτος 2022-2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν:

– 1 στα 3 παιδιά, δηλαδή το 32,4%, σε όλη τη χώρα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν πώς έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό.
– 1 στα 6 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, σε σύνολο Γεωγραφικών Περιφερειών και Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.
– Ο σχολικός εκφοβισμός, είναι φυλετικός, ενώ, εκδηλώνεται περισσότερο σε κορίτσια και σε φτωχά παιδιά.
– Τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταστούν θύματα εκφοβισμού από συμμαθητές τους είναι, κατά κύριο λόγο, παιδιά που έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από άλλες χώρες, κορίτσια, παιδιά που βιώνουν υλική στέρηση και παιδιά που διαβιούν σε μονογονεϊκό νοικοκυριό με μητέρα.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα