back to top
23.8 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

23.8 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Προειδοποίηση για ασυνήθιστα σοβαρή γεωμαγνητική καταιγίδα – Τι μπορεί να προκαλέσει

Διαβάστε επίσης

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) στις ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση αργά το βράδυ της Πέμπτης για Γεωμαγνητική Καταιγίδα.

Το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού του NOAA (SWPC) – ένα τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας – παρακολουθεί τον ήλιο μετά από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και εκτινάξεων μάζας (CMEs) που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου, ανέφερε η ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης.

Οι μετεωρολόγοι του διαστήματος εξέδωσαν μια Σοβαρή (G4) γεωμαγνητική καταιγίδα για το απόγευμα της Παρασκευής.

«Πρόσθετες ηλιακές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν διατήρηση των συνθηκών γεωμαγνητικής καταιγίδας μέχρι το Σαββατοκύριακο», αναφέρει η ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης. Όπως αναφέρετε «ένα μεγάλο σμήνος ηλιακών κηλίδων έχει προκαλέσει αρκετές μέτριες έως ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από την Τετάρτη στις 5:00 π.μ. ET».

«Τουλάχιστον πέντε φωτοβολίδες συσχετίστηκαν με CME που φαίνεται να κατευθύνονται από τη Γη». Ο οργανισμός εξήγησε ότι οι εκρήξεις πλάσματος και μαγνητικών πεδίων από το στέμμα του ήλιου προκαλούν γεωμαγνητικές καταιγίδες όταν κατευθύνονται στη Γη.

Ειδικότερα σύμφωνα με τους επιστήμονες το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να «σβήσει» το διαδίκτυο.

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές σε τροχιά κοντά στη Γη και στην επιφάνεια της Γης», συνέχισε ο οργανισμός, δηλώνοντας πως η καταιγίδα θα μπορούσε «δυνητικά να διακόψει τις επικοινωνίες, το ηλεκτρικό δίκτυο, τα GPS, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες».

Πηγή: NASA Sun & Space

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα