back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

¡Viva España! – II στο Θέατρο Ολύμπια – Το πρόγραμμα Μαΐου

Διαβάστε επίσης

Έπειτα από μία επιτυχημένη χρονιά με απανωτά sold out και διθυραμβικές κριτικές, το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» ολοκληρώνει τον προγραμματισμό του για την σεζόν 2023-2024 παρουσιάζοντας τις δύο τελευταίες του παραγωγές.

Το Σάββατο 18 Μαΐου, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, σε μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα και σολίστ στο βιολί τον Χριστόφορο Πετρίδη, παρουσιάζει την συναυλία ¡Viva España! – II, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Τέλος, στο φινάλε της σεζόν, η «Πηνελόπη» του Fauré παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, καθώς και μια πλειάδα διεθνούς ακτινοβολίας Γάλλων και Ελλήνων ερμηνευτών, που ζωντανεύουν τους ομηρικούς ήρωες· ανάμεσά τους, ο αρχιμουσικός Pierre Dumoussaud και η σοπράνο Catherine Hunold, που επιστρέφουν στο Θέατρο Ολύμπια μετά τον θρίαμβό τους στην «Αδελφή Βεατρίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλου.

ΚΥΚΛΟΣ: ¡Viva España!

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

¡Viva España! – II

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΙΟΥ στις 20.30

Οι Γάλλοι συνθέτες είχαν πάντα αδυναμία στην ισπανική μουσική· στο πλαίσιο του αφιερώματος που πραγματοποιείται φέτος σε έργα που εμπνέονται από το σαγηνευτικό ισπανικό ταπεραμέντο, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την Ισπανική Συμφωνία για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, αρ.21, το προβεβλημένο δεξιοτεχνικό αριστούργημα του Édouard Lalo, το οποίο ο συνθέτης αφιέρωσε στον θρυλικό Ισπανό βιρτουόζο βιολονίστα Pablo de Sarasate. Το ισπανικό χορευτικό στοιχείο κυριαρχεί στις πλέον δημοφιλείς Σουίτες αρ.1 και αρ.2 από την όπερα Carmen του Georges Bizet, τις οποίες ο φίλος του, Ernest Guiraud, ενορχήστρωσε μετά τον θάνατο του συνθέτη. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Παγκόσμια Πρώτη του νέου έργου του Στάθη Γυφτάκη.

Στάθης Γυφτάκης:
Celebration II, έργο 116 (Παγκόσμια πρεμιέρα)

Édouard Lalo:
Ισπανική Συμφωνία για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, αρ.21

Georges Bizet:
Σουίτες αρ.1 και αρ.2 από την όπερα Carmen

Σολίστ:

Χριστόφορος Πετρίδης, βιολί

Μουσική διεύθυνση:

Ανδρέας Τσελίκας

Είσοδος: 3€, 5€, 7€, 10€, 12€, 25€

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα και του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Gabriel Fauré

ΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΟΠΕΡΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΜΑÏΟΥ στις 20:00

Μυστηριώδης και συνάμα διαυγής, όπως το βλέμμα ενός παιδιού, έτσι χαρακτηρίζει τη μουσική του Fauré o φιλόσοφος Vladimir Jankélévitch. Στο απόγειο της ωριμότητάς του, ο Fauré ανακαλύπτει στην «Οδύσσεια» το ιδανικό θέμα από την αρχαιότητα για να συνθέσει το μουσικό δράμα «Πηνελόπη», σε λιμπρέτο του René Fauchois. Ο επώδυνος και πιστός έρωτας της Πηνελόπης, συμβόλου της συζυγικής αφοσίωσης, η επιστροφή στην πατρίδα του Οδυσσέα και η αίσια κατάληξη του μύθου μετά τη θανάτωση των μνηστήρων, εξυφαίνουν έναν γοητευτικό μουσικό ιστό που απηχεί τις επιρροές, τόσο του Gluck όσο και του Wagner.

Η «Πηνελόπη» είναι η μοναδική όπερα του συνθέτη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα: η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Θέατρο Ολύμπια, καθώς και μια πλειάδα λαμπερών Γάλλων και Ελλήνων ερμηνευτών ζωντανεύουν τους ομηρικούς ήρωες, αναδεικνύοντας τις λεπτές ψυχολογικές αποχρώσεις του δράματος· ανάμεσά τους, ο αρχιμουσικός Pierre Dumoussaud και η σοπράνο Catherine Hunold, που επιστρέφουν στο Ολύμπια μετά τον θρίαμβό τους στην «Αδελφή Βεατρίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Μουσική διεύθυνση: Pierre Dumoussaud

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας

Διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής

 

Πηνελόπη: Catherine Hunold

Οδυσσέας: Julien Henric

Ευρύκλεια: Anaïk Morel

Εύμαιος / Ευρύμαχος: Jérôme Boutillier

Αντίνοος: Βασίλης Καβάγιας

Λειώδης: Γιάννης Φίλιας

Κτήσιππος: Florent Leroux-Roche

Πείσανδρος: Αντώνης Κορδοπάτης

Κλεώνη: Χρυσάνθη Σπιτάδη

Μελανθώ: Έλενα Μαραγκού

Φυλώ: Μαριλένα Στριφτόμπολα

Άλκανδρος / Ευρυνόμη: Διαμάντη Κριτσωτάκη

Λυδία / Ένας βοσκός: Άννυ Φασσέα

Σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Είσοδος: 5€, 10€, 15€, 20€, 25€, 40€

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
https://www.ticketplus.gr/event-venue/olympia/
Τηλεφωνικό κέντρο: 210 881 7072
e-mail: [email protected]

Πώληση εισιτηρίων για όλες τις παραγωγές πραγματοποιείται και στο ταμείο του Θεάτρου Ολύμπια κάθε Τρίτη & Παρασκευή με ώρες εξυπηρέτησης κοινού από τις 10:00 έως τις 12:30, αλλά και δύο ώρες πριν την έναρξη των προγραμματισμένων παραστάσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα