back to top
27.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

27.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Στις 28 και 30 Μαΐου οι συντάξεις Ιουνίου – Πόσοι βρίσκονται στην αναμονή για σύνταξη

Διαβάστε επίσης

Στις 28 Μαΐου ξεκινά η πληρωμή των συντάξεων Ιουνίου για τους περίπου 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους, όπως γνωστοποίησε ο ΕΦΚΑ.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας σε εκκρεμότητα παραμένουν 56.000 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης, 78.000 συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία συνταξιοδότησης δικαιούχων με οφειλές.

Συντάξεις Ιουνίου

Την Τρίτη 28 Μαΐου θα καταβληθούν οι συντάξεις ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.

Επίσης, όσων συνταξιοδοτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και έπειτα και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

Την Πέμπτη 30 του μηνός, έχει προγραμματιστεί η πληρωμή των συντάξεων για τους δικαιούχους των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ], καθώς και των κύριων και των επικουρικών συντάξεις του Δημοσίου.

Σταθερό το όριο συνταξιοδότησης

Εντωμεταξύ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου με δηλώσεις του στην ΕΡΤ και τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, επισημαίνοντας ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά την επόμενη τριετία.

Έρχεται η συνταξιοδότηση με οφειλές

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης από δικαιούχους με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Το όριο της οφειλής αυξήθηκε στις 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες (από 20.000) και στις 10.000 ευρώ για τους αγρότες (από 6.000).

Ο οφειλέτης, πρέπει να έχει συμπληρώσει 20 χρόνια καταβολής πραγματικών εισφορών, να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής και οι τραπεζικές καταθέσεις του να μην υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, λαμβάνει τη σύνταξη του από την οποία παρακρατείται το 60% έως ότου το χρέος μειωθεί στις 20.000 ευρώ, το οποίο στην συνέχεια αποπληρώνει σε 60 δόσεις.

Στην αναμονή για σύνταξη

Σε ότι αφορά στις αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι ληξιπρόθεσμες δηλαδή αυτές που η έκδοσή τους εκκρεμεί πάνω από τρεις μήνες – υπολογίζονται σε 21.000 για κύρια σύνταξη, 26.000 για επικουρική και περίπου 9.000 για εφάπαξ.

Στις 78.000 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα συνταξιούχοι οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται μετά την κατάργηση της παρακράτησης μέρους της σύνταξης και την αντικατάσταση της με εισφορά επί του εισοδήματος από την εργασία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασιας, με το προηγούμενο καθεστώς οι συνταξιούχοι που είχαν δηλώσει ότι συνεχίζουν να απασχολούνται ήταν περίπου 36.000.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα