back to top
17 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

17 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Ν. Μήλης: Ψηλά κτίρια είχαμε και έχουμε-Η αδράνεια της πολιτείας πίσω από την κοκορομαχία ΤΕΕ-Δημάρχων

Διαβάστε επίσης

Με μια νέα ρύθμιση το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις των δημάρχων για τα bonus δόμησης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), θέτοντας συγκεκριμένους περιορισμούς.  Η νέα ρύθμιση, μεταβατικού χαρακτήρα, δεν αναιρεί οριζόντια τον ισχύοντα ΝΟΚ, αλλά προβλέπει τον κλιμακωτό περιορισμό στο επιπλέον ύψος, ανά περιοχή και κατά περίπτωση, ενώ θα ισχύσει από 1η Μαΐου χωρίς αναδρομική ισχύ.

«Πρόκειται για μια ρύθμιση που επεμβαίνει μόνο στο ύψος, αλλά δεν πρέπει να μας ξενίζει αυτό…» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Νίκος Μήλης. Αναφερόμενος και στη διαμάχη ΤΕΕ – Δήμων τόνισε χαρακτηριστικά:

«Δεν αρμόζει στους Έλληνες πολίτες αυτή η κοκορομαχία ανάμεσα σε μηχανικούς και Δημοτικούς άρχοντες. Το πρόβλημα είναι αλλού, είναι στην ελληνική πολιτεία που θα πρέπει να δώσει τη λύση και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την κριτική και την αντιπαράθεσή μας. ‘Ολη η διαμάχη δημιουργήθηκε από τη δική της αδράνεια.  Είναι αποκλειστική της ευθύνη να διασφαλίζει την ομαλότητα και στο επενδυτικό περιβάλλον και στην κοινωνία αλλά και σε εμάς τους Έλληνες μηχανικούς οι οποίοι το ελάχιστο που απαιτούμε είναι να εργαζόμαστε σε ένα σταθερό νομοθετικό περιβάλλον». 

Για ΝΟΚ 

«Ψηλά κτίρια είχαμε και έχουμε. Ο νέος οικοδομικός κανονισμός είναι ένα νομοθέτημα του 2012.  Ανάμεσα στα κριτήρια που προέβλεπε ήταν η χρήση κινήτρων για περεταίρω ύψος και τετραγωνικά μέτρα, εφόσον ο σχεδιασμός λάμβανε υπόψιν φιλοπεριβαλλοντικά κριτήρια, δηλαδή κατασκευή ενεργειακών κτισμάτων  Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 35 ερμηνευτικές εγκύκλιοι για τα συγκεκριμένα θέματα του ΝΟΚ και εδώ ξεκινάει όλη η διαμάχη και η ανασφάλεια την οποία βιώνουμε. Ανησυχούμε έντονα για τις συνεχόμενες ανατροπές  στο νομοθετικό πλαίσιο ανέγερσης νέων κτιρίων. Οδηγούμαστε σε ανώμαλη κατάσταση στην αγορά της οικοδομής και μέχρι να μπορέσει η ολομέλεια του ΣτΕ να εκδώσει τελεσίδικη απόφαση θα έχουμε εντάσεις».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα