back to top
24.8 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

24.8 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Αλλαγές στον υπολογισμό των αυξήσεων στις συντάξεις – Που κρύβεται η παγίδα

Διαβάστε επίσης

Στην σύσταση επιτροπής η οποία θα εξετάσει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των αυξήσεων στις νέες συντάξεις και τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών από το 2025 προχωρά το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.

Από το 2025 και μετά, ο υπολογισμός θα γίνεται βάσει του δείκτη μεταβολής μισθών που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση (ν.4670/20), αντί της πορείας του πληθωρισμού, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ωστόσο, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση και συνδικαλιστές, επισημαίνουν ότι η σύνδεση του ύψους των συντάξεων με την πορεία των αποδοχών κρύβει παγίδες για τους ασφαλισμένους δεδομένου ότι την τελευταία 15ετία εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων, οι μισθοί μειώθηκαν δραματικά.

Οι μισθοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα με συνέπεια ο δείκτης μισθολογικού κόστους να οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλές αυξήσεις για τις συντάξεις που θα απονέμονται από το νέος έτος και μετά, ενώ η ακρίβεια συνεχίζει την ξέφρενη κούρσα της.

Στα 962 € παρέμεινε το περασμένο έτος ο καθαρός μέσος μισθός στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα (1.114,71 € μεικτά), ενώ ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση μόλις και μετά βίας υπερέβη τα 444 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, έκανε λόγο για συνέχιση της «βουλγαροποίησης» των ελληνικών μισθών και το 2023, παρατηρώντας ότι τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ανατρέπουν το κυβερνητικό αφήγημα περί αύξησης του μέσου μισθού.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι και ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τους μισθούς στα κράτη-μέλη του, είχε καταγράψει ότι οι πραγματικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα είχαν υποστεί μείωση κατά 7,5%.

Εξάλλου, ήδη – σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ- η μέση κύρια σύνταξη (795 ευρώ μικτά ή 747,34 ευρώ καθαρά) είναι η χαμηλότερη σε όλες τις χώρες της ΟΝΕ).

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα