back to top
36.5 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

36.5 C
Athens
Δευτέρα, 29 Ιουλίου, 2024

Β. Βασιλείου: Το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο ήρθε στην Αθήνα. Το Theatre Of The No, σήκωσε αυλαία στο κέντρο της πόλης με το αριστουργηματικό “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Σάμιουελ Μπέκετ.

Έργο μινιμαλιστικό και απόλυτα απαισιόδοξο για την ανθρώπινη φύση, θεωρείται το opus magnum του Ιρλανδού νομπελίστα λογοτέχνη, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα. Aντανακλά με σαρκαστικό, βασανιστικό χιούμορ, την πεποίθηση ότι το ταξίδι είναι που αξίζει στην ανθρώπινη ζωή, παρά τις δυσκολίες της διαδρομής.

«Είναι ένα μοναδικό εγχείρημα και για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο πουθενά. Αποτελεί  έμπνευση και προσωπικό στοίχημα του ιδρυτή του θεάτρου Yoel Wulfhart, ο οποίος θεωρεί πως ανάμεσα στις μητροπόλεις του σύγχρονου, ερευνητικού, καινοτόμου θεάτρου συγκαταλέγεται και η Αθήνα» λέει στον Αθήνα 984 και στην Νάνσυ Αγγελοπούλου, η σκηνοθέτις και από τις ηθοποιούς της παράστασης, Βάσια Βασιλείου.

Πόσο ευρύ είναι όμως το εγχώριο αγγλόφωνο κοινό ώστε να ανταποκριθεί σε αυτό το project;

«Σίγουρα κάτι υπάρχει, όπως φαίνεται και μάλλον είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ ό,τι νομίζαμε. Τα πρώτα δείγματα, είναι απολύτως θετικά κι αυτό μας ενθουσιάζει. Το κοινό είναι μικτό. Έλληνες που έχουν ζήσει ή σπούδασαν στο εξωτερικό και πολλοί ξένοι, αφού τα αγγλικά ως διεθνής γλώσσα, μιλιούνται παντού. Το γεγονός όμως, είναι η ίδια η παράσταση. Το απόλυτο θεατρικό δημιούργημα του 20ού αιώνα».

Ούτε δράμα, ούτε κωμωδία, το “Περιμένοντας τον Γκοντό” είναι ένα κλασικό έργο – πρόκληση για την καλλιτεχνική ομάδα πίσω από το Theatre of the No, που επιδιώκει να εξερευνήσει τα πολυεπίπεδα σήματα της αφήγησης του Μπέκετ.

Η Βάσια Βασιλείου προσυπογράφει τη θέση του Yoel Wulfhart, ιδρυτή του Theatre Of The No, ότι το  συγκεκριμένο θέατρο, στοχεύει να καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης.

Για να προάγει την καλλιτεχνική καινοτομία, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τον διάλογο μέσα στην τοπική, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Με οδηγό ένα ρεπερτόριο κλασικών και σύγχρονων έργων ώστε να προκαλέσει και να εμπνεύσει το κοινό δημιουργώντας μεταμορφωτικές εμπειρίες.

«Προσκαλούμε λοιπόν τους θεατές να έρθουν πριν χτυπήσει το τρίτο κουδούνι, ώστε να έχουν το χρόνο να συναντηθούν με άλλους φίλους, να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας νέας καλλιτεχνικής κοινότητας και να μιλήσουν με τους σκηνοθέτες, τους ηθοποιούς και με όσους μετέχουν στις θεατρικές παραγωγές».

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Διονύσιος, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Φοίβη Φιλδίσση. Στο ρόλο του Βλαντιμίρ ο David Gilliam, τον Έστραγκον υποδύεται η Βάσια Βασιλείου, τον Πότζο ο Γιώργος Χουσάκος, Λάκι γίνεται η  Αναστασία Μπουγιάκα και  Αγόρι ο Sebastian Pouentes.

Τα κοστούμια σχεδίασε η Bianca Nikolareizi, τον φωτισμό η Fernanda Balcells και τις φωτογραφίες έκανε ο Νίκος Παγωνάκης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα