back to top
26.2 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

26.2 C
Athens
Σάββατο, 29 Ιουνίου, 2024

Γ. Γεραπετρίτης για Μονή της Χώρας: Η Άγκυρα θα επαναξιολογήσει τη στάση της

Διαβάστε επίσης

Στην εκτίμηση ότι μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, η τουρκική πλευρά θα επαναξιολογήσει την στάση της σε ό,τι αφορά την μετατροπή σε Τέμενος της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, προέβη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νίκης Νίκου Παπαδόπουλου, ο υπουργός, αφού χαρακτήρισε τη Μονή, παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό και αριστούργημα του Βυζαντινού Πολιτισμού, επεσήμανε πόσο ωφέλιμη ήταν η παρουσία μας στην Άγκυρα την προηγούμενη Δευτέρα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να θέτει με ιδιαίτερη έμφαση το ζήτημα,στην τουρκική αντιπροσωπεία και τον πρόεδρο Ερντογάν, ζητώντας η Μονή της Χώρας να διατηρήσει τον μουσειακό της χαρακτήρα. Πάντως, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι η απόφαση για μετατροπή της Μονής σε Τέμενος δεν είναι καινούργια και είχε ληφθεί το 2020 και λειτούργησε για πρώτη φορά τώρα μαζί με ένα πακέτο άλλων 200 μνημείων.

Εν τω μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί εμπλοκής του γραφείου του στη σύνταξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ.Γεραπετρίτης, τα χαρακτήρισε επαίσχυντα και ντροπιαστικά μιλώντας για χυδαιότητες που εκπορεύονται από ένα μισαλλόδοξο εθνικισμό. «Εγώ, όχι μόνο δεν είχα καμία συμμετοχή, αλλά επιπλέον δεν θα μπορούσα να είχα και καμιά συμμετοχή ή γνώση, για τον απλούστατο λόγο ότι διαφωνώ θεμελιωδώς με τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί ένα νομικό κείμενο με τεράστια προβλήματα τα οποία αναδεικνύονται συν τω χρόνω», ανέφερε ο υπουργός.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα