back to top
28.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

28.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Σ. Μπεκατώρου: Αγωνίζομαι να φτάσει η φωνή των θυμάτων έμφυλης βίας στο Ευρωκοινοβούλιο

Διαβάστε επίσης

Η Σοφία Μπεκατώρου, βοήθησε να ξετυλιχθεί το κουβάρι των αποκαλύψεων για το ελληνικό «#metoο» όταν το 2021 εξομολογήθηκε ότι κακοποιήθηκε από σημαίνοντα αθλητικό παράγοντα. Η καταγγελία της έδωσε «φωνή» σε δεκάδες θύματα έμφυλης βίας, αποκτώντας  ευρύτερη δυναμική, μέσα από την πρωτοβουλία που ανέπτυξε η χρυσή Ολυμπιονίκης μας στην ιστιοπλοΐα από κοινού με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας. Την  πλατφόρμα menowmetoo.gr, μέσα από την οποία οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το δικό  του βίωμα, σε καθεστώς ανωνυμίας.

Στη συνομιλία για την υποψηφιότητά της με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο Ευρωκοινοβούλιο στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 984  με τους  Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου και με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία στο Μενίδι,  εκτίμησε πως δεν έχει γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο, καθώς μια γυναίκα ανά 20 ημέρες  πέφτει νεκρή από το χέρι του συντρόφου της, στη χώρα μας. Αναφέρθηκε στο Ισλανδικό παράδειγμα των καλών πρακτικών που έχουν επιλεγεί, ενώ παράλληλα τόνισε πως λείπουν  η διατομεακή ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων στα περιστατικά έμφυλης βίας, καθώς και ο αυτοσυντονισμός  των υπηρεσιών με στόχο την προστασία του θύματος αλλά και τον περιορισμό κάθε δράστη ενδοοικογενειακής βίας.

*ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ – ΘΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΩ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

«Προσπαθώ εντατικά την τελευταία τετραετία να βοηθήσω  στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Έχω μιλήσει με επιζώσες, με εισαγγελείς, δικαστές, ΜΚΟ, πολιτικά κόμματα, δημόσιους φορείς. Ένοιωσα μια ματαίωση, διότι οι όποιες παρεμβάσεις από πλευράς μας δεν μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή των θυμάτων. Ήταν και ο βασικός λόγος που με έκανε να μην εγκαταλείψω, αλλά με ώθησε να συνεχίσω για να φτάσει η φωνή των θυμάτων πιο ψηλά, στο Ευρωκοινοβούλιο και εκεί να προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε κάθε μέσο ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε κάποια αλλαγή σε αυτό το πεδίο στη χώρα μας. Αφού οι νόμοι που ισχύουν στη χώρα μας. σε ένα ποσοστό 70% έχουν αποφασιστεί στην ΕΕ. Πρέπει όμως να φροντίζουμε και να εφαρμόζονται.

*ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ-EΠΕΙΓΕΙ Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

«Εκ του αποτελέσματος, προκύπτει πως δεν έχουμε κάνει ό,τι είναι απαραίτητο.... Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε σχεδόν μια γυναικοκτονία ανά 20 ημέρες στη χώρα μας…. Δεν εφαρμόζονται νόμοι που υπάρχουν, ενώ λείπει η κοινή διατομεακή ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων στα περιστατικά έμφυλης βίας. Δεν αυτοσυντονίζονται με στόχο την προστασία του θύματος ενδοοικογενειακής βίας και τον περιορισμό του δράστη. Επείγει η αντιμετώπιση του φαινομένου γιατί αν δεν το διαχειριστούμε άμεσα, φοβάμαι πως σε λίγο καιρό δεν θα μπορούμε».

*ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ Ό,ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑΓΚΆΣΤΗΚΑΝ ΝΑ  ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ  ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΕ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ

«Οποιαδήποτε παραβίαση σε ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να συζητείται μέσω των μηχανισμών του Ευρωκοινοβουλίου. Αν και έχουμε κυρώσει τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από το 2018, δεν φτάνουμε στην υλοποίησή της. Αυτό  προκύπτει από τη βασική έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων (GREVIO) που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Οικογενειακής Βίας, η οποία είναι γεμάτη παρατηρήσεις.
Ενώ, από τη μία πλευρά χαιρετίζονται τα θετικά βήματα από την Ελλάδα, επισημαίνονται 72 ελλείψεις. Επείγουσες ή κατεπείγουσες…Το ζήτημα της έμφυλης βίας πρέπει να μπει ψηλά στην ατζέντα του Ευρωκοινοβουλίου, να ασκείται συνεχής πίεση για τη εφαρμογή των μέτρων στη χώρα μας. Ώστε να μην επαναληφθεί ό,τι συνέβη στην υπόθεση των Τεμπών, όπου οι γονείς των θυμάτων αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στην Ευρωβουλή για ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα και δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα».

*ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ

Ως προς την ενίσχυση της στήριξης και προστασίας γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσω καλών πρακτικών που υιοθέτησαν οι αστυνομικές αρχές στην Ισλανδία, η Σοφία Μπεκατώρου παρέπεμψε σε δράσεις προγράμματος που παρακολούθησε επί ένα χρόνο και έχουν στο επίκεντρο και τον δράστη.

«Σε 24 ώρες από την καταγγελία η αστυνομία ερευνά την υπόθεση με τη συμβολή ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού. Μιλούν με τα παιδιά και την καταγγέλλουσα, συλλέγονται τα στοιχεία και συγκροτείται ο φάκελος της υπόθεσης, χωρίς να χρειαστεί να αναλάβει το ίδιο το θύμα να διεκπεραιώσει διαδικασίες μέσα από έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Εκεί μπορείς να μπεις σε ένα safe house μόλις το ζητήσεις χωρίς προϋποθέσεις αρκεί να κινδυνεύει η ζωή σου. … Ο κακοποιούμενος είναι δεδομένο ότι θα κάνει βήματα προς τα πίσω. Μπορεί να φτάσει να οπισθοχωρήσει μέχρι και επτά φορές, σύμφωνα με την εμπειρία από τις έως τώρα καταγραφές….Υπάρχει κύκλος και στάδια που μεσολαβούν μέχρι να πιστέψει το θύμα πως ο άνθρωπός του είναι και ο κακοποιητής του…Το θέμα είναι εμείς ως κοινωνία τι κάνουμε; Περιμένουμε άραγε  να σκοτώσει κάποιος να τον περιορίσουμε;»

*ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ: Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, Η ΤΑΧΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ  ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

«Η αναβάθμιση της ισότιμης παιδείας για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. Το δικαίωμα στη δικαιοσύνη, στην αλήθεια, αλλά και στην εφαρμογή μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα όλων των σχετικών διαδικασιών. Επίσης, στα προτάγματά μου συγκαταλέγεται η  επιτάχυνση της επίτευξης της βιώσιμης πράσινης μετάβασης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα