back to top
26 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

26 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους: «Ουσιαστικό βήμα» χαιρετίζει την απόφαση η Ιορδανία

Διαβάστε επίσης

Η Ιορδανία χαιρέτισε την απόφαση της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, κρίνοντας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό και ουσιαστικό βήμα προς τη λύση των δύο κρατών».

Το βασίλειο «χαιρέτισε την απόφαση αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους που ελήφθη από φίλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σαφάντι.

«Θεωρούμε την απόφαση αυτή σημαντικό και ουσιαστικό βήμα στον δρόμο για τη λύση των δύο κρατών, με ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Σαφάντι εξέφρασε την ελπίδα «η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε μια ευρύτερη κίνηση που επιβάλλει την ειρήνη και θέτει όλες τις χώρες του κόσμου και της περιοχής σε έναν ξεκάθαρο δρόμο προς μια δίκαιη και συνολική ειρήνη, την μόνη εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την περιοχή».

Εξάλλου, συνέχισε, πρόκειται για ένα «σημαντικό, ουσιαστικό και απαραίτητο» βήμα «απάντησης στις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία όχι μόνον απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών, αλλά λαμβάνει επίσης συγκεκριμένα μέτρα στο πεδίο που σκοτώνουν τις πιθανότητες να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή».

«Αυτό που βλέπουμε όσον αφορά τις σφαγές, τους φόνους και την καταστροφή καλεί σε μια οριστική λύση στη σύγκρουση, που θα ενσαρκώνεται από ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος», κατέληξε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας, την ώρα που για πάνω από επτά μήνες μαίνεται καταστροφικός πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε σήμερα την “θετική απόφαση” που έλαβαν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και κάλεσε κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Το βασίλειο του Κόλπου «χαιρετίζει την θετική απόφαση» που έλαβαν η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ανακοίνωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Σαουδική Αραβία «εκτιμά» την πρωτοβουλία αυτή, η οποία «υπογραμμίζει την διεθνή συναίνεση για το εγγενές δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και καλεί κι άλλες χώρες να λάβουν την ίδια απόφαση», προστίθεται στην ανακοίνωση του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για ένα «κρίσιμο και στρατηγικό βήμα προς την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών», αντέδρασε παράλληλα ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο Γιάσεμ Μοχάμεντ Αλμπουνταΐουι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα