back to top
28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

28.2 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΛΑΡΚΟ: Την Παρασκευή στο Σύνταγμα η συγκέντρωση των εργαζομένων

Διαβάστε επίσης

Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας προχωρούν την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα, στο Σύνταγμα, τα σωματεία των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ, διεκδικώντας την αδιάλειπτη λειτουργία της επιχείρησης με παράλληλα διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, έχουν συμπληρωθεί 4 χρόνια και 6 μήνες αγώνα για την ενιαία λειτουργία της επιχείρησης, με την κυβέρνηση να έχει σπαταλήσει 110 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα 400 από την πώληση προϊόντων της ΛΑΡΚΟ, ενώ έχουν γίνει δυσβάσταχτες περικοπές στους μισθούς.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αυτά τα χρήματα ήταν υπέρ αρκετά για τον εκσυγχρονισμό της ΛΑΡΚΟ, την ανάπτυξη της με κατασκευή μονάδας παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την καταβολή του μόχθου των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων μικροεργολάβων, καθώς επίσης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στον αντίποδα, προσθέτουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, η κυβέρνηση κατάφερε να απαξιώσει την μοναδική βιομηχανία που παράγει σιδηρονικέλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην συνέχεια σταμάτησε την παραγωγή της και την «ξεπούλησε» με 6 ευρώ το στρέμμα, 6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Δηλαδή, όσα βγάζει η ΛΑΡΚΟ σε μια εβδομάδα.

«Ο νέος ιδιοκτήτης, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDING», επισημαίνουν, «θέλει να βγάλει τους εργαζόμενους από την μέση έτσι ώστε να την κάνει σκραπ, να κερδίσει 500 εκατομμύρια ευρώ από την ισοπέδωση της ΛΑΡΚΟ και παράλληλα να βάλει στο «σεντούκι» 20 δισεκατομμύρια ευρώ νικελίου για να το αξιοποιήσει, οπότε και όπως επιθυμεί».

Οι εργαζόμενοι, χαρακτηρίζουν την περίοδο που διανύουμε ως «την τελική πράξη του εγκλήματος», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγέλλει την απόλυση του προσωπικού για τις 12 Μαίου και διαθέτει άλλα 56 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ένταξη τους σε προγράμματα ανεργίας, ώστε να προχωρήσει η μεταβίβαση της επιχείρησης.

Δημήτρης Κωστάκος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα