back to top
15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα

Διαβάστε επίσης

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό».

Επί της αρχής του νομοσχεδίου «ναι» ψήφισαν η ΝΔ και η ΚΟ Σπαρτιάτες, «όχι» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η ΚΟ Νίκη, ενώ «παρών» δήλωσε η Πλεύση Ελευθερίας.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο παριστάμενος υφυπουργός Πολιτισμού Χρ. Δήμας είπε ότι ο λόγος συγχώνευσης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το ΕΚΟΜΕ σχετίζεται με το ότι οι δύο φορείς «έχουν παρεμφερείς και αλληλοεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και αποστολές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνοχή εθνικής κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής πολιτικής στο βαθμό που όλοι θα θέλαμε».

Η Ελλάδα, σημείωσε, «έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο τρόπο διακυβέρνησης προκειμένου να υπηρετείται αποτελεσματικά ο χώρος του κινηματογράφου, αφενός ο πολιτιστικός καλλιτεχνικός φορέας, και αφετέρου οι εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές και δημιουργοί του οπτικοακουστικού χώρου». Εξάλλου, πρόσθεσε ο κ. Δήμας, η διεθνής αγορά των οπτικοακουστικών, και του κινηματογράφου αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία, και αναπτυξιακή και τουριστική ευκαιρία, και όποιος δεν το συνειδητοποιεί, στην πραγματικότητα εθελοτυφλεί».

Στην ερώτηση εάν ο ενιαίος φορέας θα δώσει την ίδια σημασία στην καλλιτεχνική δημιουργία, που ήταν βασική αποστολή του ΕΚΚ ή θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη των επενδύσεων που ήταν η αποστολή του ΕΚΟΜΕ, ο κ. Δήμας είπε ότι ο νέος φορέας θα επικεντρωθεί στην στήριξη και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης, και του οπτικοακουστικού τομέα, αλλά και της ευρύτερης καλλιτεχνικής παιδείας η οποία έχει στην βάση την οπτικοακουστική και τεχνολογία: «Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε είναι επιλεκτικά είτε αυτόματα, θα υπηρετούν αυτό το σκοπό» σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού και υπογράμμισε: «Οι αυξημένοι πόροι του φορέα θα αυξήσουν τα ποσά των επιλεκτικών προγραμμάτων κάτι το οποίο είναι πάγιο αίτημα των δημιουργών του χώρου, και το αυτόματο εργαλείο όμως, του cash rebate, θα εξορθολογιστεί. Aυστηροποιείται, προκειμένου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, και να είναι στοχευμένο σε παραγωγές με προστιθέμενη αξία για τη χώρα» είπε ο κ. Δήμας. Όσο για το εάν με τον νέο φορέα θα γίνει εξοικονόμηση πόρων, ο κ. Δήμας είπε ότι αυτό είναι προφανές, ενώ, ως προς το προσωπικό, επανέλαβε ότι «θα έχει τον ίδιο αριθμό των θέσεων των υφιστάμενων φορέων».

 

 Λίγο πριν την ψήφιση, τη Δευτέρα 22 Απριλίου, είχε προηγηθεί δημόσια παρέμβαση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με θέμα τον νέο Φορέα «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων» και τις ασαφείς διατυπώσεις και παραλείψεις στο νόμο «Δημιουργική Ελλάδα».

 

«Σήμερα δεν ανατέλλει μια καλύτερη μέρα για την κινηματογραφική τέχνη στην Ελλάδα», τόνισε στην εισήγησή της η Τομεάρχης Πολιτισμού και Βουλευτής Χαλκιδικής του ΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή Μάλαμα. Αναφερόμενη στο νέο φορέα εξέφρασε την ανησυχία πως «λειτουργεί με μοναδικό του γνώμονα τα οικονομοτεχνικά στοιχεία ενός επενδυτικού και μόνο επενδυτικού σχεδίου». Σε ό,τι αφορά το θέμα του νέου φορέα για το βιβλίο, σημείωσε «η δική μας άποψη είναι ότι αλλάζετε την ταμπέλα σε έναν φορέα που κουβαλάει μεγάλα βάρη και φοβόμαστε ότι χρησιμοποιείται το βιβλίο ως πρόσχημα για να σκεπάσει το Υπουργείο Πολιτισμού την αποτυχημένη διαχείριση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού».

«Δεν θα σας δώσουμε λευκή επιταγή για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου», είπε τοποθετούμενη στην Ολομέλεια, η Βουλευτής Λακωνίας και Ειδική Αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η Κοινοβουλευτική Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού, επεσήμανε πως δικαίως η κινηματογραφική κοινότητα ανησυχεί με την συγχώνευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΕΚΟΜΕ, καθώς βλέπει ουσιαστικά το ΕΚΚ που επί 50 χρόνια υπήρξε ο κύριος φορέας άσκησης κινηματογραφικής πολιτικής στη χώρα να εξαϋλώνεται μέσα στον νέο φορέα, ενώ αντίθετα το οικονομικά σήμερα ασταθές ΕΚΟΜΕ να πριμοδοτείται.
Αναφερόμενη στον ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» που συστήνει η Κυβέρνηση σημείωσε πως δυστυχώς πρόκειται για άλλο ένα φιλόδοξο σχέδιο χωρίς εγγυήσεις επιτυχίας, ενώ θύμισε πως διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει το βιβλίο τόσο δημιουργώντας τις πρώτες 500 σχολικές βιβλιοθήκες, όσο και με την καθιέρωση της ενιαίας τιμής του βιβλίου.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού κάτω από τον τίτλο «Δημιουργική Ελλάδα» – ως εξειδίκευση στη χώρα μας του προγράμματος της ΕΕ «Δημιουργική Ευρώπη» – επιδιώκει την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόσδεση της Τέχνης και του Πολιτισμού της χώρας μας στο άρμα των επιχειρηματικών ομίλων του οπτικοακουστικού κλάδου για ακόμα περισσότερα κέρδη, σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.
Όπως τόνισε, «αυτός ο οργανισμός-«ομπρέλα» – που είναι ανώνυμη εταιρεία και έχει μετοχικό κεφάλαιο – προορίζεται για να προχωρήσει πιο γρήγορα και ενιαία την εκμετάλλευση του πολιτιστικού προϊόντος, αλλά και την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, στη σημερινή εποχή της τεχνολογικής έκρηξης».

 

Αθήνα 9.84, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα