back to top
27.5 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

27.5 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Γ. Ζαρωτιάδης: Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αξιοποιήσει τις Ευρωεκλογές για μικροκομματικούς λόγους και για την πολιτική του επιβίωση

Διαβάστε επίσης

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης , υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Καθηγητής Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στη Μαρία Παύλου για τις προκλήσεις των Ευρωεκλογών και το μέλλον της Ευρώπης, θέτοντας -μεταξύ άλλων- ως προτεραιότητα,  τον μετασχηματισμό της σε ηγέτιδα δύναμη στους τομείς της Πράσινης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης αλλά και της ειρήνης και της ευημερίας των πολιτών.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής περιοδείας του ανέφερε ότι στο δρόμο προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου «η ΝΔ είναι η μόνη σοβαρή πατριωτική δύναμη που μιλάει για την Ευρώπη», ο κ. Ζαρωτιάδης, τόνισε: «Εκείνος ο οποίος προσπαθεί να αξιοποιήσει τις Ευρωεκλογές για μικροκομματικούς, εσωκομματικούς λόγους καθώς και για τη δική του πολιτική επιβίωση είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος, πολύ πρόσφατα,  έθεσε ζήτημα σταθερότητας στη χώρα αν δεν υπερψηφιστεί το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Επομένως, πρώτος αυτός έχει την ευθύνη του αποπροσανατολισμού της συζήτησης η οποία πρέπει να επικεντρωθεί πρωτίστως σε θέματα της Ευρώπης και μετά δια της αντανακλάσεως σε θέματα εσωτερικής πολιτικής».

Για οικονομία, ακρίβεια και πληθωρισμό

«Τη στιγμή που η κοινωνία βιώνει την πιο μεγάλη επίθεση στην πραγματική αξία του εισοδήματός της, ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να θριαμβολογεί, κάνοντας λόγο για αυξήσεις οι οποίες είναι πολύ υποπολλαπλάσια κάτω των αυξήσεων των τιμών και δεν έχουν καμία σχέση με το λαϊκό εισόδημα στην αληθινή του διάσταση. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ραγδαία πτώση του λαϊκού εισοδήματος η οποία επιδεινώνεται την τελευταία πενταετία. Εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα του πληθωρισμού. Οι αυριανοί Ευρωβουλευτές θα πρέπει να έχουν το σθένος να πουν ”τέρμα με την πολιτική λιτότητας και υψηλών επιτοκίων” καθώς δεν καταπολεμούν τον πληθωρισμό. Απαιτείται άμεσος τιμαριθμικός έλεγχος και σοβαρή παρέμβαση της πολιτείας στην αισχροκέρδεια των ολιγοπωλίων. Πρόκειται για τον λεγόμενο πληθωρισμό της απληστίας τον οποίο πρέπει να καταπολεμήσουμε με άμεσες παρεμβάσεις και εδώ είναι σημαντική η δυνατή φωνή των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών την επόμενη ημέρα στην Ευρωβουλή».

Η ατζέντα για την επόμενη μέρα

«Προτεραιότητά μας αποτελούν τα ζητήματα που αφορούν γενικότερα την οικονομική πολιτική και την αναδιανομή του εισοδήματος, ταξικά και χωρικά. Επίσης, η υποστήριξη στην αναγκαιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικά και κοινωνικά ισόρροπης εξέλιξης στο εσωτερικό της ΕΕ. Η τρίτη περιοχή παρέμβασής μας είναι αυτή της αναγκαιότητας να επιστρέψει η Ευρώπη σε μια αυτόνομη, διπλωματική, διεθνή παρουσία, όχι ως παρακολούθημα αλλότριων συμφερόντων αλλά ως αυτόνομη παρέμβαση για τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη συνεργασία την υπεράσπιση των λαϊκών δικαίων, το τέλος των γενοκτονικών εγκλημάτων στην περιοχή μας, στη Γάζα και αλλού. Αυτός είναι ο ρόλος της στη διεθνή γεωπολιτική και οικονομική πραγματικότητα του αύριο. Πρέπει να περάσουμε σε ένα συνεργατικό, πολυμέτωπο μέλλον αλλά με συνεργασία και συνύπαρξη. Οι στιγμές και οι συγκυρίες είναι επικίνδυνες και γι’ αυτό η Ευρώπη οφείλει να έχει μια αυτόνομη διεθνή παρουσία και φωνή πιάνοντας το νήμα της δικής της ιστορικής ταυτότητας. Εξάλλου, ανέκαθεν, αυτή η γωνιά του πλανήτη μπορούσε να αναδείξει κινήματα και πνευματικές και πολιτικές διεργασίες που υποστήριξαν την ειρήνη και τη συνεργασία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα