back to top
20.3 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

20.3 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαΐου, 2024

Γ. Τσίπρας: Εσωτερικό το διακύβευμα στις 9 Ιουνίου-Η ψήφος μας θα διαμορφώσει το πολιτικό τοπίο μετά την ευρωκάλπη

Διαβάστε επίσης

Ο Γιώργος Τσίπρας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε στον Αθήνα 984 και στην Αθηνά Κορλίρα για την Ευρώπη, το διακύβευμα της 9ης Ιουνίου και έδωσε το προσωπικό του στίγμα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Τόνισε πως η σημερινή Ευρώπη βρίσκεται σε κομβικό σημείο και το δίλημμα είναι αν θα αλλάξει ή θα βουλιάξει. Το έλλειμμα πολιτικής, τα οικονομικά αδιέξοδα και το ξεπερασμένο κοινωνικό της μοντέλο προιωνίζονται υψηλά ποσοστά αποχής με άνοδο της Ακροδεξιάς, για αυτό υπογράμμισε τη σημασία της ψήφου των πολιτών που θα κρίνει όχι μόνον την πορεία της ΕΕ, αλλά και το μέλλον της  χώρας.

«Καλούμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει γιατί το διακύβευμα στις περισσότερες χώρες και πιο πολύ στην Ελλάδα είναι εσωτερικό. Ποιος δηλαδή θα είναι ο πολιτικός χειρισμός που θα αποτυπωθεί στην κάλπη και θα κρίνει την επομένη της 9ης Ιουνίου» είπε ο κ Τσίπρας.

*ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

«Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε. Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την ίδρυση της ΕΕ. Αυτό το καταλαβαίνουν οι κοινωνίες και οι λαοί της, για αυτό θα έχουμε άνοδο της Ακροδεξιάς. Η Ευρώπη είναι μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο χωρίς να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ. Γεωπολιτικά, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι μια οντότητα δίχως πυξίδα και δική της πολιτική. Σε επίπεδο οικονομίας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, ενώ το κοινωνικό μοντέλο που έχει χτιστεί δεν ικανοποιεί τους λαούς. Είναι μπροστά σε ένα σταυροδρόμι και είτε θα αλλάξει, είτε θα βουλιάξει, αυτή είναι η πραγματικότητα.. Δυστυχώς, αυτά τα ζητήματα δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά πραγματικά βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση, γιατί από την πορεία της Ευρώπης εξαρτάται και η πορεία της χώρας μας».

*ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

«Φοβάμαι ότι θα επιβεβαιωθούν μεγάλα ποσοστά αποχής στις ευρωεκλογές πιθανόν και στη χώρα μας. Ο κόσμος δεν θεωρεί πως μπορεί να αλλάξει κάτι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ψηφίζοντας κόμματα για το Ευρωκοινοβούλιο, αφού οι αποφάσεις των Βρυξελλών, αλλά και η μέχρι σήμερα θεσμική λειτουργία της ΕΕ, δεν δείχνουν ότι λαμβάνουν υπόψιν τα ιδιαίτερα προβλήματα των λαών και των κρατών που τη συγκροτούν.  

Παρ όλα αυτά, όντως η ψήφος μας κρίνει τι θα γίνει. Έχει τεράστια σημασία αν θα αναδειχθούν δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις ή δυνάμεις της προόδου. Υπάρχει ζήτημα προσανατολισμού σε σχέση με τη κίνηση της Ευρώπης.  Η περίπτωση Μακρόν είναι χαρακτηριστική. Παρότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που συνέχιζε να κάνει αναφορά στην ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας ή πολιτικής συλλογική ασφάλειας της ΕΕ που να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, εσχάτως έχει κάνει μια μεγάλη στροφή χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά φιλοπόλεμη ρητορική, όπως η Πολωνία και η Γερμανία. Όλα αυτά που συμβαίνουν κάνουν τον κόσμο να σαστίζει.  Καλούμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει γιατί το διακύβευμα στις περισσότερες χώρες και πιο πολύ στην Ελλάδα είναι εσωτερικό. Ποιος δηλαδή θα είναι ο πολιτικός συσχετισμός που θα αποτυπωθεί στην κάλπη και θα κρίνει την επομένη της 9ης Ιουνίου».

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΡΑΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΕΡΝΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

«Ο χειρισμός ζητημάτων που δημιουργούσαν σημαντικά προβλήματα στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μετά το 2019. Εγκαταλείψαμε λίγο τη Βαλκανική πολιτική της χώρας. Με την Αλβανία, πολύ πριν από την υπόθεση Μπελέρη, φτάσαμε να  έχουμε ζητήματα ενώ συνεχιζόταν η  ενταξιακή της πορεία. Χρειάζεται μια ανασυγκρότηση  της πολιτικής μας σε σχέση με τη γείτονα γιατί από εκεί προκύπτει το πρόβλημα με την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μελλοντικά περισσότερη σοβαρότητα στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις, από πλευράς της Αθήνας. 

Στα ελληνοτουρκικά τώρα, είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως διμερή κι όχι ως διεθνή  ζητήματα αλλά με διμερή διάσταση, η Αγία Σοφία ή η πρόσφατη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. Απασχολούν την Ουνέσκο, όπως και άλλους διεθνείς οργανισμούς ή fora και εκεί θα έπρεπε να τα δούμε… Το ερώτημα σε σχέση με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, είναι με ποια στρατηγική πηγαίνει εκεί και τι θέλει να προωθήσει. Υπήρξε  ένα καλύτερο κλίμα, ειδικά μετά την εδώ επίσκεψη Ερντογάν,  αλλά χωρίς να γίνει κανένα βήμα από την Άγκυρα στην κατεύθυνση εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων». 

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

«Είμαστε αναμφισβήτητα πρωταθλητές Ευρώπης  στην ακρίβεια. Κάτι που δείχνει ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο εξωγενής, αλλά κατά το ήμισυ αποτελεί  εσωτερική αισχροκέρδεια. Δεν είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί  σοβαρά, αλλά  ότι η ακρίβεια συνιστά πολιτική της επιλογή, εξ αρχής. Αντί να προστατεύσουμε την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις,  αντιμετωπίστηκε ως ευκαιρία να πλουτίσουν  μερικές δεκάδες επιχειρηματικοί όμιλοι και οικογένειες, κυρίως στο χώρο της ενέργειας και των τροφίμων».   

*ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

«Ένας Έλληνας ευρωβουλευτής μπορεί να κάνει  πολλά περισσότερα, από αυτά που υπάρχει σαν εικόνα ότι κάνουν μέχρι σήμερα οι ευρωβουλευτές.. Δεν εξαφανίζεται μετά τις εκλογές κι έχει πολλά να μεταφέρει στη χώρα του από τις πολιτικές που ασκούνται στις Βρυξέλλες. Από αυτά που μπορούμε να διεκδικήσουμε να φέρουμε στη χώρα. Ή να εντοπίσουμε έγκαιρα τις όποιες αρνητικές  επιπτώσεις μπορεί να έχει κάποια ευρωπαϊκή πολιτική… Για παράδειγμα, έπρεπε να γνωρίζουμε  τουλάχιστον ένα χρόνο πιο πριν, ότι ο τρόπος που δομήθηκε η ΚΑΠ  σημαίνει ότι πολλοί πόροι λόγω της πράσινης μετάβασης δεν θα φτάσουν  τελικά στους Έλληνες αγρότες .  Συνολικά, η πολιτική απόκλισης των οικονομιών στην ΕΕ, αφήνει ανοικτό ένα τεράστιο πεδίο διεκδίκησης από πλευράς της χώρας μας προς την ΕΕ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα