back to top
30.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

30.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Μέτωπα με Βρετανία και Γερμανία ανοίγει η Μόσχα – Απειλές και κυβερνοεπιθέσεις

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι εάν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να πλήξει ρωσικά εδάφη τότε η Μόσχα θα μπορούσε να ανταποδώσει πλήττοντας βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αλλού.

Ο πρέσβης της Βρετανίας Νάιτζελ Κέισι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί μια επίσημη διαμαρτυρία, αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον  δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να πλήξει τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι δηλώσεις Κάμερον αναγνωρίζουν ότι η Βρετανία έχει τώρα ντε φάκτο εμπλοκή στη σύρραξη, κάτι που αντικρούει τις διαβεβαιώσεις ότι τα μεγάλης εμβέλειας όπλα που έχει δώσει στην Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ρωσίας.

«Ο Κέισι προειδοποιήθηκε ότι ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα, οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμοί στο έδαφος της Ουκρανίας και στο εξωτερικό» θα μπορούσαν να στοχοθετηθούν, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο επισημαίνει ότι θεωρεί τις δηλώσεις Κάμερον μια σοβαρή κλιμάκωση.

«Ο πρέσβης κλήθηκε να συλλογιστεί τις αναπόφευκτα καταστροφικές συνέπειες τέτοιων εχθρικών ενεργειών από το Λονδίνο και αμέσως να διαψεύσει τις επιθετικές προκλητικές δηλώσεις από τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών με τον πλέον αποφασιστικό και ξεκάθαρο τρόπο».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, είπε στο Reuters ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρείχε η Βρετανία για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας και ότι εναπόκειται στο Κίεβο αν θα το κάνει ή όχι.

Η Μόσχα μίλησε για «άμεση κλιμάκωση», ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μίλησε για «υβριδικό πόλεμο» της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Ο Λόρδος Κάμερον δήλωσε χαρακτηριστικά στο Κίεβο ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα και επέμεινε ότι έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος. Ο κ Κάμερον μάλιστα δεσμεύθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέχει στην Ουκρανία 3 δισεκατομμύρια λίρες (3,75 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως για όσο διάστημα χρειαστεί.

«Πρόκειται για άμεση κλιμάκωση της έντασης γύρω από την ουκρανική σύγκρουση, η οποία δυνητικά θα αποτελούσε απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η δήλωση αυτή είναι επικίνδυνη και ανησυχητική, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Προς το παρόν το Ρόιτερς δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με Βρετανούς αξιωματούχους για να σχολιάσουν σχετικά.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση  της Γερμανίας ανακάλεσε σήμερα τον πρέσβη της στην Μόσχα για διαβουλεύσεις, μετά την εξακρίβωση ότι πίσω από την κυβερνοεπίθεση εναντίον του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τον περασμένο Ιανουάριο βρίσκεται η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο πρέσβης Αλεξάντερ Λάμπσντορφ θα παραμείνει στο Βερολίνο για μία εβδομάδα, καθώς η κυβέρνηση «θεωρεί το περιστατικό πολύ σοβαρό» και εκτιμά ότι βρίσκεται στο ίδιο πλαίσιο με άλλα γεγονότα των τελευταίων μηνών.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ομάδα χάκερ ΑΡΤ 28, η οποία ελέγχεται από την GRU, εκμεταλλεύθηκε ένα έως τότε άγνωστο κρίσιμο κενό ασφάλειας στο πρόγραμμα Microsoft Outlook στα κεντρικά γραφεία του SPD και απέκτησε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πολλών στελεχών, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022. Κυβερνοεπιθέσεις υπέστησαν ακόμη κρατικές υπηρεσίες και εταιρίες στους τομείς των στρατιωτικών εξοπλισμών, της αεροδιαστημικής και της πληροφορικής, πρόσθεσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν στην Γερμανία μέσω κυβερνοχώρου. Σήμερα μπορούμε να αποδώσουμε με σαφήνεια αυτή την επίθεση στην ομάδα ΑΡΤ 28, η οποία ελέγχεται από τη ρωσική μυστική υπηρεσία GRU. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν περάσει έτσι, χωρίς συνέπειες», δήλωσε και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα