back to top
25.9 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

25.9 C
Athens
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2024

Ρεκόρ αιτήσεων για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία

Διαβάστε επίσης

Τεράστια αύξηση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές σημείωσε φέτος ο αριθμός των αιτήσεων για εισαγωγή σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία αυξήθηκε κατά πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, συνολικά κατατέθηκαν 20.299 αιτήσεις. Από αυτές, οι 10.845 θέσεις αφορούν στην πλήρωση των 3.003 θέσεων των Πειραματικών σχολείων και οι 9.454 αιτήσεις αφορούν στην εισαγωγή στα Πρότυπα σχολεία και την πλήρωση 1.794 θέσεων. Η αντίστροφη μέτρηση για τους υποψήφιους πάντως ξεκίνησε καθώς το Σάββατο 18 Μαΐου θα διενεργηθούν οι εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στις εισαγωγικές τάξεις της Α΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου των Πρότυπων Σχολείων καθώς και στις αντίστοιχες τάξεις των Εκκλησιαστικών Σχολείων. Μία ημέρα πριν, στις 17 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση για την εισαγωγή των μαθητών στα Πειραματικά Σχολεία.

Η τελική κατανομή των υποψηφίων Πρότυπων και Εκκλησιαστικών σχολείων σε εξεταστικά κέντρα, καθώς και η ενημέρωσή τους για το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα εξεταστούν θα γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος των αιτήσεων και μέσω sms στις 14 και 15 Μαΐου και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα κάθε εξεταστικού κέντρου. Στη συνέχεια, οι γονείς οφείλουν να ελέγξουν και να εκτυπώσουν την αίτησή τους, ώστε να την προσκομίσουν την ημέρα των εξετάσεων μαζί με αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα για όσους υποψηφίους έχουν κλείσει τα 12 έτη, πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από ΚΕΠ για τους υποψηφίους κάτω των 12 ετών ή διαβατήριο για όλους τους υποψηφίους).

Οι υποψήφιοι μαθητές θα αξιολογηθούν σε δυο γνωστικά αντικείμενα, τη γλώσσα και τα μαθηματικά. Οι ερωτήσεις αξιολόγησης θα είναι κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής. Οι υποψήφιοι για τα Εκκλησιαστικά Σχολεία θα εξεταστούν επιπλέον στο μάθημα των θρησκευτικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα αξιολογηθούν σε δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Δημοτικό Σχολείο ή το Γυμνάσιο κατά περίπτωση σχετικές με την κατανόηση κειμένων της ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών εννοιών και δεν απαιτείται να έχουν μελετήσει συγκεκριμένη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δοκιμασία. Πιο αναλυτικά, σχετικά με την κατανομή των θέσεων, οι 3.000 θέσεις των Πειραματικών σχολείων αφορούν σε 472 θέσεις στα νηπιαγωγεία, 905 στα δημοτικά, 1.212 στα γυμνάσια και 411 στα λύκεια. Οι 1.800 θέσεις των προτύπων, αφορούν 1.575 θέσεις γυμνασίων και 225 λυκείων.

Το Σύστημα Υποβολής Αιτήσεων έχει αναπτυχθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η διαχείριση, η λειτουργία και η εφαρμογή του λογισμικού της ηλεκτρονικής κληρωτίδας του καθώς και του λογισμικού για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων για κάθε Πειραματικό Σχολείο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – «Διόφαντος».

Ισίδωρος Ρούσσος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα