back to top
21.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

21.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

“Πράσινο φως” για την υλοποίηση από τις 15 Ιουνίου του νέου κατασκηνωτικό προγράμματος της ΔΥΠΑ

Διαβάστε επίσης

Το “πράσινο φως” για την υλοποίηση -από τις 15 Ιουνίου- του νέου κατασκηνωτικό προγράμματος της ΔΥΠΑ, το οποίο απευθύνεται σε τουλάχιστον 70.000 παιδιά, έδωσαν με απόφαση τους τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.
Η έναρξη υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής αναμένεται εντός των επομένων 15 ημερών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών με αποδεδειγμένη αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, εξαρτάται απόλυτα από τον αριθμό των προσφερόμενων από τις κατασκηνωτικές επιχειρήσεις θέσεων για παιδιά της κατηγορίας αυτής.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την 15η Ιουνίου έως: α) και την 10η Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και β) την 20ή Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω.

Η διάρκεια διαμονής κάθε παιδιού ορίζεται έως 15 συνεχόμενες ημέρες κατ’ ανώτατο όριο (συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης).

Η διάρκεια διαμονής διπλασιάζεται, όταν επιλέγονται εγκαταστάσεις κατασκηνωτικών επιχειρήσεων στους Δήμους Ιστιαίας Αιδηψού και Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως τις 14 Ιουνίου 2018.

Το προσωρινό Μητρώο Δικαιούχων και οι προσωρινοί πίνακες Αποκλειομένων, αναρτώνται στον ιστότοπο της Δ.ΥΠ.Α. (www.dypa.gov.gr).

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος ορίζονται γονείς ή ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) τέκνων:

i) Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,
ii) ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων,
iii) άνεργοι εγγεγραμμένοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τριών μηνών.
Για τις κατηγορίες δικαιούχων και για τις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων έως 12 μήνες στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α., το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του φορολογικού έτους 2022 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30.000€.
Για τις περιπτώσεις των εγγεγραμμένων άνω των 12 μηνών στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α. το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, του φορολογικού έτους 2022 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θεωρούνται δικαιούχοι/ωφελούμενοι του προγράμματος:
α. Όσοι επιδοτούνται για συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για το έτος 2024.
β. Οι επιλεγέντες δικαιούχοι ωφελούμενοι στο πλαίσιο κατασκηνωτικών προγραμμάτων της Δ.ΥΠ.Α. παρελθόντων ετών, στους οποίους επεβλήθη ως κύρωση η μη συμμετοχή στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα έτους 2024.

Επιταγή Διαμονής

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου για τη διαμονή του τέκνου του σε παιδική κατασκήνωση, καλύπτει το ημερήσιο τροφείο για τις ημέρες διαμονής στην κατασκήνωση.
Το ημερήσιο τροφείο, ανέρχεται κατά περίπτωση:

α) Στα 34,12€ ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιβαρύνσεων, για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και
β) στα 58,80€ ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιβαρύνσεων, για τα παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

Η «Επιταγή Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις» έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού αριθμού για κάθε ωφελούμενο τέκνο δικαιούχου, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ.) της Δ.ΥΠ.Α., ισχύει δε αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος μέχρι τη λήξη αυτού.

Αιτήσεις

Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων υποβάλλονται προς την Δ.ΥΠ.Α. αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν και υπόκειται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3230/2004 (Α’ 44). Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Ο υποψήφιος φέρει την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής του αίτησης. Διόρθωση των αιτήσεων επιτρέπεται με νέες αιτήσεις που υποβάλλονται έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων σε αντικατάσταση των προηγουμένων. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση στοιχείων ή μελών ή η διόρθωσή τους.

Τα κριτήρια μοριοδότησης και ο αριθμός μορίων ανά κριτήριο, έχουν ως εξής:
α. Ιδιότητα Α.με.Α. σε ποσοστό 50% και άνω: 50 μόρια
β. Ιδιότητα μονογονέα: 10 μόρια
γ. Αριθμός ανηλίκων τέκνων (ηλικίας έως 18 ετών): 15 μόρια για κάθε τέκνο.
δ. Ύψος ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικού και τεκμαρτού, του φορολογικού έτους 2022, ως εξής:
Έως 10.000,99€: 30 μόρια,
από 10.001,00 έως 20.000,99€: 20 μόρια,
από 20.001,00 έως 30.000,00 €: 10 μόρια.
ε. Νέος Δικαιούχος ή δικαιούχος που συμμετείχε αλλά δεν επελέγη λόγω μοριοδότησης στα κατασκηνωτικά προγράμματα της Δ.ΥΠ.Α. ετών 2023 και 2022: 20 μόρια.

Ωφελούμενα τέκνα με αποδεδειγμένη αναπηρία σε ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω δύναται να ενταχθούν στο πρόγραμμα, κατ’ εξαίρεση, ανεξαρτήτως του αριθμού μορίων των δικαιούχων γονέων τους εφόσον κατά την κατάρτιση του Μητρώου Παρόχων προκύψει ότι οι προσφερόμενες θέσεις για παιδιά με αναπηρία από τις συμμετέχουσες κατασκηνωτικές επιχειρήσεις επαρκούν για τη διαμονή όλων των ωφελουμένων τέκνων της κατηγορίας αυτής για τα οποία έχουν υποβληθεί αποδεκτές αιτήσεις.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα