back to top
29.9 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

29.9 C
Athens
Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Γ. Σταθάκης: Η διαταραχή στις σχέσεις μας με τις βαλκανικές χώρες ενδεικτική της αποτυχίας της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής

Διαβάστε επίσης

Ο Γιώργος Σταθάκης καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά,  μίλησε στον Αθήνα 984 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου για τα θέμα της επικαιρότητας αναδεικνύοντας τις θέσεις και τα ζητούμενα του κόμματος, ενόψει της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου.

Εκτίμησε πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην πολιτική της στα Βαλκάνια, αλλά εν τούτοις δύσκολα θα αλλάξει  η Συμφωνία των Πρεσπών. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για την ακρίβεια και ότι ενθάρρυνε με την οικονομική της πολιτική  έναν πρωτόγνωρο πληθωρισμό απληστίας, διαμηνύοντας ότι πρέπει να την πληρώσουν όλοι όσοι συσσώρευσαν τον πλούτο στην περίοδο των διαδοχικών κρίσεων. Τέλος, ανέδειξε το ευρωπαϊκό ζητούμενο της Νέας Αριστεράς για ανάληψη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών ώστε να επιλυθεί το θέμα της Ουκρανίας και κάλεσε την κυβέρνηση να μην ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις των ΗΠΑ.

*ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΛΔΑΣ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΔΥΤ. ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

«Ολόκληρο το Βαλκανικό πεδίο έχει διαταραχθεί και συνιστά το πεδίο αποτυχίας της εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Σε αντίθεση με το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑκαι όριζε ότι οφείλουμε να διατηρούμε πλήρεις, κανονικές σχέσεις με τα δυτικά Βαλκάνια στηρίζοντας την ευρωπαϊκή τους προοπτική, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για μόνιμη ειρήνη και ευημερία, στην περιοχή. Η σχέσεις μας με την Αλβανία έχουν φτάσει έτσι όπως βλέπουμε να έχουν διαμορφωθεί. Η Βόρεια Μακεδονία, δεν προχώρησε τα πρωτόκολλα, αλλά και πολλά άλλα που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση. Οι ελληνοσερβικές σχέσεις είναι υποτονικές, ενώ στο θέμα του Κοσσόβου προκλήθηκαν παρατράγουδα από την τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πάντως, η συμφωνία των Πρεσπών πολύ δύσκολα θα αλλάξει. Έγινε αποδεκτή από την Νέα Δημοκρατία επειδή ακριβώς είναι διεθνής και η νεοπαγής ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα διαπιστώσει πως είναι δύσκολο ή σχεδόν αδύνατον να απεμπλακεί.

Από τα μεγάλα θετικά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο χειρισμός της πολιτικής του για τα Βαλκάνια. Πέραν της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών, που επέλυσε ένα πρόβλημα 30 ετών, είχε διαμορφωθεί μια καλή σχέση με την Αλβανία φτάνοντας κοντά και στην οριστικοποίηση της ΑΟΖ. Το ίδιο καλό κλίμα υπήρχε με τη Σερβία, ενώ και το Κόσσοβο αντιμετωπιζόταν μέσα από μια σωστή οπτική.

* ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παράδοξο στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης κι ορισμένοι άλλοι δείκτες εμφανίζονται σε καλό επίπεδο, οι πολίτες στη συντριπτική του πλειοψηφία θεωρούν πως η οικονομία δεν πάει καλά, αφού αφαιρεί εισόδημα από την τσέπη τους. Επτά στα δέκα νοικοκυριά το αισθάνονται και δεν γίνεται να ισχύουν και τα δύο. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ενθάρρυνε έναν πρωτόγνωρο πληθωρισμό υπερκερδών και απληστίας.

Θέση της Νέας Αριστεράς είναι ότι την ακρίβεια πρέπει να την πληρώσουν όσοι συσσώρευσαν τον πλούτο στην περίοδο των διαδοχικών κρίσεων. Να υπάρξει φορολόγηση στα υπερκέρδη, αποτελεσματικός έλεγχος στις τιμές των αγαθών και αύξηση των μισθών με βάση το ισπανικό παράδειγμα.

*ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

«Πρέπει να αναληφθούν ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για να επιλυθεί το θέμα της Ουκρανίας, στο πρότυπο της Συμφωνίας του Μίνσκ. Να πάψει η χώρα να είναι παθητικός παίκτης σε αυτό τον πόλεμο και να ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις των ΗΠΑ».

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

«Προτεραιότητα οι πόροι που έχει ανάγκη η αγροτική μας οικονομία σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα