back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Διαβάστε επίσης

Αυλαία στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, με πολυετείς ποινές κάθειρξης που μετατράπηκαν σε χρηματικές και κλίμα πρωτοφανούς έντασης στο ακροατήριο.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, και επέβαλε ποινές φυλάκισης που σωρευτικά φτάνουν τα 111 έτη, ορίζοντας εκτιτέα μόνο τα πέντε. Ένοχοι κρίθηκαν ο τότε αρχηγός και υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης και Βασίλης Ματθαιόπουλος και άλλα τρία στελέχη του σώματος, ενώ καταδικάστηκε με ποινή τριών ετών και ο κάτοικος που έβαλε τη φωτιά.

Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως με τους καταδικασθέντες να καλούνται να πληρώσουν περίπου 40.000 ευρώ, ενώ νωρίτερα αναγνώρισε ελαφρυντικά σε 4 από τους καταδικασμένους.

Αθώοι κρίθηκαν μεταξύ άλλων ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Ηλίας Ψινάκης, Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης και Ευάγγελος Μπουρνούς.

Καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, συγγενείς αποδοκίμαζαν και ξεσπούσαν σε κλάματα, ενώ με τη λήξη της συνεδρίασης μέρος του ακροατηρίου κινήθηκε απειλητικά προς την έδρα πετώντας ακόμη και καρέκλες, και οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από πίσω είσοδο.

Παρούσα στο δικαστήριο και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία σε μια αποστροφή της είπε “και επαίνους να τους δώσετε”.

“Σε μία ασύλληπτη τραγωδία, ακόμα κι αν αποδεδειγμένα πλέον δεν είχα καμία ανάμειξη, ακόμα κι αν αδίκως διώχθηκα, ο εσωτερικός πυρήνας αξιών μου δεν επιτρέπει να χαρώ για την τελική μου δικαίωση” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ρένα Δούρου. Υπογραμμίζει ότι η ίδια κατασυκοφαντήθηκε και λοιδορήθηκε όσο κανείς άλλος από τους πολιτικούς της αντιπάλους, και καταλήγει αναφέροντας: “εκείνο που δεν μπορώ να τους συγχωρήσω είναι πως η μάνα μου έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε στο πανελλήνιο ως υπαίτια της τραγωδίας”.

Ειδικό μπόνους παραγωγικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και τμήματα που θα πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ευρωεκλογές και έθεσε εκ νέου το διακύβευμα της κάλπης τονίζοντας την ανάγκη μεταξύ άλλων η πατρίδα μας να παραμείνει σε τροχιά προόδου.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλη τομή τον δικαστικό χάρτη μεσω του οποίου όπως είπε θα μειωθεί έως και κατά 30% ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης μέχρι το 2027.

Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του προγράμματος στέγασης και εργασίας για τους αστέγους, με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να χρησιμοποιούν, έναντι αποζημίωσης, τις υποδομές δημόσιων νοσοκομείων για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις.

Να αποσυρθεί η «ολέθρια» και «κατάπτυστη» τροπολογία, ζήτησε με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος. « Η κυβέρνηση οδηγεί μεθοδευμένα και στοχευμένα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Καζάνη.

«Η τροπολογία προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της διαμόρφωσης των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις», σχολίασε η Βιβή Δάγκα εκ μέρους του ΚΚΕ.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Λήγει τα μεσάνυκτα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την επιστολική ψήφο. Ήδη 178.000 πολίτες έχουν υποβάλλει αίτημα.

Ζήτημα παραίτησης της υπουργού εσωτερικών Νίκης Κεραμέως έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης στον απόηχο της υπόθεσης διάρρηξης και της διαρροής προσωπικών δεδομένων. Μιλώντας στο OPEN o κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι δεν μπορεί εδώ και ενάμιση μήνα η Υπουργός Εσωτερικών να σιωπά, να κρύβεται. Όπως τόνισε, “η κα. Κεραμέως έχει χρέος να απολογηθεί και αν δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, να παραιτηθεί, διότι είμαστε λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας».

Αναφερόμενος στο διακύβευμα των ευρωεκλογών ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε οτι το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για τον μεγάλο στόχο: Στις επόμενες εθνικές εκλογές να υπάρχει αντίπαλος που θα μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ.

Σε εορταστικό ωράριο τα εμπορικά καταστήματα. Ως τη Μεγάλη Πέμπτη λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Χειροφρενο τραβούν ανήμερα την Πρωτομαγιά μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, ΟΣΕ και προαστιακός. Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια. Αναμένονται οι ανακοινώσεις των εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ, καθώς και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Περισσότερα από 1,2 δις ευρώ θα καταβάλουν σε σχεδόν 1.800.000 δικαιούχους, ο e- ΕΦΚΑ και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, από σήμερα έως και την Παρασκευή.

Παράλληλα, μεθαύριο λήγει η προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Και ο καιρός: Γενικά αίθριος στην Αττική. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις τοπικά έως 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. 23 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα