back to top
26 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

26 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Γ. Μπαμπινιώτης: Αξίξει να γιορτάζεται και να υπενθυμίζεται η προσφορά της ελληνικής γλώσσας στον πανανθρώπινο πολιτισμό

Διαβάστε επίσης

Στη διαρκή συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού με την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως παγκόσμιας ημέρας αφιερωμένης στη σημασία της, αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γιώργος Μπαμπινιώτης, μέσω του Αθήνα 984 και της συνομιλίας του με τον  Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε την πρωτοβουλία να στείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ την αρχική ιδέα είχε ο κ Μπαμπινιώτης.

«Οφείλει να αναδειχθεί ευρύτερα η αξία της ελληνικής γλώσσας. Όλες βέβαια είναι ισότιμες, ωστόσο, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι κάποιες από αυτές ανέπτυξαν έναν μεγαλύτερο πολιτισμό. Ανάμεσά τους, η δική μας» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ Μπαμπινιώτης.

Στη συνέχεια, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, αφιερώθηκε από το 2017 στον εορτασμό της  Ελληνικής Γλώσσας, με στόχο να αναδειχθεί ο θεμελιώδης, οικουμενικός ρόλος που διαδραμάτισε, ανά τους αιώνες

«Η ελληνική γλώσσα αξίζει να γιορτάζεται και να υπενθυμίζεται η προσφορά της στον πανανθρώπινο πολιτισμό για πολλούς λόγους. Αρχικά, για τη συνέχειά της. Η ζωντανή, αδιάλειπτη παρουσία της στο χρόνο υπερβαίνει τις 3 χιλιετίες και οι αλλαγές στη διαδρομή, ουδόλως εμποδίζουν την κατανόηση των νοημάτων στα σπουδαία κείμενά της. Όταν διαβάζει κανείς Πλάτωνα ξέρει ότι είναι ελληνικά και τα καταλαβαίνει. Η καλλιέργεια της γλώσσας μας προκύπτει από τον πλούτο των φιλοσοφικών εννοιών που συνέλαβαν, επεξεργάστηκαν και διατύπωσαν διανοητές όπως ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Αισχύλος ή ο Θουκυδίδης. Έμβληματικό στοιχείο των ελληνικών αποτελεί και η παρουσία τους σε άλλες πολιτισμικές γλώσσες».

Σύμφωνα με τον διαπρεπή Πανεπιστημιακό, είναι αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν να έχουμε μια ιδιαίτερη ημέρα, όπως η 9η Φεβρουαρίου, ειδικά για τον παγκόσμιο εορτασμό της ελληνικής γλώσσας.

«Συνιστά παραδοξότητα να μην συμπεριλαμβάνεται στις 7 επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ η ελληνική, που είναι ευρύτερα γνωστή και εκτιμάται  λόγω της συμβολής της στην παγκόσμια παιδεία. Οι  παγκόσμιες ημέρες περνούν ένα μήνυμα, που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται. Είναι άλλο πράγμα να γιορτάζουμε αυτή την ημέρα στη χώρα- όπως γίνεται έως έναν βαθμό- και διαφορετικό να μιλάμε για μια επέτειο παγκόσμιου χαρακτήρα.  Δίνεται η  ευκαιρία  σε ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη να σκεφθούν τι πραγματικά είναι η ελληνική γλώσσα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα