back to top
21.1 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

21.1 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 10:00

Διαβάστε επίσης

Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ αποτελούν βασικές προτεραιότητες των ευρωπαϊκών θεσμών για την επόμενη θητεία των οργάνων, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις , ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 984 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Εστιάζοντας στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας τόνισε: «Σίγουρα πρέπει να συζητήσουμε στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2027 για την υποστήριξη της άμυνας με σημαντικούς πόρους . Ερωτηθείς για το αν υπάρχει «επόμενη μέρα» για το Ταμείο Ανάκαμψης μετά το τέλος του τρέχοντος πλαισίου, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι οι προτεραιότητες της Ένωσης θα απαιτήσουν «μεγαλύτερη κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Ωστόσο, όπως ανέφερε οι συζητήσεις για το ποια μορφή θα λάβει «βρίσκονται ακόμα μπροστά μας».

Τέλος, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η χώρα κατάφερε να έχει μια μείζονα οικονομική αναστροφή και αυτήν τη στιγμή αναπτύσσεται καλύτερα από τους μέσους ρυθμούς ανάπτυξης της ΕΕ.

Εν μέσω αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τοπικούς βουλευτές που διαφωνούν με την κατάργηση των ειρηνοδικείων στις περιοχές τους, συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη. Στις 6 το απόγευμα αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα τοποθετηθούν και αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Την επέκταση της χρήσης του panic button και σε ΛΟΑΤΚΙ μέλη οικογενειών, ανακοίνωσε από τη Βουλή, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. «Τους τελευταίους μήνες, προφανώς χτίζοντας στη δουλειά που είχε γίνει από πριν, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε κάθε γυναίκα αλλά και οποιοδήποτε θύμα μπορεί να βρίσκεται σε ενδοοικογενειακή βία ή να νιώθει ότι υπάρχει απειλή», ανέφερε η υπουργός.

Την επίσπευση της καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης για το Μάτι θα ζητήσει σήμερα από τον Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορο Λινό, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, προκειμένου να προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό και να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής.

Οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων αναμένεται να υποβάλουν αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση, τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες, όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων.

“Εφαρμόστηκε ο κώδικας του 2019 που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση Συριζα” επεσήμανε σε χθεσινοβραδινή του ανάρτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Την αποπομπή από την κυβέρνηση και την διαγραφή από την ΚΟ της ΝΔ του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, για τις δηλώσεις του πως «η γυναικοκτονία ως πράξη έχει μια βιολογική βάση” ζητά από τον πρωθυπουργό η αντιπολίτευση. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις. Για απαράδεκτες δηλώσεις έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα.

«Εκείνο το οποίο είπα είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό», διευκρίνισε ο υφυπουργός, κάνοντας λόγο για «προβοκατόρικες ερμηνείες».

Λήγει η σήμερα η προθεσμία διασύνδεσης των POS με τις ταμειακες μηχανές. Πρόστιμα περιμένουν τις επιχειρήσεις που δεν έχουν προχωρήσει στην σύνδεσή

Εν τω μεταξύ, την μείωση κατά 50% των προμηθειών στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω τερματικών POS προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης . Συγκεκριμένα, η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης στις συναλλαγές εως αυτό το ποσό στη λεγόμενη «μικρή Λιανική», δεν θα υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής. «Προχωράμε, στην επίλυση της αδικίας που επιβάρυνε δυσανάλογα τους επιχειρηματίες της “Μικρής Λιανικής”, δηλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να αντισταθμιστούν τα υψηλά κόστη προμηθειών από την υποχρεωτική πλέον χρήση POS στις πληρωμές με κάρτες.

Σε λειτουργία η πλατφόρμα e-Καταναλωτής για την εύρεση χαμηλών τιμών στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε άλλα αγαθά, όπως βενζίνη ή ηλεκτρικό ρεύμα. Οι τιμές ενημερώνονται καθημερινά στις 10 το πρωί. Μέσα σε λίγα 24ωρα θα είναι ολοκληρωμένες και οι εκδόσεις για κινητά και tablets.

Καταβάλλονται σήμερα Μ. Τρίτη μέσω του ΟΠΕΚΑ τα κοινωνικά επιδόματα.

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ αύριο Πρωτομαγιά η Αθήνα. 24ωρη απεργία και σε ΟΣΕ και προαστιακό. Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια.

Λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν αυριο από τις 9 το πρωί εως τις 9 το βραδυ. Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στις αστικές γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

 

Στις 10 Μαΐου ξεκινούν οι εγγραφές στους Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών για την περίοδο 2024-2025.

Επιστρέφονται από σήμερα πινακίδες οχημάτων από τη δημοτική αστυνομία της Αθήνας, ενόψει του Πάσχα. Η διαδικασία γίνεται μετά την καταβολή του προστίμου στα γραφεία της αστυνομίας στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 14, από τις 9 το πρωί ως τις 3 μετά το μεσημέρι. Δεν επιστρέφονται οι πινακίδες και οι άδειες οδήγησης που αφαιρέθηκαν για παραβάσεις αντικοινωνικής στάθμευσης.

Η Τουρκία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και ήδη ενημέρωσε για αυτό τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο πληροφορίες από Τούρκους αξιωματούχους. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε στις 26 Απριλίου, στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις τοπικά αυξημένες, προβλέπονται για σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα