back to top
36.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

36.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι αιτήσεις του ΔΣΑ για την εκλογή των νέων μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ

Διαβάστε επίσης

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα οι δύο αιτήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες εξελέγησαν πρόσφατα τα μέλη της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ.

Συγκεκριμένα, ο ΔΣΑ ζητάει την ακύρωση της εκλογής των μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με την πλειοψηφία των Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, υπεραμύνθηκαν της βασιμότητας των δυο αιτήσεων ακυρώσεως υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι δύο εν Αρχές συγκροτήθηκαν με πλειοψηφία μικρότερη των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία, η οποία άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν που προέβλεπε πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ακόμη, ο ΔΣΑ επισήμανε ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το άρθρο 101Α του Συντάγματος για την επιλογή των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξαρτήτων Αρχών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται να εκδοθεί πριν την αποχώρηση της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 30 Ιουνίου λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα