back to top
18.5 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Ν. Βούτσης: Με το βλέμμα σε κοινωνικές συγκλίσεις και συμμαχίες η Νέα Αριστερά-Επικοινωνιακή μεροληψία υπέρ ΝΔ σε κανάλια και δημοσκοπήσεις

Διαβάστε επίσης

Με αιχμηρά κριτική, αλλά ψύχραιμη γλώσσα σχολίασε τις εξελίξεις στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα ο Νίκος Βούτσης, πρώην πρόεδρος της Βουλής και από τα άλλοτε ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Μελιγγώνη.

Με αφορμή τις ευρωεκλογές διέγνωσε επικοινωνιακή μεροληψία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος σε κανάλια και δημοσκοπήσεις.  Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα θα αναγκάσει την κυβέρνηση να χρεωθεί και το έλλειμμα στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ειρήνη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι, που άφησε πίσω της 104 νεκρούς και βύθισε στο πένθος τη χώρα. Ο Νίκος Βούτσης άσκησε σκληρή κριτική στη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας την για πολιτικές παραδοξότητες και προτάσεις που δεν αγγίζουν τη σημερινή πραγματικότητα, ενώ εκτίμησε ότι καθαυτό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο εκκολάπτεται πιο πολύ, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

*Για την πρόταση να γίνουν επαναληπτικές εκλογές

«Το ζήτημα άπτεται της αρμοδιότητας του Εκλογοδικείου και υπάρχει σχετική νομοθεσία από την υπόθεση Τσοβόλα. Είναι σαφές ότι θα διαμορφωθούν συνθήκες εθνικών εκλογών. Δεν θα είναι δυνατόν στο 50% της Επικράτειας -από πλευράς συμμετοχής ψηφοφόρων να γίνουν εκλογές- και να μην υπάρξουν ταυτόχρονα εθνικές κάλπες. Μάλιστα θα λειτουργήσουν ως οιωνεί πλειοψηφικό ζήτημα..

Πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα με πολιτικές πτυχές, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εφαλτήριο για πολιτικές προτάσεις που δεν αγγίζουν τη σημερινή πραγματικότητα.

Γιατί δεν έχει υπάρξει μια τέτοια πολιτική απόφαση που να πυροδοτήσει είτε την προσφυγή σε εθνικές εκλογές με κυβερνητική πρωτοβουλία, είτε ένα πολύ συγκεκριμένο διάλογο στην κατεύθυνση επίτευξης συγκλίσεων και συνεργασιών. Άρα, με το να γίνεται εκ προοιμίου μια συζήτηση που να προκαταλαμβάνει, δημιουργεί μόνο το έδαφος ώστε να λέει η μία πολιτική δύναμη στην άλλη ότι δεν είναι αυτόνομη ή αυτοδύναμη, καθώς θέλει να συμπράξει με κάποια άλλη. Ή κάποιοι ευφάνταστοι να ισχυρίζονται ότι διαμορφώνονται και σημεία αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προσωπικά δεν το κρίνω ως σοβαρό, στην παρούσα φάση.

Βεβαίως, κατά το παρελθόν ζήσαμε και πολύ σκληρά μάλιστα, την πολιτική του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Υφίσταται και τώρα το μέτωπο εναντίον της Αριστεράς από νεοφιλελεύθερες, ακρο-κεντρώες δυνάμεις και την ακροδεξιά. Πλην όμως καθαυτό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο απέναντι στο σημερινό ΣΥΡΙΖΑ εκκολάπτεται πιο πολύ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ευνοείται είτε από πολιτικές παραδοξότητες οι οποίες ακούγονται από την ηγεσία του, είτε από την  σιωπή πολύ υπεύθυνων στελεχών που σκέφτονται διαφορετικά».

*Για τις συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο

«Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κινείται πάνω στη στρατηγική των κοινωνικών συγκλίσεων και συμμαχιών, με αιχμή δύο θέματα: Αφ’ ενός την ενθάρρυνση των κοινωνικών αγώνων για κρίσιμα ζητήματα όπως η οικονομία και το στεγαστικό και αφ’ ετέρου τη συστράτευση ώστε να υπάρχει μια σύγχρονη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά, μετά τις γνωστές εξελίξεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά θεωρούμε ως προτεραιότητες και σε αυτά τα ζητήματα έχουμε στρέψει την προσοχή μας.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδικασία διαλόγου, προσέγγισης ή σύγκλισης, εξετάζεται και γίνεται στη βάση προγραμματικών θέσεων δίχως άγχος ή προτεραιοποίηση που αφήνει έξω το πραγματικό ζητούμενο για την Αριστερά. Να υπάρξει δηλαδή και να έχει σημαντική εκλογική απήχηση με ριζοσπαστικό πρόσημο».

*Για τις δημοσκοπήσεις και τις ευρωεκλογές

«Μου δημιουργεί αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι υπήρξε ένας “χορός” δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και είχαν το ποσοστό που είχε πει κ. Μητσοτάκης. Είναι σαν ικανοποίηση της πολιτικής φιλοδοξίας του Πρωθυπουργού… Είναι πρόβλημα. Υπάρχει μία επικοινωνιακή μεροληψία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος στα  κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και στις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Ελπίζω και πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πάρει σοβαρά μηνύματα από το λαό, θα υπάρξει προσέλευση στις κάλπες ώστε επιτέλους να χρεωθεί τα πολλά ζητήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο τα Τέμπη και τις υποκλοπές, αλλά και την οικονομία, την ασφάλεια, την ακρίβεια και το γεγονός ότι δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ειρήνη».

*Για την απόφαση αναφορικά με την πυρκαγιά στο Μάτι

«Έγινε μια εξαντλητική διαδικασία εκατοντάδων ημερών, είναι σαφές ότι αρκετά πράγματα έχουν δημοσιευτεί. Υπήρξε μια απόφαση η οποία κεντράρει στις ευθύνες των ιθυνόντων του Πυροσβεστικού Σώματος. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαμαρτυρίες από συγγενείς θυμάτων, θύματα…είναι δύσκολες περιπτώσεις.
Δεν θέλω να σχολιάσω την πολιτική διάσταση του ζητήματος. Είχα αναφέρει στο παρελθόν ότι δεν υπήρχε κατά τον νόμο ευθύνη και διαδικασία σε σχέση με την τότε Περιφερειάρχη. Είναι από τις αποφάσεις που αφορούν ένα μείζον θέμα που στοίχειωσε την κοινωνία και θα γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα