back to top
32.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

32.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Ραϊσί εντοπίστηκε, «η κατάσταση δεν είναι καλή»

Διαβάστε επίσης

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, και ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν όταν συνετρίβη χθες Κυριακή σε ορεινή περιοχή της χώρας, εν μέσω πυκνής ομίχλης, έχει πλέον εντοπιστεί, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, όμως «η κατάσταση δεν είναι καλή», οι ελπίδες να βρεθούν επιζήσαντες μοιάζουν λιγοστές.

«Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζουν τον τόπο της συντριβής (…) η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ.

Νωρίτερα εξελίχθηκε ένα νέο θρίλερ σχετικά με τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου.

Η κρατική τηλεόραση μετέδιδε ότι σωστικά συνεργεία εντόπισαν το αεροσκάφος, την ίδια ώρα που η Ερυθρά Ημισέληνος διέψευσε τις αναφορές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σε κρατικό μέσο πως είχε επιτευχθεί επικοινωνία με μέλος του πληρώματος και έναν επιβάτη «αρκετές φορές», χωρίς να προσδιορίσει τις χρονικές στιγμές αυτής της επικοινωνίας.

Μέχρι στιγμής άγνωστη παραμένει η τύχη του Ιρανού προέδρου που πετούσε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν κια άλλους αξιωματούχους τη χώρας.

Νωρίτερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενεργοποιήσει την υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης για να βοηθήσει στις προσπάθειες αναζήτησης του αεροσκάφους, μετά από αίτημα για βοήθεια από το Ιράν.

Την εξέλιξη της κατάστασης παρακολουθεί με προσοχή η διεθνής κοινότητα, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Ιράν είναι μεγάλος παράγοντας στη Μέση Ανατολή, περιοχή που συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

“Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές για πιθανή απότομη προσγείωση ενός ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας στην Ουάσινγκτον.

Αρκετές χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ) δήλωσαν την υποστήριξή τους στην Τεχεράνη και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην έρευνα, όπως επίσης η Συρία και το Ιράκ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέκονται στο πλευρό του Ιράν και είναι έτοιμα να παράσχουν υποστήριξη στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο, το οποίο συνετρίβη σήμερα το μεσημέρι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

Η Τουρκία έστειλε 32 διασώστες και έξι οχήματα στο Ιράν για να συμμετάσχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ανακοίνωσε απόψε η κυβερνητική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD).

“Τριάντα δύο μέλη εξειδικευμένου προσωπικού στην έρευνα και διάσωση στο βουνό και έξι οχήματα αναπτύχθηκαν” από τα κέντρα του Βαν και του Ερζερούμ, στην ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε η AFAD σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, διευκρινίζοντας ότι η Τεχεράνη είχε ζητήσει επίσης την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου κατάλληλα εξοπλισμένου για νυχτερινές έρευνες.

Ομάδες από δεκαπέντε μέλη η καθεμία είναι επίσης “σε ετοιμότητα” σε Άγκυρα, Ντιγιάρμπακιρ και Κόνια (Ικόνιο), πρόσθεσε η AFAD.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci και ένα ελικόπτερο Cougar εξοπλισμένο με δυνατότητες νυχτερινής όρασης αναπτύχθηκαν επίσης, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση στην Τεχεράνη

Η ιρανική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ μετά τη συντριβή νωρίτερα χθες Κυριακή του ελικοπτέρου τύπου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε περαιτέρω κινητοποίηση στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, την οποία περιπλέκουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Κάπου 65 ομάδες συμμετέχουν σ’ αυτές, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ο κ. Μουχμπάρ, 69 ετών, θα αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση θανάτου του κ. Ραϊσί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα