back to top
28.2 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

28.2 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Υποβαθμίζει το πλήγμα η Τεχεράνη, σιωπά το Ισραήλ – Διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Διαβάστε επίσης

Στην ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων του Ιράν λόγω διείσδυσης «αντικειμένου» αποδίδουν Ιρανοί αξιωματούχοι και τα ιρανικά ΜΜΕ τις εκρήξεις κοντά στην αεροπορική βάση του στρατού Shekari στα βορειοδυτικά της επαρχίας Ισφαχάν, υποβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το συμβάν που τα ξημέρωμα σήμερα αποδόθηκε σε ισραηλινό πλήγμα με πυραύλους και drones κατά ιρακινών στρατιωτικών στόχων στην περιοχή.

Αλλά και η ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία τηρεί σιωπή ιχθύος. Δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση, ούτε έχουν γίνει δηλώσεις για το συμβάν που προκάλεσε σοκ το πρωί στις διεθνείς αγορές, παρότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε τα ξημερώματα σήμερα στρατιωτική επιχείρηση κατά ιρανικών στόχων.

Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post αναφέρει ότι οι πηγές της επιβεβαίωσαν ότι εγκαταστάσεις  της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας στο Ισφαχάν “σχεδόν δίπλα στην πυρηνική εγκατάσταση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή” χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια εκρήξεων που οι ΗΠΑ απέδωσαν στο Ισραήλ.

“Το μήνυμα ήταν αδιαμφισβήτητο προς το Ιράν : “επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε τις πυρηνικές σας εγκαταστάσεις αυτή τη φορά, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει χειρότερα ακριβώς εδώ”, δήλωσαν οι πηγές της ισραηλινής ηγεσίας  στην Jerusalem Post”.

O πρόεδρος του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί εκφώνησε σήμερα το πρωί ομιλία χωρίς να πει λέξη για τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν λίγες ώρες πριν και τις οποίες οι ιρανικές αρχές δεν συνδέουν με την ένταση ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ.

Ο ιρανός πρόεδρος απηύθυνε την ομιλία του ενώπιον εκατοντάδων ανθρώπων στην πόλη Νταμγάν και έκανε μία πολύ σύντομη αναφορά στην τεταμένη διεθνή συγκυρία στην Μέση Ανατολή έπειτα από την ιρανική επίθεση του περασμένου σαββατοκύριακου κατά του Ισραήλ.

Η επιχείρηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου, «δείχνει την κυριαρχία μας, την σιδηρά πυγμή του λαού μας και την ενότητά μας», είπε. «Ολες οι πλευρές του πληθυσμού και όλες οι πολιτικές τάσεις συμφωνούν ως προς το γεγονός ότι η επιχείρηση ενίσχυσε την δύναμη και την κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας»

Ο ιρανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στις σημερινές εκρήξεις που ακούστηκαν κοντά στην πόλη του Ισπαχάν και τις οποίες αμερικανοί αξιωματούχοι που επικαλέσθηκαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν ως ισραηλινή επίθεση.

«Η ξένη προέλευση του συμβάντος δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί καμία εξωτερική επίθεση και η συζήτηση αφορά περισσότερο στη διείσδυση (αντικειμένων ή ανθρώπων) παρά σε επίθεση», επεσήμανε άλλος ανώτατος αξιωματούχος της Τεχεράνης που μίλησε ανώνυμα στο Reuters . Ως εκ τούτου ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι  Ιράν δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.

Aμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την ισραηλινή επίθεση και  δήλωσαν νωρίς το πρωί ότι το Ισραήλ προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν νωρίτερα την Πέμπτη ότι το χτύπημα θα γίνει μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες. Σύμφωνα με το CNN, οι Ισραηλινοί διαβεβαίωσαν τους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι δεν θα στοιχειοθετηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «προς το παρόν» δεν έχουν κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις εκρήξεις αυτές που αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί.

Ενημερώθηκε η Ουάσιγκτον αλλά δεν ενέκρινε το ισραηλινό πλήγμα 

Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί για την ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί εναντίον του Ιράν, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το NBC και το CBS, επικαλούμενα αντιστοίχως πηγές για το ζήτημα αυτό και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσαν πως το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρησή του στο Ιράν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στις ερχόμενες ημέρες εναντίον του Ιράν, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

«Όμως δεν εγκρίναμε την απάντηση», δήλωσε αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής το ισραηλινό πλήγμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως δεν έχει «τίποτα να πει προς το παρόν».

ΙΑΕΑ: Ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σε ανάρτησή της στο Χ, η υπηρεσία αναφέρει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση και καλεί όλες τις πλευρές σε άκρα αυτοσυγκράτηση, τονίζοντας ότι «οι πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν στόχο σε στρατιωτικές συγκρούσεις».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι «τρεις εκρήξεις» ακούστηκαν κοντά στην αεροπορική βάση του στρατού Shekari στα βορειοδυτικά της επαρχίας Ισφαχάν, ενώ ο εκπρόσωπος της ιρανικής διαστημικής υπηρεσίας Χόσσειν Νταλιριάν  δήλωσε ότι «αρκετά» μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καταρρίφθηκαν με επιτυχία».

Τι υποστηρίζουν τα ιρανικά ΜΜΕ 

Από την πλευρά τους τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι συστοιχίες αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν μετά από αναφορές για εκρήξεις κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση πλησίον της πόλης Ισφαχάν, προσθέτοντας αργότερα ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν καταρριφθεί στην επαρχία.

Το Ισφαχάν φιλοξενεί χώρους που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του υπόγειου εργοστασίου εμπλουτισμού Νατάνζ. Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε όλες τις τοποθεσίες στην περιοχή ως “απολύτως ασφαλείς”. Η αεροπορική βάση κοντά στο Ισφαχάν φιλοξενεί εδώ και καιρό τον ιρανικό στόλο των αμερικανικής κατασκευής F-14 Tomcats -που αγοράστηκαν πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Οι αερομεταφορείς Emirates και FlyDubai με έδρα το Ντουμπάι άρχισαν να κάνουν εκτροπή γύρω από το δυτικό Ιράν περίπου στις 4.30 π.μ. τοπική ώρα. Δεν έδωσαν καμία εξήγηση, αν και οι τοπικές προειδοποιήσεις προς τους αεροπόρους έδειξαν ότι ο εναέριος χώρος μπορεί να είχε κλείσει. Το Ιράν ανακοίνωσε αργότερα ότι είχε αναστείλει τις πτήσεις πάνω από ορισμένες πόλεις.

Νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για βομβαρδισμό εγκατάστασης στο Ιράν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, επικαλούμενο πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση με πάνω από 350 πυραύλους και drones στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε πως δεν έχει «κανένα» σχόλιο να κάνει «προς το παρόν» σχετικά με τις πληροφορίες περί «ισχυρών εκρήξεων» στην περιοχή όπου βρίσκεται στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ιράν, στην επαρχία Ισφαχάν.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως ενεργοποιήθηκαν σειρήνες συναγερμού στο βόρειο Ισραήλ για να διευκρινίσει λίγη ώρα αργότερα ότι οφείλονταν σε λάθος συναγερμό.

Οι εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή παραμένουν υψηλές μετά την εκτόξευση εκατοντάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και πυραύλων κρουζ προς το Ισραήλ το Σάββατο, στην πρώτη άμεση επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά του εβραϊκού κράτους, ως απάντηση στο χτύπημα της 1ης Απριλίου σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό, από το οποίο σκοτώθηκαν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Ισλαμικών Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και άλλοι οκτώ αξιωματικοί.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε στο CNN ότι εάν το Ισραήλ επιλέξει να προβεί σε αντίποινα, η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι άμεση. “Εάν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει για άλλη μια φορά το μεγάλο λάθος, η απάντησή μας θα είναι αποφασιστική, οριστική και λυπηρή γι’ αυτό”, δήλωσε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Το Reuters επικαλείται Ιρανό αξιωματούχο συμφωνα με τον οποίο δεν υπήρξε πυραυλική επίθεση στο Ιράν και ότι η έκρηξη που ακούστηκε κοντά στο Ισφαχάν ήταν η ενεργοποίηση ενός συστήματος αεράμυνας, ένα από τα πολλά τέτοια περιστατικά σε όλο το Ιράν που έκλεισαν επίσης μεγάλα αεροδρόμια.

Ωστόσο, ένας Ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος και αργότερα ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Ιράν υπέδειξαν ότι οι τοποθεσίες μπορεί να είχαν στοχοθετηθεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το IRNA ανέφερε ότι τα αμυντικά συστήματα λειτούργησαν σε διάφορες επαρχίες. Δεν διευκρίνισε τι προκάλεσε τα πυρά των συστοιχιών, αν και άνθρωποι σε όλη την περιοχή ανέφεραν ότι άκουσαν τους ήχους.

Τα ημιεπίσημα πρακτορεία ειδήσεων Fars και Tasnim ανέφεραν επίσης τον ήχο εκρήξεων, χωρίς να δώσουν την αιτία. Η κρατική τηλεόραση αναγνώρισε “δυνατό θόρυβο” στην περιοχή.

Άλμα στις τιμές πετρελαίου 

Αναταραχή στις αγορές προκάλεσαν οι αναφορές για εκρήξεις στο Ιράν αλλά και σε στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, εκτοξεύοντας την τιμή του πετρελαίου, παρόλο που η Τεχεράνη υποβαθμίζει την πληροφορία για χτυπήματα.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου και του χρυσού σημείωσαν άλμα και οι μετοχές έπεσαν μετά την ανακοίνωση αξιωματούχων των ΗΠΑ ότι ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν.

Στο ασιατικό εμπόριο το πρωί της Παρασκευής, το αργό τύπου Brent αυξήθηκε περισσότερο από 3% στα 90 δολάρια περίπου το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πλησίαζε κοντά σε νέο υψηλό ρεκόρ, δηλαδή πάνω από τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες αναφοράς στην Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα υποχώρησαν επίσης μετά τις αναφορές.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε Συρία και Ιράκ

Ισραηλινά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν σήμερα εναντίον θέσης του συριακού στρατού στο νότιο τμήμα της Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο ένα ραντάρ του συριακού στρατού μεταξύ των επαρχιών Σουέιντα και Ντεράα», επεσήμανε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν διευθυντής του Παρατηρητηρίου, το οποίο έχει την έδρα του στη Βρετανία, αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Οι εκρήξεις έγιναν καθώς —σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ— το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορική επιδρομή εναντίον του Ιράν, σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση με εκατοντάδες drones και πυραύλους το σαββατοκύριακο.

«Ακούστηκαν εκρήξεις στον τομέα όπου βρίσκεται θέση ραντάρ του συριακού στρατού, ανάμεσα στις επαρχίες Σουέιντα και Ντεράα», καθώς «η ισραηλινή (πολεμική) αεροπορία έκανε εντατικές υπερπτήσεις στην περιοχή», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Ωστόσο το Παρατηρητήριο, που έχει έδρα τη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει πως επρόκειτο για αεροπορικό βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με τον Ραγιάν Μαρούφ, ιδρυτή ειδησεογραφικού ιστότοπου της περιοχής, «έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον θέσης ραντάρ του συριακού στρατού στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Σουέιντα». Δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει από ποιον.

Το Ισραήλ βάζει συχνά στο στόχαστρο θέσεις του συριακού στρατού και ενόπλων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν που πολεμούν στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, The Guardian, Reuters

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα