back to top
36.1 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

36.1 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΗΠΑ: Αρχίζει αύριο ο πρώτος διάλογος ΗΠΑ-Κίνας για τους “κινδύνους” της AI

Διαβάστε επίσης

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα έχουν αύριο, Τρίτη, τις πρώτες τους συνομιλίες για τους “κινδύνους” της τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσαν υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία για την Ουάσινγκτον να εκφράσει την ανησυχία της για τις κινεζικές προόδους στον τομέα αυτόν.

Εκπρόσωποι και των δύο χωρών θα μεταβούν στη Γενεύη για να μετάσχουν στον διάλογο αυτόν, για τον οποίο είχαν δεσμευτεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ κατά την σύνοδο κορυφής που είχαν το φθινόπωρο στην Καλιφόρνια, διευκρίνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Πρόκειται για μια “ανταλλαγή απόψεων”, μετά την οποία δεν θα δημοσιευτεί κοινό ανακοινωθέν, ούτε θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, και αυτή δεν αποσκοπεί σε συνεργασία, διευκρίνισε ο ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

“Η Κίνα έχει καταστήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης σημαντική εθνική προτεραιότητα και αναπτύσσει ταχέως ικανότητες στον μη στρατιωτικό και τον στρατιωτικό τομέα, συχνά με τρόπο που πιστεύουμε ότι βλάπτει τόσο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ όσο και αυτήν των συμμάχων μας”, πρόσθεσε.

“Έχουμε λάβει στοχευμένες αποφάσεις για να ανταποκριθούμε στους κινδύνους αυτούς”, αποφάσεις που “δεν είναι διαπραγματεύσιμες”, και “θα εκφράσουμε ξανά τις ανησυχίες μας για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από το Πεκίνο” κατά τον διάλογο στη Γενεύη, δήλωσε επίσης ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γενικός γραμματέας Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στην Καλιφόρνια τον Νοέμβριο του 2023, οι κυβερνήσεις τους ανακοίνωσαν ένα νέο διμερές κανάλι διαβούλευσης για την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Εάν και οι δύο κυβερνήσεις διευρύνουν την προσπάθεια αυτή με σύνεση και επικεντρωθούν σε διάφορα συγκεκριμένα, εφικτά ζητήματα, ίσως έχουν την ευκαιρία να σημειώσουν διαρκή πρόοδο στη μείωση των κινδύνων και στην οικοδόμηση συναίνεσης γύρω από τη διακυβέρνηση των αναδυόμενων τεχνολογιών. Εάν όμως αποτύχουν να συσπειρωθούν γύρω από τους κοινούς στόχους, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα ακόμη φόρουμ για την τελετουργική εκτόνωση παραπόνων.

Αυτό που καθιστά τόσο δύσκολο για τις δύο κυβερνήσεις είναι  είναι ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι ευρέως αποδεκτό μεταξύ ή ακόμη και εντός των δύο χωρών. Πράγματι, ενώ το κείμενο του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Μπάιντεν και ο Σι «επιβεβαίωσαν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι των προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και να βελτιωθεί η ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης μέσω συνομιλιών των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κίνας», το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ήταν πιο επιφυλακτικό, γράφοντας ότι «η καθιέρωση διαλόγου μεταξύ κυβερνήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη» ήταν ένας τομέας στον οποίο οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία.

Ο διάλογος για την τεχνητή νοημοσύνη είναι δύσκολος, διότι σε πολλές δεσμεύσεις ΗΠΑ-Κίνας για το θέμα αυτό, ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» δεν σημαίνει κάτι συγκεκριμένο. Σημαίνει τα πάντα, από τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και τα αυτόνομα όπλα μέχρι την αναγνώριση προσώπου, τις εφαρμογές ανταλλαγής προσώπων, το ChatGPT και μια πιθανή αποκάλυψη των ρομπότ. Το τι είναι το ζητούμενο σε αυτόν τον διάλογο, λοιπόν, εξαρτάται από το ποιες σημερινές και μελλοντικές τεχνολογίες και εφαρμογές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παραμείνει ένας όρος-ομπρέλα, αλλά για να σημειωθεί πρόοδος, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να επιλέξουν συγκεκριμένα θέματα και προβλήματα όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο και να αποκομίσουν οφέλη, αφήνοντας στην άκρη δυσεπίλυτα ζητήματα και νεφελώδεις ανησυχίες.
Αυτή δεν είναι η πρώτη πολιτική στιγμή για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα δεν είναι στην πραγματικότητα απειρες σε αυτό το θέμα. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) όπως το ChatGPT της OpenAI προκάλεσαν ένα τεράστιο κύμα δημόσιας και πολιτικής προσοχής και έρευνας σχετικά με την ΤΝ. Ακόμα κι έτσι, οι κοινότητες πολιτικής των ΗΠΑ και της Κίνας μελετούν εδώ και καιρό τις δυνατότητες και τους κινδύνους της αυτοματοποίησης. Το 2016, ο Λευκός Οίκος Ομπάμα δημοσίευσε μια έκθεση με θέμα «Προετοιμασία για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης», η οποία επικεντρώθηκε στον τρόπο ρύθμισης και σύλληψης των πλεονεκτημάτων των τεχνικών μηχανικής μάθησης της εποχής. Το 2017, το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας εξέδωσε το «Σχέδιο Ανάπτυξης Τεχνητής Νοημοσύνης Νέας Γενιάς».

Οι πολίτες των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, διακυβεύουν πολλά και σημαντικότατα  από την εφαρμογή αυτών των τεχνικών. Οι αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες και ερευνητές συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων καινοτόμων στον τομέα αυτό και έχουν πρόσβαση σε ορισμένες από τις βαθύτερες αποθήκες δεδομένων και τους πιο εκτεταμένους υπολογιστικούς πόρους. Μαζί με τους σημαντικούς πρωτοπόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προσπάθειες διακυβέρνησής τους είναι πιθανό να αποτελέσουν πρότυπα για άλλα έθνη. Ωστόσο, ο διμερής ανταγωνισμός και η δυσπιστία ΗΠΑ-Κίνας εντείνονται, και ταυτόχρονα αυξάνονται οι κίνδυνοι ότι οι κοινοί κίνδυνοι δεν θα αντιμετωπιστούν με τις πιο αποτελεσματικές αντιδράσεις, ότι η χρήση προηγμένων μοντέλων θα παράγει απρόβλεπτα και αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα και ότι θα σπαταληθούν ευκαιρίες για ουσιαστική βελτίωση της ανθρώπινης κατάστασης.

Για να πετύχουν τη χρυσή τομή για την επίτευξη φιλόδοξης αλλά εφικτής προόδου, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε τρεις ομάδες  θεμάτων: στρατιωτικές χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, δυνατότητα θετικής συνεργασίας και επικέντρωση στο πεδίο του εφικτού.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα