back to top
28.9 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

28.9 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

Μαρινάκης: Προκλητική και προσβλητική η αναφορά της νέας Προέδρου της Β. Μακεδονίας

Διαβάστε επίσης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χαρακτήρισε την αναφορά της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας προκλητική και προσβλητική ενώ σημείωσε πως η άμεση αντίδραση της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου δείχνει και την απήχηση που έχει πλέον η Ελλάδα.

Ο κ. Μαρινάκης διάβασε ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου 2019 όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε ότι αν η συμφωνία κυρωθεί δεν θα μπορεί να ακυρωθεί.

«Εμείς δεν κρυφτήκαμε, είχαμε εκφράσει σοβαρότατες αντιρρήσεις και είχαμε καταψηφίσει. Τηρήσαμε στάση για την οποία δεν έχουμε μετανιώσει. Σεβόμαστε όσα έχει υπογράψει η χώρα και έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε. Αυτά είχαν ειπωθεί πριν τις εκλογές του 2019. Κάποιοι καθέξιν πολιτικοί απατεώνες μιλάνε για πολιτική απάτη. Είναι αξιοπερίεργη η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μία ημέρα μετά την απαράδεκτη επιλογή της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να ζητάει την κύρωση των μνημονίων της συμφωνίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ρωτάμε: Θα ήταν καλύτερο με τη στάση που ακολουθήθηκε από τη γείτονα χώρα να έχουν ψηφιστεί τα μνημόνια αυτά; Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία αλλά η ψήφιση των μνημονίων εξαρτάται και από την άλλη πλευρά. Συνιστούμε στην αξιωματική αντιπολίτευση να έχει λιγότερη βιασύνη και να βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από τη στείρα αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται μέσω τικ τοκ ή τουίτερ μόνο και μόνο για πρόσκαιρες εντυπώσεις».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θεωρεί κακή τη συμφωνία των Πρεσπών και αν θα ήταν καλύτερο να μην υπήρχε, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως «εμείς λέμε αυτό που λέει κάθε σοβαρό κράτος που έχει συνέχεια». Επανέλαβε ότι από τη στιγμή που η συμφωνία έχει ψηφιστεί, έχει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο και οφείλει ο όποιος πρωθυπουργός να τη σεβαστεί. «Δεν κάνουμε κωλοτούμπες. Είναι προβληματική η συμφωνία, την είχαμε καταψηφίσει αλλά δεν κοροιδεύουμε. Δεν είπαμε ότι αν εκλεγούμε θα ακυρώσουμε τη συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι δικαιώνεται πλήρως ο χρονισμός σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων της συμφωνίας. «Σκεφτείτε να έχουμε τελειώσει εμείς όλο το βιβλίο και η άλλη πλευρά ούτε την πρώτη σελίδα. Αν θέλει η Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία θα πρέπει να σεβαστεί όσα έχει υπογράψει ή έχει δεσμευτεί», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα θέσει βέτο για την πορεία της Β. Μακεδονίας προς την ΕΕ απάντησε πως «δεν είμαστε σε αυτό το σημείο αλλά είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες πως είναι αναγκαία προϋπόθεση ο σεβασμός στη συμφωνία των Πρεσπών».

Μετά από σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως μέχρι τώρα η ιστορία δεν έχει δικαιώσει τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά ότι η συμφωνία θα «χτυπούσε» τον εθνικισμό.

Σχετικά τη συγκέντρωση του Έντι Ράμα στην Ελλάδα ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος να απαγορεύσει η ελληνική πλευρά μια ιδιωτική επίσκεψη ξένου ηγέτη και πως αυτοί που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, δεν έχουν πει τον τρόπο. «Η κινδυνολογία της αντιπολίτευσης αποδείχθηκε άσκοπη», πρόσθεσε ενώ για το θέμα Μπελέρη επανέλαβε πως είναι ζήτημα σεβασμού του κράτους δικαίου και η υποψηφιότητά του συμβολίζει διεκδίκηση που ξεπερνάει τις κομματικές αντιπαραθέσεις. Παράλληλα μίλησε για «αλα κάρτ ευαίσθητους», αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μεταφοράς του τελικού του conference league. Τόνισε πως είναι τιμή για την Ελλάδα να υποδεχθεί τον τελικό και μεγάλη χαρά που μία από τις δύο ομάδες θα είναι ελληνική, ο Ολυμπιακός. «Θα ήταν αδιανόητο να διώξουμε από τη χώρα μας αυτή τη διοργάνωση. Η στάση της Πολιτείας δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αυτούς οι οποίοι χαλάνε αυτές τις γιορτές γιατί ο τελικός είναι γιορτή του αθλητισμού. Η Αστυνομία έχει δώσει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις και από το υπουργείο αθλητισμού και το υπουργείο προστασίας του πολίτη υπάρχει η ενημέρωση ότι προχωράμε κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής της έδρας του τελικού», υπογράμμισε.

Για τις συνομιλίες στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση κυριαρχικά δικαιώματα ενώ μετά από επόμενη ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της Μονής της χώρας, είπε ότι διάλογος δεν σημαίνει και συμφωνία σε όλα τα ζητήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η διαφορά μας είναι μία, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Αυτοί που λένε να γκρεμιστούν οι γέφυρες, δεν λένε τι κερδίζουμε αν δεν μπορούμε να θέσουμε καν τις θέσεις μας», σημείωσε ενώ είπε ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της Μονής της Χώρας στον Τούρκο Πρόεδρο καθαρά και δυνατά.

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι ο προγραμματισμός για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για να γίνει στην Παρασκευή 24 Μαίου.

Για τον πήχη των ευρωεκλογών ανέφερε πως η σωστή σύγκριση είναι μήλα με μήλα και πορτοκάλια με πορτοκάλια, δηλαδή ευρωεκλογές με ευρωεκλογές.

Ερωτηθείς για δηλώσεις των χορευτών της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision, είπε ότι οι αντιδράσεις ήταν δικαιολογημένες και ευτυχώς υπήρξε επανόρθωση. «Μιλάμε για Έλληνες χωρίς αυτό να αμφισβητείται», σημείωσε.

Σε ότι αφορά το χασμουρητό της Μαρίνας Σάττι και αν υπήρξε ενόχληση, απάντησε πως η Eurovision δεν είναι διαδικασία άσκησης πολιτικής και η εξωτερική πολιτική καμίας χώρας δεν ασκείται μέσα από οποιονδήποτε μουσικό διαγωνισμό.

«Η Eurovision έχει αντέξει στο χρόνο με σκοπό να ενώσει τους λαούς μέσα από τη μουσική. Θα κάνω και ένα προσωπικό σχόλιο. Όταν κάποιος εκπροσωπεί μια χώρα και ταξιδεύει με έξοδα Έλληνα φορολογούμενου, πρέπει να προσέχει τη δημόσια εικόνα του και τη συμπεριφορά του», ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με βιβλία του Ιησού που πωλούσε στο παρελθόν ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι ο υπουργός υγείας δεν έκρυψε ποτέ ότι δούλευε και πουλούσε βιβλία και δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για το περιεχόμενο κάποιων εξ αυτών. «Άλλο πουλάω βιβλία και μεταξύ αυτών ορισμένα με κάποιο περιεχόμενο χωρίς να ασκώ πολιτική και άλλο να ασκώ πολιτική με επιστολές του Ιησού», συμπλήρωσε.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα