back to top
18.5 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Π. Τσακλόγλου: Με το ΤΕΚΑ θα έχουν υψηλότερες συντάξεις οι εργαζόμενοι-Καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης έως το 2027

Διαβάστε επίσης

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου μίλησε στον Αθήνα 984 και στην εκπομπή «Ελεύθερη Κυκλοφορία» με τον Γιάννη Παπαγεωργίου μεταξύ άλλων για το ΤΕΚΑ, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και για τις ευρωεκλογές.

Υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές , αλλά και των προσώπων που θα στείλουν οι πολίτες με την ψήφο τους στο Ευρωκοινοβούλιο.  Αναφερόμενος στην κρισιμότητα του δημογραφικού  για το συνταξιοδοτικό τόνισε ότι μόλις προ τριετίας  ξεκίνησαν να δημιουργούνται νέοι κεφαλαιοποιητικoί πυλώνες δίπλα στα διανεμητικά συστήματα. Όπως το ΤΕΚΑ, με το οποίο οι ασφαλισμένοι μπορούν να προσδοκούν αρκετά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις συγκριτικά με αυτές που έχουν  με βάση το υφιστάμενο σύστημα. Επίσης απέκλεισε οποιαδήποτε αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης έως το 2027.

*Για τις Ευρωεκλογές: ΚΑΙΡΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΨΗΦΟΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΟΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

«Όλες οι εκλογές έχουν σημασία, υπό την έννοια ότι τα αποτελέσματά τους μετρούν στον εσωτερικό πολιτικό βίο. Ενόψει και των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε στην ατζέντα της τα ευρωπαϊκά θέματα, καθώς ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου ενισχύεται σταδιακά μέσα στο χρόνο, παρά τις παλινδρομήσεις και εκεί λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις σε σχέση  με την καθημερινότητά μας.  Για αυτό, είναι καίριας σημασίας οι επιλογές των ανθρώπων που θα στείλουμε με την ψήφο μας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και το πρόγραμμα των αντιστοίχων ευρωπαϊκών κομμάτων».

*Για το ΤΕΚΑ: ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΚΑ, ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ   

«Το δημογραφικό λόγω της γήρανσης του πληθυσμού είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη και για τη χώρα μας όπου ισχύει διανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Δηλαδή οι εισφορές των  εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των δικαιούχων.

Ήδη από τη δεκαετία του ’80, οι περισσότερες χώρες προσπάθησαν και έλαβαν μέτρα ώστε να επιβραδύνουν την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως προς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Ακόμα, δημιούργησαν έναν κεφαλαιοποιητικό πυλώνα  δίπλα στο διανεμητικό σύστημα, χωρίς  να υπόκειται στις διαφαινόμενες δυσμενείς δημογραφικές αλλαγές. Στην Ελλάδα δεν κάναμε τίποτα επί πολλά χρόνια. Ουσιαστικά  αναγκαστήκαμε  να πάρουμε μέτρα ανάσχεσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης μόνο στα χρόνια των μνημονίων.  Και στις  αρχές  της δεκαετίας του 2000 δεν εφαρμόστηκε η μεταρρύθμιση Γιαννίτση, με αποτέλεσμα τα 2/3 από την αύξηση του Δημοσίου Χρέους στην πρώτη δεκαετία του αιώνα,  να αντιστοιχούν στις μεταβιβάσεις του προϋπολογισμού προς το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Το 2021 με το ΤΕΚΑ δημιουργήσαμε ένα κεφαλαιοποιητικό πυλώνα  δίπλα στο διανεμητικό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για κάθε ασφαλισμένο δημιουργείται ατομικός λογαριασμός, ένας κουμπαράς, στον οποίο μπαίνουν οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης, επενδύονται στην εγχώρια οικονομία δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας κι όταν φτάσει η στιγμή της συνταξιοδότησής, ο ασφαλισμένος θα λάβει σύνταξη αντίστοιχη των εισφορών του και των αποδόσεων των επενδύσεών του.

…Το ΤΕΚΑ θα γίνει σταδιακά ένας πολύ μεγάλος φορέας, στην ωριμότητά του μετά από δεκαετίες, προβλέπεται να διαθέτει κεφαλαιοποιητικά στοιχεία που να ισοδυναμούν περίπου στο 50% του ΑΕΠ.   

Το Ταμείο έχει κεφάλαια ύψους 140 εκατ. ευρώ που θα αυξηθούν μελλοντικά και έχουν  ενταχθεί 350 χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιστοιχούν σε περισσότερους από 140 χιλιάδες εργοδότες. Αισιοδοξούμε ότι με το ΤΕΚΑ οι μελλοντικοί συνταξιούχοι και νυν εργαζόμενοι, θα έχουν  υψηλότερες συντάξεις.  

Τέλος,  με τους ατομικούς κουμπαράδες του, το ΤΕΚΑ δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα για την ανασφάλιστη εργασία,  από τις πιο μεγάλες πληγές της ελληνικής οικονομίας».

*Για τα όρια συνταξιοδότησης  ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2027- ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΜΕ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑ ΤΡΙΕΤΙΑ     

Υπό εξέταση στο άμεσο μέλλον μπαίνει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ.Τσακλόγλου  μιλώντας στον σταθμό της πόλης άφησε ανοιχτή την αύξηση στα όρια των συντάξεων, αλλά μετά το 2027.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία από το 2010-11 η οποία λέει ότι από ένα σημείο και μετά, εξετάζονται ανά τριετία οι  δημογραφικές εξελίξεις και αντιστοίχως προσαρμόζονται τα όρια συνταξιοδότησης. Αυτό το κάναμε το 2023 συνδέοντας τα όρια συνταξιοδότησης και την προσαρμογή τους με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα