back to top
19.5 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ετοιμάζεται παρέμβαση Δούκα κατά του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

Διαβάστε επίσης

Παρέμβαση στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός ετοιμάζεται να κάνει στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μένοντας πιστός στην αρχική του θέση ότι η Αθήνα δεν χρειάζεται και άλλο τσιμέντο.

Την ίδια στιγμή οι δήμαρχοι που αντιδρούν στον ΝΟΚ δέχθηκαν νέα επίθεση από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργος ο οποίος μιλώντας στην Βουλή έκανε λόγο για μεμονωμένες αντιδράσεις “πλούσιων” δήμων.

Στην Αθήνα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο δήμαρχος της πόλης θα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση γνωμοδότηση γνωστού συνταγματολόγου η οποία θα κρίνει παράνομη την έκδοση οικοδομικών εργασιών πριν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, πιέζοντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα πριν χτιστούν και άλλα κτίρια μαμούθ στην πρωτεύουσα.

Κυβερνητική ρύθμιση

Η κυβέρνηση αν και αρχικά είχε σκοπό να παρέμβει μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, Τμήμα του οποίου έχει κρίνει αντισυνταγματικές αρκετές διατάξεις του ΝΟΚ προσανατολίζεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει το ύψος των κτιρίων που έχουν κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ΝΟΚ. Ειδικότερα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η ρύθμιση που θα υποβληθεί με την μορφή τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου που συζητείται ήδη στην βουλή, αναμένεται να θεσπίσει έναν “κόφτη” στο ύψος των κτιρίων ώστε η πρόσθετη δόμηση σε ύψος να μην ξεπερνά τα 2 έως 3 μέτρα κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα (με το συνδυασμό των μπόνους του ΝΟΚ) οδηγούσε σε ασύλληπτες υπερβάσεις προ όφελος κατασκευαστών και ιδιοκτητών.

Η ρύθμιση θα είναι οριζόντια μέχρι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και θα γίνεται με κλιμακωτό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος κτιρίου θα είναι έως 2 μέτρα. Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 το πρόσθετο ύψος που θα κερδίζει ένα κτίριο θα φτάνει έως τα 2,5 μέτρα και στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το «μπόνους» θα είναι έως 3 μέτρα. Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι με τον συνδυασμό των τριών επίμαχων άρθρων του ΝΟΚ (101, 158, 192), όπου το πρώτο δίνει ύψος 3,40 μέτρα, το δεύτερο 2 μέτρα και το τρίτο επιπλέον 3,40 ύψος, μπορεί σε ένα κτίριο να προστεθούν δύο επιπλέον όροφοι.

Νέα επίθεση του ΤΕΕ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, στη παρέμβασή του στη συνεδρίαση ακρόασης φορέων της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής” στην ουσία προανήγγειλε την κυβερνητική ρύθμιση αλλά επιτέθηκε εκ νέου στους δημάρχους που αντιδρούν για τον ΝΟΚ επισημαίνοντας ότι «ισχύει από το 2012 και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αλλαγές στο κομμάτι του ύψους που έχει τεθεί δημόσια πολύ πρόσφατα. Μέχρι σήμερα οι Δήμοι που έχουν αντιδράσει είναι 4-5, ωστόσο, υπάρχουν και περισσότεροι από άλλοι 325 που δεν αντιδρούν. Μιλάμε για ισχνή μειοψηφία και οι αντιδράσεις σημειώνονται σε «πλούσιους», αν μου επιτρέπεται, δήμους. Θα ζητήσω από το Υπουργείο να εξασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου. Δεν είναι δυνατόν οι δήμοι να προσπαθούν να επιβάλλουν παράνομες πράξεις και αυτό φαίνεται και με την εξέλιξη ακύρωσης της απόφασής τους. Αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις με συνδυαστική εφαρμογή κινήτρων που οδηγούν σε μεγαλύτερα ύψη, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις όταν ψηφίστηκε ο ΝΟΚ, ας αναλάβει πρωτοβουλία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να μπει ένα πλαφόν».

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι οι δήμαρχοι που αντιδρούν με προσφυγές κατά του ΝΟΚ είναι ο Άλιμος, η Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, η Κηφισιά και βέβαια η Αθήνα που ετοιμάζει την δική της παρέμβαση στην όλη υπόθεση.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα