back to top
16.6 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Επαναχορήγηση συντάξεων θανάτου σε τέκνα έως 24 ετών – Εξαιρέσεις και παγίδες

Διαβάστε επίσης

Την παράταση του δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου σε τέκνα ασφαλισμένων έως την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Ωστόσο, δεν ισχύουν εξαιρέσεις για περαιτέρω ηλικιακή παράταση της καταβολής του βοηθήματος και η χορήγηση της σύνταξης γίνεται υπό προϋποθέσεις.

Όσοι λάμβαναν την παροχή αυτή από το 2019 και η καταβολή της διεκόπη, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για την επαναχορήγηση της.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι:

– Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εάν έχει πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, τότε η σύνταξη μεταβιβάζεται στα νόμιμα τέκνα.

– Το ίδιο ισχύει και για τέκνα τα οποία έχουν νομιμοποιηθεί, αναγνωριστεί ή υιοθετηθεί από τον θανόντα.

– Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί η σύνταξη είναι τα τέκνα αυτά να είναι άγαμα, αλλά και να μην έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους.

– Όποιες άλλες καταστατικές διατάξεις, είχαν θεσμοθετηθεί σε παλαιότερη χρονική περίοδο σχετικά με παράταση καταβολής έως το 26ο έτος.(για ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους στον τ. ΟΑΕΕ), παύουν να ισχύουν.

– Όσες αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν.5078/23) θα κριθούν σύμφωνα με προϊσχύουσες διατάξεις, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος περικοπής ή ακόμα περισσότερο αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

– Στην περίπτωση που έγινε διακοπή καταβολής σύνταξης θανάτου σε άγαμο τέκνο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας του, πριν από την έναρξη ισχύος του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, τότε η παροχή επαναχορηγείται αναδρομικά από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου, δηλαδή από την 20η Δεκεμβρίου 2023 και όχι νωρίτερα.

– Απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης προς τον ΕΦΚΑ από το ενδιαφερόμενο τέκνο, που απώλεσε την εν λόγω παροχή.

– Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, που πλέον θα εξεταστούν στη βάση των νέων διατάξεων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα