back to top
27.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

27.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ποιοι δεν πληρώνουν συμμετοχή 1 – 3 ευρώ για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Διαβάστε επίσης

Εξαιρέσεις από την επιβάρυνση 1 – 3 ευρώ ανά εξέταση σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προβλέπονται σε σημερινή εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Στην εγκύκλιο, αναφέρεται πως ως προς την εφαρμογή του νόμου 5102/24 (άρθρο 25), προβλέπονται οι εξής εξαιρέσεις σε σχέση με τη συμμετοχή των ασθενών:

–Για τις προληπτικές εξετάσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου, καθότι εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.

–Δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου από τους δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις που εκτελούνται στα Δημόσια, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά νοσοκομεία, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Παπαγεωργίου”, στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας , στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, στην “Παναγιά Φανερωμένη – Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα”, στο Νοσοκομείο Αίγινας “Ο Άγιος Διονύσιος”, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και γενικά σε παρόχους οι οποίοι για εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς – δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.
–Επίσης, οι ασφαλισμένοι Ευρωπαϊκών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και ως εκ τούτου δεν γίνεται και σε αυτούς παρακράτηση ποσού (1 – 3 ευρώ).

Εξαιρούνται, επίσης, της καταβολής του ποσού οι πάσχοντες από:

– μεσογειακή αναιμία,
– δρεπανοκυτταρική νόσο,
– χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση,
– οι πάσχοντες από κυστική ίνωση,
– οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1,
– οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω,
– όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας 80% και άνω για οποιαδήποτε πάθηση.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα