back to top
28.5 C
Athens
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

28.5 C
Athens
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Αθ. Τσακρής: Με την κλιματική αλλαγή οι  πανδημίες έρχονται πιο κοντά – Απουσιάζουν όμως από τον πολιτικό διάλογο

Διαβάστε επίσης

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το νέο κόμμα ΚΟΣΜΟΣ του Πέτρου Κόκκαλη, έγινε ευρύτερα γνωστός κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τον καθησυχαστικό, αλλά σε αυστηρό τόνο λόγο του.

Μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Μελιγγώνη για την πορεία του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι την απόσυρσή του, τα όσα λέγονται σχετικά με την παραδοχή της εταιρείας για εμφάνιση θρομβωτικών περιστατικών, διαβεβαίωσε ότι δεν εμφανίζονται παρενέργειες μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο νέας πανδημίας από τη γρίπη των πτηνών, ενώ έστειλε μήνυμα για τη σημασία και τη συμβολή των εμβολίων στη Δημόσια Υγεία.

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΌΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΡΑ ΖΕΝΕΚΑ

«Η χρήση του έχει σταματήσει εδώ και καιρό. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν πάψει να το χορηγούν από τους πρώτους μήνες του 2021, πριν την απόφαση του ΕΜΑ που το συσχέτισε με σπάνιες παρενέργειες όπως οι εγκεφαλικές ή φλεβικές θρομβώσεις. Αργότερα, μπήκε οριστικό φρένο στη διάθεσή του και στη χώρα μας. Κάτι ανάλογο έγινε επίσης με ένα άλλο εμβόλιο, ίδιας τεχνολογίας της Johnson and Johnson, βασιζόμενο στον ανθρώπινο αδενοϊό. Αυτά αποσύρθηκαν και δεν επικαιροποιήθηκαν, λόγω της χρήσης των mRNA εμβολίων, τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά, διότι περιέχουν μόρια, ώστε να προκαλούν την ανοσοαπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού. Τυπικά πλέον, ήρθε τώρα και η ίδια η AstraZeneca να ανακοινώσει την απόσυρσή του . Για να μην ανησυχεί ο κόσμος, οι παρενέργειες που έχουν να κάνουν με τη θρόμβωση εμφανίστηκαν τις πρώτες εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος αναστάτωσης ή ανησυχίας μετά την παρέλευση τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος.  Ωστόσο, δεν πρέπει αυτές οι σπάνιες παρενέργειες , να λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς τη σημασία και τη χρήση των εμβολίων στη Δημόσια Υγεία».

*ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΜΕ ΕΜΒΟΛΙΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ

«Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τον καρκίνο. Σύντομα, θα δούμε σημαντικές εξελίξεις μέσα από τη γονιδιακή θεραπεία που βρίσκεται σε έρευνα και εξέλιξη σε πολλούς τομείς. Υπάρχουν προοπτικές. Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες επενδύουν στην έρευνα για να έχουμε καινοτόμα, αποτελεσματικά  φάρμακα, αλλά χρειάζεται η συνδρομή μεγάλων Οργανισμών και κρατών»

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ, ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΝΕΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

«Προϋπόθεση για να  είμαστε  υγιείς, είναι όχι μόνον η δική μας υγεία, αλλά και των ζώων, όπως και του γενικότερου περιβάλλοντος. Όλα έχουν σημασία και είναι αλληλένδετα.  Βλέπουμε μια τεράστια έξαρση  γρίπης σε άγρια και υδρόβια πτηνά. Ο ιός έχει ήδη εντοπιστεί  σε πολλά θηλαστικά και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις και στον άνθρωπο. Λόγω της εξάπλωσής του σε διάφορα είδη, είναι πολύ πιθανόν εξελισσόμενος να βρει τρόπο να μολύνει και τον άνθρωπο.  Η νόσος των πτηνών είναι ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος ιός και πολύ περισσότερο παθογόνος απ ότι οι κλασσικοί ιοί της γρίπης.

…Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να επιτηρεί επισταμένα την εξέλιξη της κατάστασης. Από την άλλη, έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, να υπάρχει το κατάλληλο εμβόλιο  γιατί δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί ενδεχόμενο νέας πανδημίας.  Με την κλιματική αλλαγή και τη καταστροφή των οικοσυστημάτων οι  πανδημίες έρχονται ολοένα πιο κοντά μας με τη μετάδοση  εξαιρετικά παθογόνων ιών. Στον πολιτικό διάλογο  όμως δεν είναι παρόντα αυτά τα ζητήματα, αν και τα βλέπουμε μπροστά μας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα