back to top
25.7 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

25.7 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Λ. Κουσούλης: Χρειάζεται συνεκτικό εσωτερικό μέτωπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας

Διαβάστε επίσης

Πώς αναμένεται να διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου;

Πώς θα εξελιχθεί η μάχη ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη δεύτερη θέση;

Ήταν επιτυχής ή όχι η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ;

Μπορεί να οδηγήσει σε «ήρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά;

Για αυτά και για πολλά ακόμα φλέγοντα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας συζήτησαν στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 9,84 ο Πολιτικός Επιστήμονας και Αναλυτής, Λευτέρης Κουσούλης, καλεσμένος του Δημήτρη Τζιβελέκη στην πρεμιέρα της εκπομπής «Ο επισκέπτης της έβδομης μέρας» που θα μεταδίδεται κάθε Κυριακή, 1 με 2 το μεσημέρι από τον σταθμό της πόλης που αλλάζει πρόσωπο!

 

Ειδικότερα:

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Είναι καλό να επικοινωνεί η μια χώρα με την άλλη και ορθώς ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει το διάλογο. Όμως, η Τουρκία θα μας βλέπει πάντα με εχθρικό μάτι. Τους είμαστε πιο χρήσιμοι ως εχθροί, παρά ως φίλοι. Επιχειρεί να κερδίσει χρόνο στο μεγάλο στόχο της να γίνει περιφερειακή δύναμη και σιγά σιγά το καταφέρνει. Μπορεί να έχει τα προβλήματά της αλλά διαθέτει ένα ανθεκτικό εσωτερικό μέτωπο το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να έχει ανοιχτά πολεμικά μέτωπα. Είναι, επομένως, μια χώρα που θα πρέπει να μας θέτει σε εγρήγορση. Εμείς, από την πλευρά μας, οφείλουμε να προπαρασκευαζόμαστε, να παρατηρούμε τα γεγονότα και να είμαστε έτοιμοι για το καθετί.

Το ερώτημα είναι αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να σηκώσει το βάρος ενός πολέμου. Θεωρώ ότι η Τουρκία δεν θέλει να πάρει κανένα νησί, καμία νησίδα ή βραχονησίδα. Στρατηγικός της στόχος είναι να ενδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να επιβάλει τη βούλησή της στην ευρύτερη περιοχή και να μην μπορούν να αμφισβητηθούν οι στρατηγικές επιλογές της. Δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα συνεκτικό και ανθεκτικό εσωτερικό μέτωπο εκεί όπου βασίζεται δηλαδή η άμυνα μιας χώρας. Τα όπλα ακολουθούν μετά».

Για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

«Ήταν μια επίδειξη δύναμης και ισχύος, μια επιθετική έως και εχθρική στάση αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή. Φυσικά, η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα και δεν θα μπορούσε να απαγορεύσει την επίσκεψη .Η Αλβανία έχει μια προνομιακή σχέση με την Τουρκία η οποία δεν είναι εύκολο να διαταραχθεί και αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν».

Για τις σχέσεις με τη Β. Μακεδονία

«Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα και για το οποίο η Ελλάδα δεν έκανε απολύτως τίποτα γιατί θεωρούσε ότι ο κόσμος θα είναι για πάντα ”παγωμένος”. Ως επαρχία (σ.σ. της πρώην Γιουγκοσλαβίας) δεν μας απασχολούσε. Όμως, όταν επιχείρησε να αποκτήσει κρατική οντότητα, θυμηθήκαμε ότι έχουμε πρόβλημα. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε άλλους πως θα αυτοπροσδιορίζονται ούτε θα σφραγίσουμε εμείς τη συνείδησή τους. Πρέπει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να έχουμε μια Συμφωνία την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε. Αν δεν τη σέβεται η άλλη πλευρά, ας πράξουμε τα δέοντα αλλά με ισχυρή βούληση».

Για τις γυναικοκτονίες

«Η βία εναντίον των γυναικών είναι ένα φαινόμενο το οποίο η ελληνική πολιτεία δεν έχει αντιμετωπίσει με τον τρόπο που θα έπρεπε. Δεν έχει κινητοποιήσει την κοινωνία και όλα τα κόμματα με αποτελεσματικό τρόπο. Υπάρχει μια συνθήκη βίας που έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχει εμποτίσει το κοινωνικό σώμα. Η πολιτική είναι ο θεσμικός έλεγχος της βίας, είναι αυτή που πρέπει να επιβάλει κανόνες για να την περιορίσει. Μια απονεκρωμένη κοινωνία όπως είναι η ελληνική, δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει».

Για την ακρίβεια

«Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που σχετίζεται με την κρατική λειτουργία και με την πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης να ελέγξει τα τρέχοντα καθημερινά ζητήματα. Δυστυχώς, έμεινε πολιτικά εκτός ελέγχου. Επειδή η σημερινή κυβέρνηση  έχει μια αριθμητική κυριαρχία, υποβαθμίζει όλα τα πραγματικά ζητήματα , τα καλύπτει επικοινωνιακά και δεν δίνει τη δέουσα μάχη. Παράλληλα,  οι όποιες προσπάθειες γίνονται, δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος. Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η διαφύλαξη του εαυτού της».

Για τις Ευρωεκλογές

«Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές και με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο που εκτιμώ ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ , με μικρή διαφορά. Δεν υπάρχει πειστική αντιπολίτευση η οποία να μπορεί να φέρει ένα νέο πολιτικό αποτέλεσμα και να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε το χρόνο να του φύγει και από το 31,5 % που συγκέντρωσε το 2019, υποχώρησε στο 17% , το 2023. Αυτό που έχει συντελεστεί στην αντιπολίτευση καθορίζει τα πράγματα. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ δείχνει μια πολιτική αδυναμία να αναμορφωθεί, επομένως υπάρχει μια ανισορροπία στην ευρύτερη πολιτική συνθήκη, δηλαδή, ισχυρό κυβερνητικό σχήμα, πολιτική αδυναμία στην αντιπολίτευση και αυτό λειτουργεί εις βάρος της χώρας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα